elson44 Napisano Styczeń 3, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 3, 2008 Witam! Przeglądałem forum (przyznaje dosyć pobieżnie) i nie znalazłem podobnego problemu. Słuchając muzyki w XMMS próbowałem zmienić głośność za pomocą suwaka w w/w programie, ale niestety nic to nie daje. Dźwięk jest, ale jego natężeniem mogę sterować tylko przez mixer alsa. Czy zna ktoś przyczynę i rozwiązanie tego problemu? Dziękuję i pozdrawiam elos44 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 3, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 3, 2008 Słuchając muzyki w XMMS[...]Nie wiem jak bardzo zależy Ci akurat na XMMS, ale jest już znacznie nowszy od niego Audacious (nie mylić z Audacity). Nie chce mi się szukać, ale wydaje mi się, że XMMS już od jakiegoś czasu nie jest rozwijany Audacious to oczywiście tylko obejście problemu ale jeśli nie masz powodów, żeby trzymać się akurat XMMS, to polecam. Wizualnie i funkcjonalnie oba programy nie różnią się zbytnio. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zajec00 Napisano Styczeń 3, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 3, 2008 wydaje mi sie ze powiniemnes wejsc w ustawienia/preferencje xmms i tam poszukac opcji wyjscia audio i ustawic je na alse... jak bys mial problemy ze znalezieniem ow opcji to daj znac... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elson44 Napisano Styczeń 3, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 3, 2008 Dzięki. Widocznie trafiłem na starego posta, gdzie xmms był polecany jako odtwarzacz muzyki. A jak w takim razie usunąć zbędnego xmms'a? [---- łączenie postów ----] wydaje mi sie ze powiniemnes wejsc w ustawienia/preferencje xmms i tam poszukac opcji wyjscia audio i ustawic je na alse... jak bys mial problemy ze znalezieniem ow opcji to daj znac... Wchodziłem i alsa ustawiona była defaultowo. Ale już przerzuciłem się na Audacious. Pozdrawiam ----------- Nie pisz postów pod własnymi - korzystaj z przycisku "EDYTUJ", WalDo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldis Napisano Styczeń 3, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 3, 2008 yum remove xmms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Styczeń 3, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 3, 2008 Nie chce mi się szukać, ale wydaje mi się, że XMMS już od jakiegoś czasu nie jest rozwijany a właśnie że jest nowy http://www.xmms.org/ 1211 days ago we released 1.2.10, so what better day to release 1.2.11? Nov 16, 2007 Thomas & Håvard Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldis Napisano Styczeń 5, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 5, 2008 Tak przy okazji: czym oba programy się różnią? Jedyna różnica zauważona przez mnie, póki co, to ta, że inaczej wyglądają okna, które się otwierają po kliknięciu w lewym górnym rogu (odpowiednik "plik" w innych programach)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 5, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 5, 2008 Tak przy okazji: czym oba programy się różnią? Jedyna różnica zauważona przez mnie, póki co, to ta, że inaczej wyglądają okna, które się otwierają po kliknięciu w lewym górnym rogu (odpowiednik "plik" w innych programach)?Ja też nie widzę różnic i dlatego używam Audacious jako nowszego Audacious (jak można się doszukać na stronie domowej programu ) początkowo był tzw. forkiem od BMPx a obecnie jest rozwijany jako osobna aplikacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matlas Napisano Styczeń 5, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 5, 2008 A troche offtopne. Ktos ma paczki rpm dla Fedory z najnowszym Audaciousem (w repo sa stare dosyc wersje). A i polecam fajna strone ze skorkami do Audaciousa: http://customize.org/winamp2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 5, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 5, 2008 Ktos ma paczki rpm dla Fedory z najnowszym Audaciousem (w repo sa stare dosyc wersje).Nie sprawdzałem, ale tak myślę: pobrać tar.gz najnowszej wersji, z istniejącej paczki *.zrc.rpm z repo wyciągnąć i lekko zmodyfikować (przystosować do najnowszej wersji) plik *.spec i potem rpm -bb <costam costam>.spec Powinno zadziałać Sprawdzę w wolnej chwili i dam znać jak poszło [EDIT]Tak sobie patrzę, że na → http://ftp.wsisiz.edu.pl/pub/linux/fedora/...testing/8/i386/ jest wersja 1.4.4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
multics Napisano Maj 6, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 6, 2008 Wracając do pierwotnego problemu ;] W opcjach Xmms wchodzimy w Ustawienia -> Wtyczka wyjściowa -> ustawiamy tutaj ALSA klikamy na magiczny przycisk Konfiguruj. Pojawia nam się równie magiczne okienko konfiguracji sterowników ALSA i teraz jest już z górki w sekcji Mixer klikamy na Use software volume control i gotowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sanji Napisano Maj 6, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 6, 2008 Tak przy okazji: czym oba programy się różnią?Przede wszystkim wymaganiami. Audacious zdaje się mieć nieco duże wymagania jak na tego typu aplikację. W praktyce na PIII 1GHz różnica jest dość znaczna i łatwo zauważalna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi