Skocz do zawartości

Kodeki Fc8

DrrrAgoN

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam problem z kodekami w nowej fedorze 8... Myślałem że w tej Codeinie będą jakieś darmowe kodeki, ale niestety nie było. W fedorze 7 wszystko było ok. kodeki razem z mplayerem sie wgrały. Teraz niestety mam kłopot. Wgrałem chyba każdy program który odtwarza filmy... nic z tego. Proszę o pomoc.

Są małe postępy, mianowicie wgrałem kodeki win32, kaffeine je wykrył i nawet odpali film, ale strasznie zamula, odtwarza przez xine, ale gstreamera już nie ruszy.

Są małe postępy, mianowicie wgrałem kodeki win32, kaffeine je wykrył i nawet odpali film, ale strasznie zamula
A jak z mplayer? Też muli?

I napisz jakie kodeki wgrałeś, bo ciężko wyczuć czy "kodeki win32" to paczka "essential" kodeków ze strony mplayera czy coś innego.

Mplayer mi nie odpala żadnego filmu, Kaffeine widzi kodeki w32. Ale zamula bo korzysta z xine. Ma ktoś z was działającego Mplayera w f8? Jak to zrobiliście?

Zrobiłem tak: ściągnąłem kodeki essential (od mplayera) wrzuciłem do /usr/local/lib/codecs i mplayer odpali film ale co mikrosekunde wywala błąd: [ao_alsa] unable to find simple control 'pcm',0.

Spotkaliście sie z czymś podobnym?

-----------------------

OK. Już wszyskto działa. Dzięki wszyskim.

Jak by ktoś szukał pomocy to napisze jak to zrobiłem:

KODEKI Fedora 8:

1. Kodeki do mp3 są za darmo w Codeinie do ściągnięcia

2. Ściągamy Mplayera

3. Ściągamy Kodeki Essential

4. Wgrywamy je do /usr/local/lib/codecs

5. Odpalamy jakiś film w mplayerze

5.1 Jak mamy błąd: [ao_alsa] unable to find simple control 'pcm',0. to w opcjach dźwięku zmieniamy na oss

6. na pewno napisy mamy z krzaczkami, więc trzeba ściągnąc ariala z windy i ustawić w mplayerze. (pamiętajmy też żeby zmienić kodowanie na cp1250)

Pozdrawiam

4. Wgrywamy je do /usr/local/lib/codecs
Może być również /usr/lib/win32 i jeszcze parę innych ;)

5.1 Jak mamy błąd: [ao_alsa] unable to find simple control 'pcm',0. to w opcjach dźwięku zmieniamy na oss
Albo usuwamy serwer pulseaudio i ALSA działa po staremu (tzn. jak w poprzednich wersjach systemu)

[...] trzeba ściągnąc ariala z windy
A jak ktoś nie ma Windows albo nie chce mu się ręcznie instalować czcionek, to korzysta z opisu → http://www.mjmwired.net/resources/mjm-fedora-f7.html#ttf

Podepnę się pod temat bo miałem podobne problemy z Kaffeine i F8

Filmy działają jak trzeba przy zainstalowanej paczce xine-lib-extras-nonfree, ale jest jeden myk.

Musiałem w parametrach silnika Xine ustawić sterownik video na "xshm".

Reszta albo nie chce się uruchomić (znakomita większość) lub brak obrazu.

Jest tylko jeden problem. Ta metoda wyjściajest strasznie powolna. Przy dekodowaniu wmv zużycie procesora to 90% i filmy zaczynają się ciąć przy byle okazji. Przy XVIDACH ok 50%, nieźle ale wystarczy jakiś aplet superkaramby lub compiz (mam Radeona 9100 na sterowniku radeon) i player zaczyna gubic klatki.

Ktoś ma pojęcie jaki sterownik był używany domyślnie (ustawienie auto) i co zrobić, żeby zadziałał pod F8?

• 3 months later...

Jak mamy błąd: [ao_alsa] unable to find simple control 'pcm',0. to w opcjach dźwięku zmieniamy na oss

jakoś nie moge przejść tego kroku. jestem nowy na forum i niedawno zaczałem korzystać z fedory.

wtyczki mam skonfigurowane i ten sam problem , ale nie moge zmienić na oss. z jakiegoś powodu program nie chce zapisywać zmian, które wykonuje.

wiem, że w oknie konfiguracji wyskakuje komunikat o konieczności restaru programu i to też zrobiłem, ale nieststy bez efektu:(

Nadal ustawienia nie działają...

ktoś też pisał o wywaleniu "Pulse"... może ta osoba zechce poinstruować nowicjusza jak to zrobić??