Skocz do zawartości

Bardzo Słaby Dźwięk, Kanał Master Na 00

Sorror

Rekomendowane odpowiedzi

Po aktualizacji jajka do 2.6.22.14-72 dźwięk w systemie jest ledwie słyszalny. Wchodząc w alsamixer widzę, że kanał Master ma wartość 00 - ale, o zgrozo, nie da się tej wartości zwiększyć.

Czym taka blokada może być spowodowana?

Dlaczego tak jest nie wiem. Wydaje mi się, że niedawno ktoś poruszał taki temat, ale nie wiem czy znalazło się jakieś sensowne rozwiązanie.

Ja od wersji chyba FC6 mam w /etc/rc.local dopisane wywołanie skryptu o treści

amixer set 'Master' 100% on
amixer set 'Master Mono' 100% on
amixer set 'Line' 100% on
amixer set 'PCM' 100% on
amixer set 'IEC958,0' off

Bo domyślnie (nie wiem dlaczego, ale nie chce mi się drążyć tematu) mam "master" na 30%, podobnie jak "Master Mono", "Line" i "PCM".

Niestety próba ustawienia wartości przez amixer nic nie zmienia. Oprócz Master na 00 jest jeszcze Line, którego również nie można ruszyć.

Z forum udało mi się jedynie odgrzebać topic sprzed 2 lat, w którym jednak żadne rozwiązanie się nie pojawiło.

Zła wiadomość dla posiadaczy karty Intel Corporation 82801G - otóż moduł snd_hda_intel nie jest poprawnie ładowany dla kerneli > 2.6.18 (być może z jakimiś wyjątkami, natomiast z pewnością nie z 2.6.22-14 i dwiema wcześniejszymi wersjami).

Dlatego też pomimo prawidłowej detekcji karty nie będziemy mieli możliwości modyfikacji kanałów master, line.

A u mnie snd_hda_intel graja.

Zarówno na 2.6.22-14 jak i 2.6.22.6.

Za to zauważyłem, że np na systemach z kernelem 2.6.16 lub 2.6.18 i ALASĄ 1.0.11 są problemy.

Nie wiem po czyjej stronie jest przyczyna (i nie mogę wykluczyć, że po mojej ^_^ ).

Moja rada jest taka, żeby zainstalować najnowszą ALSĘ ze źródeł.

:ph34r:

Dobrych kilka godzin temu poświęciłem, w sieci z tego co pamiętam również nie znalazła się FC z poprawnie działającym modułem. Alsę ze źródeł oczywiście instalowałem.

Oczywiście mowa jest o laptopach... Wydaje mi się, że zrobiłem już wszystko ;)

EDIT: Zrobione. Jeśli będą zainteresowani mogę w wolnej chwili napisać małe howto.

Kompilacja ze źródełek, nadpisanie istniejących wpisów urządzeń dźwiękowych (snddevices), stworzenie pliku /etc/modprobe.b/sound o treści:

options snd_hda_intel enable=1 isapnp=0 port=0x220 \
mpu_port=0x388 fm_port=0x330 irq=5 dma1=1 dma2=0

depmod -a

Reboot ;)