Skocz do zawartości

Problem Z Uruchomieniem X-ow Fc8

sagitarius21

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zrobiłem Upgrade z FC7 na FC8 system ładuje się poprawnie ale przy oczekiwaniu na ekran logowania wiesza się. Jest to starszy laptop HP z grafiką ATI. Może ktoś z was miał podobny problem? Zmieniłem sterowniki z radeon na Ati jednak to nic nie pomogło. W trybie ratunkowym X-y otwierają sie poprawnie. Odnoszę wrażenie, iż to jakiś soft miesza przy starcie. Przed update wszystko działało poprawnie. To sa podejrzenia nie poparte żadna wiedza. Nie mam w systemie biblioteki cairo o której wiem iż wywoływała taki efekt w pewnej wersji.

Pozdrawiam

witam,

podepnę się do tematu bo problem w sumie podobny, system zainstalował się bez problemów, w trybie graficznym (F8), po pierwszym uruchomieniu odpalił sie ten cały graficzny kreator, znowu restart i X-y wywaliły się z błędem. próbowałem to jakoś naprawić ale niestety nie udało mi się i uruchomiłem system bez X-ów.

po zalogowaniu się i uruchomieniu

startx

wszystko pięknie działa.

z tego co zauważyłem walą się nie X-y a cały ten gdm.

w tej chwili wywaliłem gdm'a, loguję się z "oldschool'owo" i z palca uruchamiam X-y.

ktoś wie jak zmusić gdm'a do współpracy?

pzdr

jm

Mam ten sam problem z laptopem wszystko się cacy instaluje, a jeśli chodzi o start x-ów to nic czarny ekran.

Moja karta graficzna to via unichrom.

Help

Ps.

Zrobiłem yum update, potem zalogowałem się z nowym kernelem i wpisałem startx i dalej czarny ekran.

Sprawdziłem w logach, oto mój wpis:

"./ledger: error while loading shared libraries: ./lib/libjs.so: cannot restore segment prot after reloc: Permission denied"

Powiem że nic z tego nie kumam

Pomóżcie

./ledger: error while loading shared libraries: ./lib/libjs.so: cannot restore segment prot after reloc: Permission denied

Bylo na forum wielokrotnie...

[a.] zaktualizuj selinux i selinux-policy-targeted

[b.] jesli to nie pomoze uzyj

chcon -t textrel_shlib_t ./lib/libjs.so

(oczywiscie polecenie musisz wydac po zalogowaniu sie w konsoli jako root, przez su - [su z 'kreska']...)

[c.] wykonaj

touch /.autorelabel && reboot

[d.] jesli nie zadziala - nadal w konsoli jako root

setsebool -P allow_execheap true
setsebool -P allow_execmod true

Ktorys z tych krokow powinien rozwiazac Twoj problem...

Powodzenia

A więc a) - aktualizacje mam wszystkie, b - wyskakuje komunikat: nie ma takiego pliku ani katalogu, c) i d) nie pomogło

Help

:blink:

Ps.

Jeśli komuś to pomoże to jest fragment wpisów w xorg.conf:

Section "Device"

Identifier "Videocard)"

Driver "via"

End Section

Section "Screen"

Identifier "Screen0"

Device "Videocard0"

DefaulthDepth 24

Subsection "Display"

Vievport 0 0

Depth 24

End Subsection

End Section

Jeśli komuś to pomoże to jest fragment wpisów w xorg.conf:
Nie, to nikomu nie pomoze.

Komunikat bledu ktory przytoczyles jest jednoznaczny - selinux blokuje dostep do biblioteki libjs.so...

Wrzuc w Szukajke textrel_shlib_t, a zobaczysz o co w tym bledzie chodzi bo, sorry, ale nie ma sensu opisywac czegos co zostalo opisane *** razy.

Pokaz jeszcze

ls -l /lib | grep libjs

i

rpm -qa | grep selinux | sort

Pozdro

... z grafiką ATI. Może ktoś z was miał podobny problem?

ATI Mach 64 -- Xy nie startują w ogóle na sterowniku "ati", choć karta jest wykrywana. Sterownik "vesa" pozwala odpalić grafikę, ale nawet terminal się ślimaczy z wyświetlaniem. Miałem zamiar utrzymać kartę graficzną z 1996 roku z powodów czysto snobistycznych, ale złamałem się i wymieniłem.

Hmm.

Otóż w wyszukiwarce wkleiłem to co napisałeś i wyskoczył tylko ten temat, uwierz mi przeszukiwałem to forum.

Po komendach wyskoczyło mi to:

libselinux-2.0.37-1.fc8

libselinux-python-2.0.37-1.fc8

selinux-policy-3.0.8-47.fc8

selinux-policy-targeted-3.0.8-47.fc8

A tak nawiasem mówiąc to wyłączyłem selinuxa i po komendzie startx to samo

Pomóżcie laikowi

Pozdrawiam

Otóż w wyszukiwarce wkleiłem to co napisałeś i wyskoczył tylko ten temat
Dlaczego nie wierzę? :rolleyes:http://forum.fedora.pl/index.php?act=Searc...textrel_shlib_t

Przeczytaj bardzo dokładnie szczególnie pierwszy z wyników - podpięty post gajownika.

Czy jesteś pewien, że przed wykonaniem polecenia

chcon -t textrel_shlib_t ./lib/libjs.so

jesteś zalogowany w konsoli jako root? Albo ze zwykłego usera przechodzisz na roota przez "su -" ("su", spacja, myślnik)?

Sprawdziłeś czy istnieje plik "./lib/libjs.so" i czy na pewno jest on w katalogu, w którym się aktualnie znajdujesz jak to wskazuje kropka przed pierwszym slashem? I czy ten plik nie jest dowiązaniem symbolicznym, bo chcon należy wykonać na pliku, na który wskazuje dowiązanie a nie na dowiązaniu.