mork Napisano Grudzień 21, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 21, 2007 Witam, chciałem się dowiedzieć czy jest możliwość instalacji Fedory 8 z obrazu DVD nie posiadając napędu DVD? Może da się podzielić DVD na kilka CD, choć z tego co szukałem to chyba nie za bardzo . Obraz mam ściągnięty na dysk spod Windowsa XP. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Grudzień 21, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 21, 2007 W pewnym sensie się da. Na dostępnym kompie zainstalować serwer WWW, za jego pomocą udostępnić zawartość DVD, i zrobić instalację sieciową. Musisz wtedy zbootować z boot.iso. Podzielić DVD na kilka CD niestety nie dasz rady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 21, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 21, 2007 Witam, chciałem się dowiedzieć czy jest możliwość instalacji Fedory 8 z obrazu DVD nie posiadając napędu DVD?Z pytania o podział na kilka CD rozumiem, że masz nagrywarkę CD? Jeśli tak, to ściągnij sobie i nagraj obraz LiveCD. Po zabootowaniu z płytki "live" bedziesz miał na pulpicie ikonkę "install to hard disk" (albo cos podobnego) - kliknij w nią i bedziesz mógł instalować na twardym dysku. Oczywiście brakujące pakiety ("brakujące" = DVD - LiveCD) dociągasz z repozytoriów w internecie. Obrazy LiveCD są w dwóch wersjach: z desktopem Gnome (gnome.org) oraz z desktopem KDE (kde.org). W sumie, który z obrazów byś nie wybrał to potem i tak będziesz mógł doinstalować ten drugi desktop (i kilka innych), więc w sumie bez znaczenia. Domyślnym desktopem Fedory jest Gnome, ale warto wypróbować inne i sprawdzić, który pasuje Ci najbardziej. [EDIT}Poza tym oczywiście można instalować z obrazu na dysku, ale o ile wiem nie może on być na partycji NTFS. Najlepiej ściągnąć obraz "rescuecd" (ok.100MB) wypalić, uruchomić, utworzyć partycję typu ext3, skopiować na nią obraz DVD, potem znowu odpalić "rescuecd" z opcją "linux askmethod" i podać gdzie leży obraz. Jak widać z LiveCD znaaaacznie łatwiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rosku Napisano Grudzień 22, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 22, 2007 nie ikony "install to hard disk" ani nic podobnego... gdzie cos takiego znalezc? Pozdrawiam rosku! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Grudzień 22, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 22, 2007 w konsoli wpisz /usr/bin/liveinst co jest rownoważne z Ikonką na pulpicie "Install to Hard Drive" ps. oczywiście występuje to tylko w LiveCD, a nie DVD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 22, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 22, 2007 nie ikony "install to hard disk" ani nic podobnego... gdzie cos takiego znalezc?Na pulpicie A skąd brałeś obraz? I jaki to LiveCD, jaka jest nazwa obrazu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi