MC' Napisano Grudzień 6, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 6, 2007 Witam, Zaraz po instalacji fedorka usatwiła label "/" na "/1" być może dlatego, że miałem zainstalowanego ubuntu i jego root już miał label "/". Chciałem to zmienić i w fstab'ie zamieniłem wpis "LABEL=/1" ns "LABEL=/" niestety niechciało mi wtedy odnaleźć systemu przy boocie więc zmieniłem zpowrotem na "/1" z livecd. Niestety teraz przy starcie zauważyłem że brak jest - komunikatów o sprawdzaniu jurnalu dla ext3 partycji / i /home (wcześniej były kounikaty typu: /1 clean...) - podczas startu nie podmontowuje mi swapa z sda7 (root na sda1) To info systemu # df Filesystem 1K-blocks Used Available Use% Mounted on /dev/sda1 19840892 6790996 12025756 37% / /dev/sda8 29753556 12708304 15509440 46% /home tmpfs 1037404 12 1037392 1% /dev/shm # cat /etc/fstab LABEL=/1 / ext3 defaults 1 1 LABEL=/home /home ext3 defaults 1 2 tmpfs /dev/shm tmpfs defaults 0 0 devpts /dev/pts devpts gid=5,mode=620 0 0 sysfs /sys sysfs defaults 0 0 proc /proc proc defaults 0 0 LABEL=SWAP-sda7 swap swap defaults 0 0 1. Co jest nie tak z tym montowaniem swapa i sprawdzaniem jurnalu z ext3? 2. Gdzie mogę zmienić wpis "/1" na "/" bo ta zmiana w fstab nie wiedzieć czemu nie działa jak widać? Z góry dziękuję za odpowiedzi Pozdrawim MC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Grudzień 6, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 6, 2007 Za pomocą e2label wolumin sprawdź, jakie etykiety mają Twoje dyski. Jeżeli inne, niż w fstab, to nic dziwnego że się nie montują. Jak chcesz zrobić porządek, to je przemianuj. man e2label A co do komunikatu dziennika, to tak z marszu nie wiem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC' Napisano Grudzień 6, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 6, 2007 Za pomocą e2label wolumin sprawdź, jakie etykiety mają Twoje dyski. Jeżeli inne, niż w fstab, to nic dziwnego że się nie montują. Jak chcesz zrobić porządek, to je przemianuj. man e2label A co do komunikatu dziennika, to tak z marszu nie wiem... Tylko że ja mam ext3 więc to nie da rady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentat Napisano Grudzień 6, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 6, 2007 Tylko że ja mam ext3 więc to nie da rady A to dlaczego? ext3 to takie troszkę rozbudowane ext2. Soft do ext2 będzie działał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Grudzień 6, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 6, 2007 Tylko że ja mam ext3 więc to nie da rady Ja też. Oprogramowanie głęboko związane z e2fs, jak różne undelety, nie ma szans na ext3. Ale e2label jak najbardziej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cracket Napisano Grudzień 6, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 6, 2007 NIe zapomnij zmienić etykiety w initrd, bo po restarcie czeka cię przykra niespodzianka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC' Napisano Grudzień 7, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 7, 2007 OK jedną rzecz rozwiązałem i nie gimnastykowałem się z jakimiś programami które mogą zrobić niemiłą niespodziankę. Zmieniając wpis w /etc/fstab na "/" zapomniałem zmienić go w .boot/grub/grub/conf ... że tez na to nikt nie wpadł łącznie ze mną oczywiście POZOSTAJE drugie pytanie: Dlaczego przy starce systemu dostaję Enabling /etc/fstab swaps [FALIED] i czemu nie ma sprawdzania księgowania w ext3? Co prawda: # cat /proc/swaps Filename Type Size Used Priority ale po zrobieniu swapon -a dostałem: # cat /proc/swaps Filename Type Size Used Priority /dev/sda7 partition 1028120 0 -1 To po reboocie ponownie mam komunikat FAILED?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 7, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 7, 2007 Prawdopodobnie partycja /dev/sda7 nie ma etykiety SWAP-sda7. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC' Napisano Grudzień 7, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 7, 2007 Prawdopodobnie partycja /dev/sda7 nie ma etykiety SWAP-sda7. A jak mogę nadać tą etykietę by nie trzeba było przeformatować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 7, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 7, 2007 A jak mogę nadać tą etykietę by nie trzeba było przeformatować?Szczerze mówiąc nie wiem. Kiedyś też się zastanawiałem, bo e2label etykietuje tylko partycje ext2/ext3. Skończyłem na mkswap z opcją "-L". W końcu to tylko swap, więc formatowanie nie boli. Przynajmniej tak długo, jak długo nie pomylisz numerka partycji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC' Napisano Grudzień 7, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 7, 2007 Szczerze mówiąc nie wiem. Kiedyś też się zastanawiałem, bo e2label etykietuje tylko partycje ext2/ext3. Skończyłem na mkswap z opcją "-L". W końcu to tylko swap, więc formatowanie nie boli. Przynajmniej tak długo, jak długo nie pomylisz numerka partycji Jaka jest składnia opcji L bo w manie nie ma o niej ani słowa bo niechcę sobie kuku zrobić mkswap -L /dev/sda7 SWAP-sda7 ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 7, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 7, 2007 Ja użyłem składni mkswap -L SWAP /dev/sdb5 wpis w /etc/fstab LABEL=SWAP swap swap defaults 0 0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC' Napisano Grudzień 8, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 8, 2007 Ok zrobiłem w ten sposób ale sytuacja po restarcie z FAILED nadal ma miejsce wstawiłem tylko SWAP-sda7 zgodnie ze swoim fstab'em Gdzie jeszcze może byc problem? Może to jednak ma związaek ze sprawdzaniem księgowania na ? i /home? EDIT: No to się narobiło: Przy zmianiw w grub.conf i menu.lst z /1 na / dostałem po restarcie oraz tej wczesniejszej zabawie z swapem: Red Hat nash version 6.0.19 starting mount: could not find filesystem '/dev/root' setuproot: moving /dev failed: No such file or directory setuproot: error mounting /proc: No such file or directory setuproot: error mounting /sys: No such file or directory switchchroot: mount failed No such file or directory Co mogę zrobić? EDIT2: Po zmianie z LiveCD na /1 w fstabie i menulst oraz grub.conf system się uruchamia znowu (z tym że przecież chciałem mieć noramlne labele bez 1). Problem z montowaniem swapa nadal pozostaje Czyli jestem w punkcie wyjścia ;| Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Grudzień 8, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 8, 2007 Co masz wpisane w /boot/grub/grub.conf jako opcję root= przy kernelu? czy przypadkiem nie pozostała tam nieistniejąca już etykieta? Ja bym u siebie w takiej sytuacji powpisywał do fstab-a na sztywno partycje zamiast sprawiających problem etykiet. Tylko na litość -- zgodnie z prawdą! -- a potem spokojnie jedną po drugiej podmieniał na etykiety. Btw: menu.lst jest tylko symlinkiem do grub.conf. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 8, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 8, 2007 Przy zmianiw w grub.conf i menu.lst z /1 na / dostałem po restarcie oraz tej wczesniejszej zabawie z swapem:Czyli nie zmieniłeś etykiety e2label /dev/sad<numerek> / Taką operację musisz wykonać na partycji która ma obecnie label "/1". Sprawdź etykiety partycji poleceniem e2label /dev/sdaX gdzie pod "X" podstaw wszystkie numery partycji jakie masz na dysku. W ten sposób będziesz wiedział która jest która. Przy partycji /dev/sda7, która jest - o ile dobrze zrozumiałem - partycją swap będziesz miał oczywiście jakiś komunikat błędu, ale wszystkie ext3 pokaże poprawnie. e2label z jednym parametrem wyświetla etykietę partycji, z dwoma parametrami zmienia etykietę. Oczywiście drugi parametr to nowa etykieta partycji, podawana jest bez cudzysłowów Problem z montowaniem swapa nadal pozostajeW fstab zmień na początek "LABEL=SWAP-sda7" na bezpośrednią nazwę urządzenia "/dev/sda7". Przy okazji może ktoś wie jak nadać etykietkę partycji swap inaczej niż formatując partycję mkswap-em z podaniem parametru "-L"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi