KasiK Napisano Październik 25, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 25, 2007 Witam serdecznie Mam Windowsa 2000 (2 partycje: system i programy), wczoraj wgrałam Fedorę 7 Moonshine 64bit. Na wolnym miejsu dysku utworzyłam trzecią partycję a na niej grupę partycji składająca się z systemowej "/", do wyboru innych systemów "boot",na katalogi (_urzytkownik_ → użytkownik) ORTów "home". Wszystkie formatowane na "ext3" i ostatnią rozszerzoną formatowaną na "swap". Wszystko działa, musiałam jedynie ręcznie wykonać konfigurację netu. Bardzo się jednak zdziwiłam, gdyż nie ma mojego zacnego staruszka Windowsa 2000 Nigdy nie miałam doczyniania z Linuxem, więc błagam o pomoc. Moim zdaniem ,pozostałe partycje NTSF w postaci 2 dysków powinny być widoczne. Co zrobiłam nie tak :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 25, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 25, 2007 Moim zdaniem ,pozostałe partycje NTSF w postaci 2 dysków powinny być widoczne.Patrz: ntfs-3g W tym temacie również polecam http://poradnik.fedora.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Październik 25, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 25, 2007 doprecyzuj też, czy chodzi o dostęp do Windowsowych partycji z poziomu Fedory, czy po prostu nie ma możliwości uruchomienia Windows 2000 po włączniu komputera; standardowo to wygląda tak, że widać tylko Fedorę i a się 3 sekundy na wsiśnięcie kursorka a klawiaturze żeby pokazało się menu z systemami do wyboru jeśli nie ma tam Windows, to pokaż zawartość pliku /etc/grub.conf, albo /boot/grub/menu.lst Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KasiK Napisano Październik 25, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 25, 2007 Windows widać i mogę go uruchomić. Chcę udostępnić sobie wFedorze dysk (partycję) NTSF z programami. Zainstalowałam sterowniki ntfs-3g idalej zrobiłam według opisu http://poradnik.fedora.pl/index.html#partycje a w folderze "komputer" nadal nie widzę dysku !! Schowany w folderze "mnt" jest jedynie katalog, który utworzyłam ... a nie oto mi chodziło Znalazłam na stronie FAQ http://faq.fedora.pl/#ntfs opis jak uzyskać dostęp do partycji NTFS bash-3.2# yum install kmod-ntfs Loading "installonlyn" plugin Setting up Install Process Parsing package install arguments Nothing to do bash-3.2# po zrestartowaniu ponowiłam wpis ale efekt był ten sam - czyli bz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spadi Napisano Październik 26, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 26, 2007 Ja na twoim miejscu posłuchałbym rady WalDo. Jeśli chodzi o montowanie partycji ntfs to tylko z ntfs-3g. W repo masz paczkę ntfs-config, która robi praktycznie wszystko za ciebie. Uruchamiasz program poprzez menu Aplikacje>Systemowe i gdzieś tam coś w nazwie z ntfs, sam już nie pamiętam bo przestałem korzystać z partycji windowsa. Podziękowanie dla piecka229 który wspomniał o tym w temacie o instalacji i konfiguracji ntfs-3g. Pozdrawiam Spadi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Październik 26, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 26, 2007 bash-3.2# yum install kmod-ntfs Loading "installonlyn" plugin Setting up Install Process Parsing package install arguments Nothing to do bash-3.2# masz ustawione repozytorium livny? pokaz wynikrpm -aq | grep livna choć oczywiście pakietu nie musiałaś instalować, ważne żeby były odpowiednie pliki w /etc/yum.repos.d/, albo wpis w /etc/yum.conf jeśli nie masz, zainstaluj odpowiedni dla twojej wersji Fedory pakiet ze strony rpm.livna.org, zaktualizuj system i dopiero instaluj pakiety do obługi ntfs; trochę to "złożone", bo Fedora powstaje głównie w USA i na potrzeby amerykańskiej firmy, więc nie mogą ot tak sobie dodawać do głównego repozytorium opatentowanych rozwiązań Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 26, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 26, 2007 po zrestartowaniu ponowiłam wpis ale efekt był ten sam - czyli bz KasiK sprawa organizacyjna, bardzo ważna http://rtfm.killfile.pl/#precyzja A wracając do Twoich problemów: 1.Sprawdź to o czym napisał SeeM. Jeśli to polecenie nic nie zwróci, to pokaż co widać w wyniku polecenia find /etc/yum.repos.d -name "*.repo" -exec grep livna {} \; -print 2.pokaż jak dokładnie wygląda Twój wpis do /etc/fstab oraz co pokazuje polecenie fdisk -l (mała litera "L" w opcji). Tylko nie przepisuj a wklej dokładnie to co Ci się pokaże, bo czasem jedna spacja lub jej brak albo zamiana przecinka na kropkę mają znaczenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baksiu Napisano Październik 26, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 26, 2007 Nie prościej by było : yum install ntfs-config a potem : ntfs-config i mamy piękny graficzny konfigurator . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 26, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 26, 2007 Off Topic graficzny konfigurator .Ech, ci windowsiarze... O ileż szybciej i prościej pod konsolą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KasiK Napisano Październik 26, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 26, 2007 BAKSIU dzięki za pomoc. Twój sposób w łatwo i bezboleśnie rozwiązał problem Partycje widoczne sa jako foldery ale za to działają wszystkie programy (oczywiście otwierane za pomocą Wine) Jeszcze raz dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spadi Napisano Październik 26, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 26, 2007 BAKSIU dzięki za pomoc. Twój sposób w łatwo i bezboleśnie rozwiązał problem Eh czasami mam wrażenie że nikt na tym forum nie czyta moich postów . W każdym bądz razie fajnie, że już wszystko jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KasiK Napisano Październik 26, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 26, 2007 Eh czasami mam wrażenie że nikt na tym forum nie czyta moich postów . W każdym bądz razie fajnie, że już wszystko jest ok. Przyro mi, że czujesz się niedoceniony - ale sposób WalDo nic nie dał a lektura poradnika jedynie spowodowała utworzenie niepotrzebnego katalogu PS A tak na marginesie. Jaką komendą mogę go usunąć ... del i delete nie działa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spadi Napisano Październik 26, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 26, 2007 W sumie to bardziej chodziło mi o tą część mojej wypowiedzi. W repo masz paczkę ntfs-config, która robi praktycznie wszystko za ciebie. Uruchamiasz program poprzez menu Aplikacje>Systemowe i gdzieś tam coś w nazwie z ntfs, sam już nie pamiętam bo przestałem korzystać z partycji windowsa. Ale mniejsza z tym. Do usunięcia pustego katalogu uzyj pod konsolą komendy: rmdir /sciezka/katalogu/ A jak chcesz się więcej dowiedziec o manipulowaniu plikami pod konsolą polecam ten artykuł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Październik 26, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 26, 2007 Partycje widoczne sa jako foldery ale za to działają wszystkie programy (oczywiście otwierane za pomocą Wine) tutaj akurat radzę się przyzwyczajać, bo zawartość wszystkich partycji będziesz miała w jakiś katalogach, tak już w Linuksie jest; zawartość głównej linuksowej partycji jest widziana w katalogu /, a inne partycje, dyskietki, płyty CD, mp3ki są w jakimś tam podkatalogu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi