Radoslaus Napisano Listopad 1, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 1, 2007 Czy nowa Fedora bedzie tak jak to robi nowe OpenSuse i Ubuntu sama instalować wszystko co niezbędne (czyli praktycznie sama uruchamiać) do uruchomienia WiFi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ponury Napisano Listopad 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 2, 2007 Czy nowa Fedora bedzie tak jak to robi nowe OpenSuse i Ubuntu sama instalować wszystko co niezbędne (czyli praktycznie sama uruchamiać) do uruchomienia WiFi? Jakieś problemy z WiFi w betach były, jak również z ALSA, ale to już swoją drogą. Co do nowości to najbardziej ciekawą i zarazem kontrowersyjną, wydaje się opcja kupowania kodeków poprzez codecbuddy, zobaczymy jak wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radoslaus Napisano Listopad 2, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 2, 2007 A wiadomo coś o np. programie (czy co to jest) DODAJ/USUŃ PROGRAMY? U mnie uruchamiał się strasznie woooolno, a bywało, że w ogóle. W ubuntu to śmiga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ponury Napisano Listopad 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 2, 2007 A wiadomo coś o np. programie (czy co to jest) DODAJ/USUŃ PROGRAMY? U mnie uruchamiał się strasznie woooolno, a bywało, że w ogóle. W ubuntu to śmiga. Bo Fedora to nie Ubuntu, tam jest apt-get u nas yum i odpowiednio różne nakładki graficzne na te programy. Ale podobno przyśpiesza ale nie wiem czy wystarczająco. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregor_szczecin Napisano Listopad 3, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 3, 2007 ciekawą i zarazem kontrowersyjną, wydaje się opcja kupowania kodeków poprzez codecbuddy, zobaczymy jak wyjdzie po mojemu, porażka już mam mplayera i kodeki do niego pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC' Napisano Listopad 3, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 3, 2007 Jeśli śladem OpenSUSE czy Ubuntu Fedora nie zacznie dodawać czegoś od siebie tj nie tylko poprawiać jakość kodu (bo to jest oczywiste) ale również pracować nad swoimi NOWYMI rozwiązaniami to niestety ale moim zdaniem będzie dalej coraz bardziej marginalizowana. Uważam że świetnym pomysłem było by zrobienie graficznego i intuicyjnego interfejsu dla firewalla tj iptables zintegrowane z SELinuxem (np coś na wzór Kerio Firewall Sunbelt'a). Takie pomysły liczą się w dzisiejszych systemach operacyjnych. Niestety fedora poza bezsprzecznym przyśpieszaniem nie oferuje prawie niczego ponad to a to jest niestety ... za mało. Ile pomysłów wartych rozważania jest w MAC OS'ie ? Zaraz tu się odezwą winerzy "patentowani" ;P Ale przecież nie wszystko trzeba Xerokopiować a rozwiązania są warte uwagi. Nie jestem fanatycznym wyznawcą tego systemu, wręcz przeciwnie uważam go za tani produkt typu blik blink dla ograniczonych amerykanów ale te pomysły powinny być brane pod uwagę przez takie dystrybucje jak fedora o takim wsparciu jak RedHat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radoslaus Napisano Listopad 3, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 3, 2007 Bo Fedora to nie Ubuntu, tam jest apt-get u nas yum i odpowiednio różne nakładki graficzne na te programy. Ale podobno przyśpiesza ale nie wiem czy wystarczająco. No i ciesze się, że Fedora to nie Ubuntu . No ale jednak prędkość yuma czasem mnie bardzo irytuje. Fedora 8 Live CD Test 3 widzę, że zapala mi na laptopie diodę WiFi (co ma niby znaczyć, że działa). Na tym mi najbardziej zależy, ale narazie nie mam pewności bo nie jestem w żadnym zasięgu. Jeśli śladem OpenSUSE czy Ubuntu Fedora nie zacznie dodawać czegoś od siebie tj nie tylko poprawiać jakość kodu (bo to jest oczywiste) ale również pracować nad swoimi NOWYMI rozwiązaniami to niestety ale moim zdaniem będzie dalej coraz bardziej marginalizowana. Też to zauważyłem. Baa wydaje mi się, że Fedora trochę naśladuje Ubuntu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Listopad 4, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 4, 2007 Moja karta zaczęła śmigać dopiero na F8 test 2. Potem pojawiła się obsługa w F7. Co najlepsze mam tryb monitor teraz Biedni sąsiedzi z routerami Oczywiście tylko w ramach testów, mam internet nie muszę podbierać komuś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotreek23 Napisano Listopad 4, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 4, 2007 Ja tam czekam na Pulse Audio zapowiada sie smakowicie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Listopad 4, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 4, 2007 No i ciesze się, że Fedora to nie Ubuntu . No ale jednak prędkość yuma czasem mnie bardzo irytuje. zawsze jest smart + smartgui; ja mam dobre wrażenia i używałem tego bezproblemowo zamiast yuma; przestałem od kiedy nie ma już repozytoriów apt dla Fedory, ale gdyby zależało mi na czymś szybszym od yuma to bym zainstalował znowu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Subaru Napisano Listopad 5, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 5, 2007 Mnie tam prędkość Yum nie przeszkadza bo przynajmniej działa i sam mi robi co należy nie to co nie mirrorowany Aurox 12 =_= Zastanawia mnie czy poprawią obsługę routerów bo jak narazie router mi ledwo działa na Kernelu "dołączonym" z Fedora Core 7 a już (_wogóle_ → w ogóle) ORT z tymi co się zaktualizowały (2.6.23 chyba...) I owszem jestem za tym aby dodali coś nowego i cieszę się, że Fedora to nie Ubuntu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 5, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 5, 2007 Zastanawia mnie czy poprawią obsługę routerów bo jak narazie router mi ledwo działa"ledwo działa"? Tzn. działa czy nie działa? Bo to prawie jak z ciążą - nie da się być trochę Mój router działa bez problemu i większości osób chyba tez sądząc ze śladowej ilości postów na ten temat. Zazwyczaj problem leży w konfiguracji routera przez użytkownika ew. w tym co wysyła ISP. [EDIT]A tak przy okazji i nieco OT: czyżby F8 miała zostać wydana zgodnie z harmonogramem? Bo żadnego info o opóźnieniu nie widać? Ale bym sie zdziwił, bo już od kilku wydań to się nie zdarzało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ponury Napisano Listopad 5, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 5, 2007 Mnie najbardziej będzie cieszyć brak konieczności wpisywania hasła do bazy kluczy, posiadacze laptopów wiedzą o co chodzi ale to bardziej wina gnoma była, oraz poprawiony błąd z X3100 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radoslaus Napisano Listopad 6, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 6, 2007 Nie wiem oco chodzi, jeżeli mam być szczery. A korzystam z laptopa. Ciekawi mnie równierz jak bedzie się spisywać nowa obsługa dźwieku. Słuchu muzycznego nie mam, ale właśnie kupiłem głośniki i przyjemnie by było mieć coś wiecej niż tylko ścisz-podgłoś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartucha82 Napisano Listopad 11, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 11, 2007 Muszę przyznać, że jestem pod wielkim wrażeniem F8. Systemik stabilny i chodzi naprawdę szybko. PulseAudio - co tu dużo mówić - rewelacja. Wszystko działa jak należy, wszystko jest ślicznie miksowane, bez żadnych zauważalnych opóźnień. Jest parę błędów z Network Managerem, ale da się przeżyć. Mają to na dniach poprawić. Ogólnie muszę przyznać, że ta wersja wyszła im jeszcze lepiej niż F7. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi