Skocz do zawartości

Wyłączenie Opcji Sprawdzania Systemu Plików

Sorror

Rekomendowane odpowiedzi

Otóż na jednym z komputerów czasami mam potrzebę skorzystać z systemu Windows. Czasami również nie wyłącza się on jak powinien (czasami z braku szacunku po prostu go resetuję przełączając się na Fedorę). W związku z tym po takim zajściu podczas rozruchu Fedory wyskakuje mi komunikat :"<tu nazwa partycji> contains a file system with errors, check forced". No i tak sobie sprawdza dobrych kilka minut. Jest może możliwość wyłączenia tej funkcji? Mowa o FC6.

Otóż na jednym z komputerów czasami mam potrzebę skorzystać z systemu Windows. Czasami również nie wyłącza się on jak powinien (czasami z braku szacunku po prostu go resetuję przełączając się na Fedorę). W związku z tym po takim zajściu podczas rozruchu Fedory wyskakuje mi komunikat :"<tu nazwa partycji> contains a file system with errors, check forced". No i tak sobie sprawdza dobrych kilka minut. Jest może możliwość wyłączenia tej funkcji? Mowa o FC6.

Mowa o FAT32?

Użyj polecenia tune2fs:

tune2fs -c -1 /dev/hd__

powinno zapobiec sprawdzaniu systemu plików na danej partycji

Man mówi:

TUNE2FS(8) TUNE2FS(8)

...

NAZWA

tune2fs - modyfikacja dostrajalnych parametrów systemu plików ext2/ext3

OPIS

tune2fs modyfikuje dostrajalne parametry linuksowego systemu plików ext2/ext3...

Dlatego pytałem o system plików.

Windows nie wie co to extX.

Nie montuję. Zapomniało mi się, że nie czytacie w myślach, a mi też się poplątało :) - chodzi o to, że spod windowsa podpinam sobie automatycznie partycje linuksowe z prawami do zapisu. I nieprawidłowe zamknięcie Windowsa powoduje najwidoczniej, że te właśnie partycje ext3 się są właściwie "odpinane" (i to je sprawdza system w czasie rozruchu).

Czyli rozwiązanie Perla powinno pomóc :)

Ja bym głowy nie dał. Chyba jest tak, że jeśli Fedora (albo inny linux) zobaczy, że jej partycje są nie w porządku, to wymusi sprawdzanie.

W Twoim przypadku - IMHO - powinieneś z szacunkiem dla Fedory odmontować partycje linuksowe a dopiero potem przez brak szacunku wyłączać windę "z hebla" ;)

I nieprawidłowe zamknięcie Windowsa powoduje

Zauważ, że jak Windowsa wprowadzisz w stan hibernacji, to Linux nie montuje partycji NTFS (nie pamiętam jak z FAT32).

Jeżeli winda nie jest poprawnie zamknięta, Linux widzi błędy logiczne na partycji i próbuje je naprawiać.

Zresztą Windows też to robi.

pewnie powinno pomóc, ale w Twoim wypadku bym tego nie stosował, ponieważ nie mam zaufania do dodatkowych sterowników Windows pozwalających na operacje zapisu na partycjach, dlatego zostawiłbym to sprawdzanie systemów plików dysków linuksowych bo w przeciwnym wypadku możesz uszkodzić sobie poważnie system plików