@Sorror Napisano Styczeń 7, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 7, 2008 Po aktualizacji jajka do 2.6.22.14-72 dźwięk w systemie jest ledwie słyszalny. Wchodząc w alsamixer widzę, że kanał Master ma wartość 00 - ale, o zgrozo, nie da się tej wartości zwiększyć. Czym taka blokada może być spowodowana? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 7, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 7, 2008 Dlaczego tak jest nie wiem. Wydaje mi się, że niedawno ktoś poruszał taki temat, ale nie wiem czy znalazło się jakieś sensowne rozwiązanie. Ja od wersji chyba FC6 mam w /etc/rc.local dopisane wywołanie skryptu o treści amixer set 'Master' 100% on amixer set 'Master Mono' 100% on amixer set 'Line' 100% on amixer set 'PCM' 100% on amixer set 'IEC958,0' off Bo domyślnie (nie wiem dlaczego, ale nie chce mi się drążyć tematu) mam "master" na 30%, podobnie jak "Master Mono", "Line" i "PCM". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Styczeń 7, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 7, 2008 Niestety próba ustawienia wartości przez amixer nic nie zmienia. Oprócz Master na 00 jest jeszcze Line, którego również nie można ruszyć. Z forum udało mi się jedynie odgrzebać topic sprzed 2 lat, w którym jednak żadne rozwiązanie się nie pojawiło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Styczeń 10, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 10, 2008 Zła wiadomość dla posiadaczy karty Intel Corporation 82801G - otóż moduł snd_hda_intel nie jest poprawnie ładowany dla kerneli > 2.6.18 (być może z jakimiś wyjątkami, natomiast z pewnością nie z 2.6.22-14 i dwiema wcześniejszymi wersjami). Dlatego też pomimo prawidłowej detekcji karty nie będziemy mieli możliwości modyfikacji kanałów master, line. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sanji Napisano Styczeń 10, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 10, 2008 A u mnie snd_hda_intel graja. Zarówno na 2.6.22-14 jak i 2.6.22.6. Za to zauważyłem, że np na systemach z kernelem 2.6.16 lub 2.6.18 i ALASĄ 1.0.11 są problemy. Nie wiem po czyjej stronie jest przyczyna (i nie mogę wykluczyć, że po mojej ). Moja rada jest taka, żeby zainstalować najnowszą ALSĘ ze źródeł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Styczeń 11, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 11, 2008 Dobrych kilka godzin temu poświęciłem, w sieci z tego co pamiętam również nie znalazła się FC z poprawnie działającym modułem. Alsę ze źródeł oczywiście instalowałem. Oczywiście mowa jest o laptopach... Wydaje mi się, że zrobiłem już wszystko EDIT: Zrobione. Jeśli będą zainteresowani mogę w wolnej chwili napisać małe howto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sanji Napisano Styczeń 12, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 12, 2008 A ja jestem ciekawy, jak to zrobiłeś, więc jakbyś miał za dużo wolnego czasu to byłbym wdzięczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Styczeń 12, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 12, 2008 Kompilacja ze źródełek, nadpisanie istniejących wpisów urządzeń dźwiękowych (snddevices), stworzenie pliku /etc/modprobe.b/sound o treści: options snd_hda_intel enable=1 isapnp=0 port=0x220 \ mpu_port=0x388 fm_port=0x330 irq=5 dma1=1 dma2=0 depmod -a Reboot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi