Skocz do zawartości

Dobry Poradnik Do Fedory...

droicyn

Rekomendowane odpowiedzi

Mam takie pytanie, czy zna ktoś jakiś dobry poradnik do Fedory najlepiej 7 bo pewnie jest najbardziej zbliżona do 8. Bo mnie już po prostu boli od tego głowa, ale chce się nauczyć obsługi tego systemu, ale sam niestety nie dam rady;/ pozdro
Polecam dwa:

1) faq.fedora.pl

2) fedoraguide

Pozdrawiam Rasp

Jeśli nie boisz sie angielskiego, to najlepsze są podręczniki od Red Hat Enterprise Linux. RHEL to praktycznie skomercjalizowana Fedora.

http://www.redhat.com/docs/manuals/enterprise W szczególności Administracja i Reference Guide.

Ale są tam też podręczniki do instalacji, LVM czy SElinuksa. Bardzo dobre, usystematyzowane.

A Wy w jaki sposób uczyliście się obsługi (_linux'a_ → Linuksa) ORT?
Ja systematycznie ;) Od podstawowych komend w konsoli w Red Hat 5.1 ;) Ileż radości przynosiło opanowanie takich skomplikowanych poleceń jak ls, ps, cp, mv, w, f oraz podstawowej shutdown :D

Z tych linków co mi podałeś?
Raczej nie ;) To były czasy "przedinternetowe" ;) Może nie całkiem, ale ściągnięcie takiej strony modemem 9600 czy nawet 14400 bitów (bitów, nie kilobitów) na sekundę trwałoby wieki a koszt przekroczyłby moje możliwości. Raczej szukałem informacji w pisemkach typu CHIP no i oczywiście całe bogactwo podręczników dostarczonych z systemem, czyli "man <polecenie_które_znalazłem_w_/usr/bin_albo_/sbin>".

Teraz na szczęście jest łatwiej - wystarczy wpisać w Google np."podstawy linuksa" i można startować.

A tu link do strony z IMHO najlepszym istniejacym podrecznikiem:

http://www.gentoo.org/doc/pl/handbook/

Co prawda to nie Fedora ale w koncu tez Linux wiec wiekszosc konsolowych polecen, konfiguracji i opisow pokrywa sie w 100%.

Poza objetoscia (nie ma drugiego tak obszernego opracowania) ma kilka innych zalet: wiele jezykow (w tym Polski) oraz wersje on-line (wygodna do szybkiego wyszukiwania) oraz pelny podrecznik sformatowany do druku (warto miec pod reka razem z jakims LiveCD przy padzie systemu/sieci ;))...

Pozdro