collins88 Napisano Grudzień 29, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 29, 2007 Witam, Mam problem z F8, a mianowicie chciałabym ją odinstalować z dysku. Niestety wystąpił mały problem... Po włożeniu płyty z WinXP (w celu usunięcia partycji) pojawia się czarny ekran i koniec zabawy... Czytałam, że należy "wziąć płyte z windowsem, zbootować, uruchomić konsole i wklepać fixmbr" tylko,że płyta z WinXP nie chce działać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Grudzień 29, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 29, 2007 http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=16949&hl= chyba Twój problem jest podobny. Btw. do usuwania partycji bardziej niż instalator windowsa nadają się programy do partycjonowania (gparted, fdisk, partition magic etc.) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
collins88 Napisano Grudzień 29, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 29, 2007 Czytałam ten wątek, ale nie wiem jak usunąć istniejacą tablicę partycji.... A jak uruchomić te programy do partycjowania? Podczas używania F8 czy zrestartować kompa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Grudzień 29, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 29, 2007 Jeżeli nie zależy Ci na danych to po prostu usuń wszystkie partycje z dysku. Na uruchomionej fedorze raczej tego nie zrobisz... jak masz jakieś livecd z linuksem to na nim na pewno znajdziesz jakieś programy do partycjonowania, możesz też wrzucić na dyskietkę lub pendrive mały program do partycjonowania i z niej/niego zbootować system. Ogólnie polecam http://gparted-livecd.tuxfamily.org/index.php . W tym wątku, który podałem w moim pierwszym poście jest też opis SeeM , w którym instalujesz xpeka za pomocą wina98 i tym samym zachowujesz fedorę na dysku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldis Napisano Grudzień 29, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 29, 2007 Wkurza mnie, że ludzie zakładają konta po to, by zapytać: jak odinstalować Fedorę? Wkurza mnie, że inni rzucają się z pomocą. Jak ja mam problem z Fedorą to TU, NA TYM FORUM zadaję pytania, a nie na forum windziarzy. Dziewczę ma problem w tym, że chce zostać windziarzem(rką) (kupiła, albo na gwiazdkę dostała laptopa z fedorą, bo był o 350 zł tańszy), czyli zainstalować "zapasową" kopię XP. Także jeśli pani ma kłopot z instalacją windy, to niech zadaje pytania na forum windziarzy. Poza tym niech nauczy się korzystać z opcji "szukaj". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 29, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 29, 2007 Wkurza mnie, że ludzie zakładają konta po to, by zapytać: jak odinstalować Fedorę? Wkurza mnie, że inni rzucają się z pomocą.Hej, spokojnie. Fedora nie Windows - nie jest obowiązkowa Warto pomóc, bo może kiedyś pomyśli co to za fajny system wyrzucił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldis Napisano Grudzień 30, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 30, 2007 Hej, spokojnie. Fedora nie Windows - nie jest obowiązkowa Warto pomóc, bo może kiedyś pomyśli co to za fajny system wyrzucił Może faktycznie trochę przesadziłem. Ale jeżeli ktoś ma problem z instalacją windowsa, bo do tego to się sprowadza ten tema t, to niech szuka pomocy we właściwym miejscu. A czy warto pomóc? Gdyby napisała dla niepoznaki tak: mam komputer z fedorą, a potrzebuję też windę, ale po PRZESZUKANIU forum wiem, że najpierw należy zainstalować windę, dopiero potem fedorę... Ej, teraz dopiero przesadziłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
collins88 Napisano Grudzień 30, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 30, 2007 Chciałam dodać, że korzystałam z opcji SZUKAJ, co świadczy o tym wyrażenie 'czytałam'. Niestety waldis od razu poddał mnie ocenie, która jest chybiona, dlatego w ogóle nie rozumiem po co zabierałeś głos, skoro nie miałeś zamiaru mi pomóc. Przeczytał waldis jeszcze raz o co pytałam, a nie pisz głupot. Owszem chciałam zapoznać sie z F8, ale niestety nie wyszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 30, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 30, 2007 Owszem chciałam zapoznać sie z F8, ale niestety nie wyszło.Jeśli chodzilo tylko o zapoznanie się z systemem, to prostszym rozwiązaniem było ściągnięcie wersji LiveCD - nie byłoby problemu z deinstalacją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldis Napisano Grudzień 31, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 31, 2007 Chciałam dodać, że korzystałam z opcji SZUKAJ, co świadczy o tym wyrażenie 'czytałam'. Jeśli tak, to przepraszam. Niestety waldis od razu poddał mnie ocenie, która jest chybiona, dlatego w ogóle nie rozumiem po co zabierałeś głos, skoro nie miałeś zamiaru mi pomóc. Przeczytał waldis jeszcze raz o co pytałam, a nie pisz głupot. Owszem chciałam zapoznać sie z F8, ale niestety nie wyszło. Nie wierzę i zdania nie zmienię. Znam osobiście kilka osób, które tak "poznawały" linuksa, tj. kupowały w sklepie komputer z linuksem, bo taniej niż z XP lub vistą, a potem szukały kogoś, kto ma płytkę z windą "pożyczyć". Może trochę uogólniam, ale w 99,99% przypadków tak jest. Dlatego zabrałaem głos nie mając zamiaru pomagać. Wszystkiego Najlepszego i więcej wytrwałości w poznawaniu innych OS-ów w 2008r. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi