Skocz do zawartości

[solved] Hd Z Windows 2000 Niewidoczny W Fedorze7

KasiK

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie

Mam Windowsa 2000 (2 partycje: system i programy), wczoraj wgrałam Fedorę 7 Moonshine 64bit. Na wolnym miejsu dysku utworzyłam trzecią partycję a na niej grupę partycji składająca się z systemowej "/", do wyboru innych systemów "boot",na katalogi (_urzytkownik_ → użytkownik) ORTów "home". Wszystkie formatowane na "ext3" i ostatnią rozszerzoną formatowaną na "swap". Wszystko działa, musiałam jedynie ręcznie wykonać konfigurację netu. Bardzo się jednak zdziwiłam, gdyż nie ma mojego zacnego staruszka Windowsa 2000 :blink:

Nigdy nie miałam doczyniania z Linuxem, więc błagam o pomoc. Moim zdaniem ,pozostałe partycje NTSF w postaci 2 dysków powinny być widoczne.

Co zrobiłam nie tak :?:

doprecyzuj też, czy chodzi o dostęp do Windowsowych partycji z poziomu Fedory, czy po prostu nie ma możliwości uruchomienia Windows 2000 po włączniu komputera; standardowo to wygląda tak, że widać tylko Fedorę i a się 3 sekundy na wsiśnięcie kursorka a klawiaturze żeby pokazało się menu z systemami do wyboru

jeśli nie ma tam Windows, to pokaż zawartość pliku /etc/grub.conf, albo /boot/grub/menu.lst

Windows widać i mogę go uruchomić.

Chcę udostępnić sobie wFedorze dysk (partycję) NTSF z programami.

Zainstalowałam sterowniki ntfs-3g idalej zrobiłam według opisu http://poradnik.fedora.pl/index.html#partycje a w folderze "komputer" nadal nie widzę dysku !!

Schowany w folderze "mnt" jest jedynie katalog, który utworzyłam ... a nie oto mi chodziło :angry:

Znalazłam na stronie FAQ http://faq.fedora.pl/#ntfs opis jak uzyskać dostęp do partycji NTFS

bash-3.2# yum install kmod-ntfs

Loading "installonlyn" plugin

Setting up Install Process

Parsing package install arguments

Nothing to do

bash-3.2#

po zrestartowaniu ponowiłam wpis ale efekt był ten sam - czyli bz

Ja na twoim miejscu posłuchałbym rady WalDo. Jeśli chodzi o montowanie partycji ntfs to tylko z ntfs-3g. W repo masz paczkę ntfs-config, która robi praktycznie wszystko za ciebie. Uruchamiasz program poprzez menu Aplikacje>Systemowe i gdzieś tam coś w nazwie z ntfs, sam już nie pamiętam bo przestałem korzystać z partycji windowsa.

Podziękowanie dla piecka229 który wspomniał o tym w temacie o instalacji i konfiguracji ntfs-3g.

Pozdrawiam

Spadi

bash-3.2# yum install kmod-ntfs

Loading "installonlyn" plugin

Setting up Install Process

Parsing package install arguments

Nothing to do

bash-3.2#

masz ustawione repozytorium livny? pokaz wynik
rpm -aq | grep livna

choć oczywiście pakietu nie musiałaś instalować, ważne żeby były odpowiednie pliki w /etc/yum.repos.d/, albo wpis w /etc/yum.conf

jeśli nie masz, zainstaluj odpowiedni dla twojej wersji Fedory pakiet ze strony rpm.livna.org, zaktualizuj system i dopiero instaluj pakiety do obługi ntfs; trochę to "złożone", bo Fedora powstaje głównie w USA i na potrzeby amerykańskiej firmy, więc nie mogą ot tak sobie dodawać do głównego repozytorium opatentowanych rozwiązań

po zrestartowaniu ponowiłam wpis ale efekt był ten sam - czyli bz
KasiK sprawa organizacyjna, bardzo ważna http://rtfm.killfile.pl/#precyzja

A wracając do Twoich problemów:

1.Sprawdź to o czym napisał SeeM. Jeśli to polecenie nic nie zwróci, to pokaż co widać w wyniku polecenia

find /etc/yum.repos.d -name "*.repo" -exec grep livna {} \; -print

2.pokaż jak dokładnie wygląda Twój wpis do /etc/fstab oraz co pokazuje polecenie fdisk -l (mała litera "L" w opcji). Tylko nie przepisuj a wklej dokładnie to co Ci się pokaże, bo czasem jedna spacja lub jej brak albo zamiana przecinka na kropkę mają znaczenie.

Eh czasami mam wrażenie że nikt na tym forum nie czyta moich postów :(.

W każdym bądz razie fajnie, że już wszystko jest ok.

Przyro mi, że czujesz się niedoceniony - ale sposób WalDo nic nie dał a lektura poradnika jedynie spowodowała utworzenie niepotrzebnego katalogu

PS

A tak na marginesie. Jaką komendą mogę go usunąć ... del i delete nie działa :blink:

W sumie to bardziej chodziło mi o tą część mojej wypowiedzi.

W repo masz paczkę ntfs-config, która robi praktycznie wszystko za ciebie. Uruchamiasz program poprzez menu Aplikacje>Systemowe i gdzieś tam coś w nazwie z ntfs, sam już nie pamiętam bo przestałem korzystać z partycji windowsa.

Ale mniejsza z tym. Do usunięcia pustego katalogu uzyj pod konsolą komendy:

rmdir /sciezka/katalogu/

A jak chcesz się więcej dowiedziec o manipulowaniu plikami pod konsolą polecam ten artykuł

Partycje widoczne sa jako foldery ale za to działają wszystkie programy (oczywiście otwierane za pomocą Wine)

tutaj akurat radzę się przyzwyczajać, bo zawartość wszystkich partycji będziesz miała w jakiś katalogach, tak już w Linuksie jest; zawartość głównej linuksowej partycji jest widziana w katalogu /, a inne partycje, dyskietki, płyty CD, mp3ki są w jakimś tam podkatalogu