sagitarius21 Napisano Listopad 10, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 10, 2007 Witam Zrobiłem Upgrade z FC7 na FC8 system ładuje się poprawnie ale przy oczekiwaniu na ekran logowania wiesza się. Jest to starszy laptop HP z grafiką ATI. Może ktoś z was miał podobny problem? Zmieniłem sterowniki z radeon na Ati jednak to nic nie pomogło. W trybie ratunkowym X-y otwierają sie poprawnie. Odnoszę wrażenie, iż to jakiś soft miesza przy starcie. Przed update wszystko działało poprawnie. To sa podejrzenia nie poparte żadna wiedza. Nie mam w systemie biblioteki cairo o której wiem iż wywoływała taki efekt w pewnej wersji. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Kamills Napisano Listopad 10, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 10, 2007 Może byś podał więcej danych, typ błędu (ewentualnie screena jak możesz), typ karty graficznej i model laptopa. Od wersji 7 nie ma już Fedora Core jest tylko Fedora, a więc poprawny zapis F7->F8. Kamills Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sagitarius21 Napisano Listopad 10, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 10, 2007 Własnie cięzko jest tu podać jakiś kod błędu bądź zrobić screena poniewaz komp się poprostu zwiesza. Chyba że mogę to jakoś wyciągnąc z logów? Mogę ew. podac xorg.conf. Laptop to HP Omnibook 6100 na P4 1,8 (jak pisałem starszy model), grafika ATI Radeon Mobility M6. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damador Napisano Listopad 10, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 10, 2007 argh znow problemy z x700 - stara metoda zmiany na "radeon" albo "vesa" nie dziala ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sagitarius21 Napisano Listopad 10, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 10, 2007 przy Ati i Radeon cały czas sie zawiesza, przy fglrx w ogole sie nie odpalają X-y, przy vesa mam cały czas biały ekran. Spróbowałem Ubuntu 7.10 i mam to samo :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Kamills Napisano Listopad 10, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 10, 2007 A spróbowałeś zainstalować sterowniki "legacy"??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damador Napisano Listopad 11, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 11, 2007 dodam ze na f7 - numer ze sterownikiem "vesa" u mnie na x700 dzialal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jm# Napisano Listopad 12, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 12, 2007 witam, podepnę się do tematu bo problem w sumie podobny, system zainstalował się bez problemów, w trybie graficznym (F8), po pierwszym uruchomieniu odpalił sie ten cały graficzny kreator, znowu restart i X-y wywaliły się z błędem. próbowałem to jakoś naprawić ale niestety nie udało mi się i uruchomiłem system bez X-ów. po zalogowaniu się i uruchomieniu startx wszystko pięknie działa. z tego co zauważyłem walą się nie X-y a cały ten gdm. w tej chwili wywaliłem gdm'a, loguję się z "oldschool'owo" i z palca uruchamiam X-y. ktoś wie jak zmusić gdm'a do współpracy? pzdr jm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomis Napisano Listopad 12, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 12, 2007 Mam ten sam problem z laptopem wszystko się cacy instaluje, a jeśli chodzi o start x-ów to nic czarny ekran. Moja karta graficzna to via unichrom. Help Ps. Zrobiłem yum update, potem zalogowałem się z nowym kernelem i wpisałem startx i dalej czarny ekran. Sprawdziłem w logach, oto mój wpis: "./ledger: error while loading shared libraries: ./lib/libjs.so: cannot restore segment prot after reloc: Permission denied" Powiem że nic z tego nie kumam Pomóżcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Listopad 12, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 12, 2007 ./ledger: error while loading shared libraries: ./lib/libjs.so: cannot restore segment prot after reloc: Permission denied Bylo na forum wielokrotnie... [a.] zaktualizuj selinux i selinux-policy-targeted [b.] jesli to nie pomoze uzyj chcon -t textrel_shlib_t ./lib/libjs.so (oczywiscie polecenie musisz wydac po zalogowaniu sie w konsoli jako root, przez su - [su z 'kreska']...) [c.] wykonaj touch /.autorelabel && reboot [d.] jesli nie zadziala - nadal w konsoli jako root setsebool -P allow_execheap true setsebool -P allow_execmod true Ktorys z tych krokow powinien rozwiazac Twoj problem... Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomis Napisano Listopad 12, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 12, 2007 A więc a) - aktualizacje mam wszystkie, b - wyskakuje komunikat: nie ma takiego pliku ani katalogu, c) i d) nie pomogło Help Ps. Jeśli komuś to pomoże to jest fragment wpisów w xorg.conf: Section "Device" Identifier "Videocard)" Driver "via" End Section Section "Screen" Identifier "Screen0" Device "Videocard0" DefaulthDepth 24 Subsection "Display" Vievport 0 0 Depth 24 End Subsection End Section Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Listopad 12, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 12, 2007 Jeśli komuś to pomoże to jest fragment wpisów w xorg.conf:Nie, to nikomu nie pomoze. Komunikat bledu ktory przytoczyles jest jednoznaczny - selinux blokuje dostep do biblioteki libjs.so... Wrzuc w Szukajke textrel_shlib_t, a zobaczysz o co w tym bledzie chodzi bo, sorry, ale nie ma sensu opisywac czegos co zostalo opisane *** razy. Pokaz jeszcze ls -l /lib | grep libjs i rpm -qa | grep selinux | sort Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Listopad 13, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 13, 2007 ... z grafiką ATI. Może ktoś z was miał podobny problem? ATI Mach 64 -- Xy nie startują w ogóle na sterowniku "ati", choć karta jest wykrywana. Sterownik "vesa" pozwala odpalić grafikę, ale nawet terminal się ślimaczy z wyświetlaniem. Miałem zamiar utrzymać kartę graficzną z 1996 roku z powodów czysto snobistycznych, ale złamałem się i wymieniłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomis Napisano Listopad 14, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 14, 2007 Hmm. Otóż w wyszukiwarce wkleiłem to co napisałeś i wyskoczył tylko ten temat, uwierz mi przeszukiwałem to forum. Po komendach wyskoczyło mi to: libselinux-2.0.37-1.fc8 libselinux-python-2.0.37-1.fc8 selinux-policy-3.0.8-47.fc8 selinux-policy-targeted-3.0.8-47.fc8 A tak nawiasem mówiąc to wyłączyłem selinuxa i po komendzie startx to samo Pomóżcie laikowi Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 14, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 14, 2007 Otóż w wyszukiwarce wkleiłem to co napisałeś i wyskoczył tylko ten tematDlaczego nie wierzę? http://forum.fedora.pl/index.php?act=Searc...textrel_shlib_t Przeczytaj bardzo dokładnie szczególnie pierwszy z wyników - podpięty post gajownika. Czy jesteś pewien, że przed wykonaniem polecenia chcon -t textrel_shlib_t ./lib/libjs.so jesteś zalogowany w konsoli jako root? Albo ze zwykłego usera przechodzisz na roota przez "su -" ("su", spacja, myślnik)? Sprawdziłeś czy istnieje plik "./lib/libjs.so" i czy na pewno jest on w katalogu, w którym się aktualnie znajdujesz jak to wskazuje kropka przed pierwszym slashem? I czy ten plik nie jest dowiązaniem symbolicznym, bo chcon należy wykonać na pliku, na który wskazuje dowiązanie a nie na dowiązaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi