DamianLINUX Napisano Listopad 11, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 11, 2007 Mój problem jest następujący. Mam neostada na wiki fedory jest opisane jak ją zainstalowac tylko, że problem jest taki są tam skrypty dla wersji modemu i ja nie wiem jaki mam czy 2.00 czy 4.00. Jak to sprawdzić?? Są może jakieś graficzne konfiguratory?? Czy ten sposób opisany na wiki działa w Fedora 8? Z góry dzieki za jakieś info. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Listopad 11, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 11, 2007 Szkoda, że nie napisałeś o jaki modem chodzi. Domyślam się, że jest to speedtouch. Wersję modemu możesz sprawdzić komendą grep "Vendor=06b9 ProdID=4061" /proc/bus/usb/devices | awk '{print $5}' | head -1 Nie wiem jak wygląda opis na wiki, ale na forum w podpiętych wątkach znajdziesz jakiś konfigurator, raczej tekstowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Byku Napisano Listopad 19, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 19, 2007 Żeby nie tworzyć nowego tematu, napiszę tutaj... Mój problem tyczy się Netii pod Fedorą 8 (ale Netii na liniach tepsy). Do tej pory zawsze działała instrukcja podpięta w tym dziale (http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=9762). Teraz ściągnąłem F8 i wykonałem dokładnie te same kroki co zwykle (czy kroki z artykułu powyżej) i ... nic. Tzn na chwilę pojawia się po wpisaniu w ifconfig interfejs ppp0, ale bez numeru IP i po chwili znika. Mam modem Sagem Fast 800. Skopiowany wynik polecenia dmesg wklejam poniżej: [ueagle-atm] driver ueagle 1.4 loaded usb 1-2: [ueagle-atm] ADSL device founded vid (0X1110) pid (0X9021) : Eagle II pots usb 1-2: reset full speed USB device using uhci_hcd and address 6 usb 1-2: [ueagle-atm] using iso mode ATM dev 0: usbatm_submit_urb: urb 0xd300a480 submission failed (-28)! ATM dev 0: usbatm_submit_urb: urb 0xd300a9c0 submission failed (-28)! ATM dev 0: usbatm_submit_urb: urb 0xd300a180 submission failed (-28)! ATM dev 0: usbatm_submit_urb: urb 0xd300a0c0 submission failed (-28)! usbcore: registered new interface driver ueagle-atm usb 1-2: [ueagle-atm] (re)booting started ATM dev 0: usbatm_submit_urb: urb 0xd300a0c0 submission failed (-28)! ATM dev 0: usbatm_submit_urb: urb 0xd300a0c0 submission failed (-28)! ATM dev 0: usbatm_submit_urb: urb 0xd300a0c0 submission failed (-28)! ATM dev 0: usbatm_submit_urb: urb 0xd300a0c0 submission failed (-28)! ATM dev 0: usbatm_submit_urb: urb 0xd300a0c0 submission failed (-28)! ATM dev 0: usbatm_submit_urb: urb 0xd300a0c0 submission failed (-28)! usb 1-2: [ueagle-atm] ATU-R firmware version : 44e2ea17 usb 1-2: [ueagle-atm] Modem started, waiting synchronization printk: 43 messages suppressed. ATM dev 0: usbatm_submit_urb: urb 0xd300a0c0 submission failed (-28)! printk: 49 messages suppressed. ATM dev 0: usbatm_submit_urb: urb 0xd300a0c0 submission failed (-28)! usb 1-2: [ueagle-atm] modem operational printk: 49 messages suppressed. ATM dev 0: usbatm_submit_urb: urb 0xd300a0c0 submission failed (-28)! printk: 49 messages suppressed. ATM dev 0: usbatm_submit_urb: urb 0xd300a0c0 submission failed (-28)! printk: 49 messages suppressed. itd. Co może być nie tak? [---- łączenie postów ----] Ok znalazłem odpowiedź pod tym adresem. Do pliku /etc/modprobe.conf dodajemy linie: options ueagle-atm use_iso=0,0,0,0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lipek3 Napisano Grudzień 17, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 17, 2007 mam podobny problem dla fedory 8, tez dla modemu F@st 800, robilem wg tematu przyklejonego na forum ale nie łączy sie, tez przez chwile widac uządzenie ppp0 a potem nic Konsola [root@localhost ~]# modprobe pppoatm [root@localhost ~]# pppd call ueagle-atm Plugin pppoatm.so loaded. PPPoATM plugin_init PPPoATM setdevname_pppoatm - SUCCESS:0.35 [root@localhost ~]# ifconfig ppp0 ppp0: error fetching interface information: Device not found [root@localhost ~]# pppd call ueagle-atm Plugin pppoatm.so loaded. PPPoATM plugin_init PPPoATM setdevname_pppoatm - SUCCESS:0.35 [root@localhost ~]# ifconfig ppp0 ppp0 Link encap:Point-to-Point Protocol POINTOPOINT NOARP MULTICAST MTU:1500 Metric:1 RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0 TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0 collisions:0 txqueuelen:3 RX bytes:0 (0.0 TX bytes:0 (0.0 dmesg usb 5-2: new full speed USB device using uhci_hcd and address 3 usb 5-2: configuration #1 chosen from 1 choice usb 5-2: [ueagle-atm] ADSL device founded vid (0X1110) pid (0X9032) : Eagle III pots usb 5-2: reset full speed USB device using uhci_hcd and address 3 usb 5-2: [ueagle-atm] pre-firmware device, uploading firmware usb 5-2: [ueagle-atm] loading firmware ueagle-atm/eagleIII.fw usb 5-2: [ueagle-atm] firmware uploaded usb 5-2: USB disconnect, address 3 usb 5-2: new full speed USB device using uhci_hcd and address 4 usb 5-2: configuration #1 chosen from 1 choice usb 5-2: [ueagle-atm] ADSL device founded vid (0X1110) pid (0X9031) : Eagle III pots usb 5-2: reset full speed USB device using uhci_hcd and address 4 usb 5-2: [ueagle-atm] (re)booting started usb 5-2: [ueagle-atm] ATU-R firmware version : 44e2ea17 usb 5-2: [ueagle-atm] Modem started, waiting synchronization usb 5-2: [ueagle-atm] modem operational usb 5-2: [ueagle-atm] setting new timeout 0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mamona Napisano Grudzień 22, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 22, 2007 Na wstępie powinienem napisać, że jeśli chodzi o Linuksa jestem najzupełniej zielony. Poznawałem podstawy Fedory 8 z LiveCD. Podobało mi się to, że po starcie/instalacji z tej wersji nie miałem najmniejszych problemów z połączeniem się z bezprzewodową siecią (w tym przypadku Neostradą, ale system wykrywał dowolną inną sieć). Natomiast po instalacji Fedory 8 z płyty DVD nijak czegokolwiek mi nie wykrywa od ręki. Widzi i poprawnie identyfikuję moją kartę sieciową WiFi ale nie wiem jak ją skonfigurować by wykrywała dostępne sieci. Nawet Network Menager nie chcę się uruchomić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikrobart Napisano Styczeń 6, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 6, 2008 Mam pewien problem, wykonałem wszystko jak należy, ale przy modprobe pppoatm dostaję: modprobe: command not found To samo przy pppd call ueagle-atm: pppd: command not found Nie wiem, czy to ważne, ale pakiet ppp jest zainstalowany. Co mam zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 6, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 6, 2008 Co mam zrobić?Wykonać polecenia z konsoli jako root Zwykły użytkownik nie ma takich uprawnień Podstawy linuksa się kłaniają, warto poszukać w sieci i poczytać o użytkownikach, uprawnieniach itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikrobart Napisano Styczeń 6, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 6, 2008 WalDo - nie masz racji. Wszystko wykonuje z konta root, i to właśnie szkopuł - nie działa. Sprawdziłem i na zwykłym userze i na root. Co wyszło -> wyżej. Macie jakiś pomysł? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotreek23 Napisano Styczeń 6, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 6, 2008 WalDo - nie masz racji. Wszystko wykonuje z konta root, i to właśnie szkopuł - nie działa. Sprawdziłem i na zwykłym userze i na root. Co wyszło -> wyżej. Macie jakiś pomysł? To jest lekko mowiąc nie możliwe. Logujesz się przez su czy su - te drugie jest lepsze bo "dodaje ścieżki" dla użytkownika root,a to pierwsze zostawia dla usera z którego sie sudujemy ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikrobart Napisano Styczeń 6, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 6, 2008 Loguje się przez: su I po zalogowaniu samym su, jest to co napisałem. Zaraz spróbuje z su -. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 6, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 6, 2008 Loguje się przez: su Jeśli w ten sposób, to musisz podać pełną ścieżke do polecenia, czyli np./sbin/modprobe Uzyskanie uprawnień roota przez "su" pozostawia zmienne systemowe zwykłego użytkownika (tego ktory wykonał polecenie "su"). Tak więc m.in. zmienna $PATH ma ustawienia takie, jak zwykły uzytkownik - brak m.in. dostępu do /sbin na ścieżce wyszukiwania. Uzyskanie praw roota przez "su -" jest zdecydowanie wygodniejsze, bo unieważnia zmienne użytkownika pobierając zmienne właściwe dla użytkownika, na kŧórego się logujemy. To dotyczy nie tylko root ale i wszystkich innych userów (np. su - inny_user powoduje zalogowanie się i pobranie zmiennych systemowych użytkownika "inny_user"). Wszystko jest dokładnie wyjaśnione w "man su" BTW. Nie dubluj postów. Jeśli założyłeś ten temat, to po co ten wpis → http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic...mp;#entry101332. Następnym razem będzie ostrzeżenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikrobart Napisano Styczeń 6, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 6, 2008 Dziękuję, pomogło. Mam pytanie, jak dodać to do 'autostartu'? Bo jeśli dodam do pliku rc.local, to nie uruchomi się to z prawami su -. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Styczeń 6, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 6, 2008 Bo jeśli dodam do pliku rc.local, to nie uruchomi się to z prawami su -. Jak dodasz 'pppd call ...' do rc.local to wszystko powinno być ok. Ewentualnie inne rozwiązanie tutaj http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic...amp;mode=linear Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikrobart Napisano Styczeń 6, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 6, 2008 Dodałem modprobe i pppd... do rc.local - bez skutku. Nadal muszę wchodzić na konto su -, i tak wykonać te dwa polecenia, aby nawiązać połączenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 6, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 6, 2008 Dodałem modprobe i pppd... do rc.local - bez skutku.dla ścisłości: czy mówimy o pliku /etc/rc.d/rc.local (ew. o dojściu do tego pliku przez link symboliczny /etc/rc.local)? W czasie staru masz na kosoli jakieś informacje o błędach? Jeśli nie widzisz konsoli, to wyrzuć tymczasowo z parametrów jądra w /boot/grub/grub.conf "rhgb" oraz ew. "quiet". Dodatkowo możesz zakomentować linię "hiddenmenu" - wstaw "#" na początku linii z tym poleceniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi