Subaru Napisano Styczeń 14, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 14, 2008 Witam Mam 2 takie małe problemy, na które Google nie umiały mi zbytnio odpowiedzieć 1. Jaki program pomoże mi stworzyć z gotowych plików GIF jeden animowany?? (ale proszę bez GIMPa bo do niego nie mam ręki - chodzi mi o coś prostrzego) 2. Czy jest jakiś program (a jeśli tak to jak się zwie ), który mógłby zmodyfikować tempo odtwarzania pliku dźwiękowego (np. MP3) o 0,1 lub 0,2 (czyli w efekcie żeby otrzymać 1,1 lub 1,2 prędkości gdzie 1,0 to normalna szybkość) Z góry dziękuję za pomoc Pozdrawiam i w pas się kłaniam Subaru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matlas Napisano Styczeń 15, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 15, 2008 2. Audacity Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Subaru Napisano Styczeń 15, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 15, 2008 Oh cudne O coś takiego mi chodziło Bardzo dziękuję Matlas Uh czy naprawdę nie ma jakiegoś narzędzia do animowanych GIFów poza GIMPem?? :/ eh chyba będzie się trzeba pouczyć...poczekam jeszcze do jutra (narazie idę spać) poGoogle'uję jeszcze jutro może coś znajdę (i wtedy zamieszczę tu rozwiązanie dla innych poszukiwaczy ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 15, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 15, 2008 Uh czy naprawdę nie ma jakiegoś narzędzia do animowanych GIFów poza GIMPem?? :/ eh chyba będzie się trzeba pouczyć...A czego tu się uczyć? Animacja składa się z pojedynczych klatek - to chyba oczywiste? Każdą klatkę rysujesz na osobnej warstwie, jak już skończyłeś, to "zapisz jako...", wybierasz format GIF i na kolejnym ekranie dostajesz opcje: "spłaszcz obraz" oraz "zapisz jako animację" (zgdanij co wybrać ). Potem jeszcze tylko czas wyświetlania klatek i gotowe. Gorzej gdy chcesz wyświetlać pierwszą klatke np. 2 sek a 2 i kolejne tylko po pół sekundy. Wtedy oczywiście trzeba powielić pierwsza klatkę 4 razy i całość animacji odtwarzać w tempie klatka co 0,5 sek. Poza tym do GIMPa jest moduł GAP (GIMP Animation Program), ale chyba nie ma go w repo, więc będziesz musiał pewnie sam skompilować. Do prostych animacji (typu animowany userbar) jest jednak lepszy zwykły GIMP i warstwy zapisane do GIF-a. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Styczeń 15, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 15, 2008 http://the-labs.com/GIFMerge/ Fajnym narzędziem jest Gifsicle, choć samo tworzenie animacji nie jest jego zadaniem (program nie ma gui): http://www.lcdf.org/gifsicle/ Tutaj zaś masz ładnie wyjaśniony proces tworzenia animacji z wykorzystaniem Gimpa: http://www.novell.com/coolsolutions/feature/1664.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Subaru Napisano Styczeń 15, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 15, 2008 Jednak trzeba będzie zaprzyjaźnić się z GIMP no właśnie te warstwy mnie z deczka przerażają bowiem w sami-wiemy-czym jest program Coffe Cup GIF Animator i nim bardzo ładnie się rozszerza obrazy do 256x192 i centruje obraz (wymiary takie ma ekran Nintendo DS) a tutaj... no pewno trzeba będzie ręcznie poprostu rozszerzyc w KolourPaint potem jakoś w miarę umiejętnie wycentrować (5 pixeli w tą czy w tamtą różnicy nie zrobi przecież ), potem mmm porobić klatki... i zobaczyć jakto z tymi warstwami... aha wszystkie mam zamiar w jednej prędkości odtwarzać więc nie pytam o to mnożenie klatek itd " No to biorę się do dzieła Dziękuję bardzo za pomoc wszystkim A i tak troszeńkę poza tematem - czy mógłbym prosić kogoś o PM jakto jest z tymi MP3, że XMMS nie chce odtwarzać i któraś wersja Audacity też nie chciała?? o_O słyszałem coś, że poszło o jakąś licencję, prawa czy coś podobnego, że to całe MP3 nie jest darmowe (?) - ale np w starym Aurox nie było problemów dopiero przy Fedora Core takie dziwaczności są o_O Jeszcze raz dziękuję za pomoc przejrzę forum może dam radę komuś pomóc " Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 15, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 15, 2008 no pewno trzeba będzie ręcznie poprostu rozszerzyc w KolourPaintA po co? GIMP potrafi to znacznie lepiej niż KolourPaint. potem jakoś w miarę umiejętnie wycentrowaćNo tu jest gorzej bo nie ma dedykowanych narzędzi, ale wyświetlasz siatkę na obrazku i dasz radę co do piksela. któraś wersja Audacity też nie chciała??Audacity z repo Fedory nie wspiera MP3, ale jest wersja (chyba w repo Livna) "audacity-nonfree" i ta już ma wkompilowane wsparcie dla MP3. UWAGA: odinstaluj wcześniej wersję z repo Fedory, tę o nazwie "audacity". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Subaru Napisano Styczeń 15, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 15, 2008 Tak też zrobiłem szefie i działa Choć nadal się głowię czemu taka afera z tymi MP3 :/ No nic Google może coś powiedzą w tej sprawie No to SOLVED nie mam więcej pytań (narazie xP) Edit odnośnie odpowiedzi od Ponury aaa :/ szkoda :/ no ale przynajmniej Amarok i Noatun wciąż to odtwarzają Teraz już naprawdę SOLVED Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ponury Napisano Styczeń 15, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 15, 2008 Choć nadal się głowię czemu taka afera z tymi MP3 :/ Na MP3 jest patent,Fedora/RedHat są zarejestrowane w USA, a w USA prawnicy lubią sprawy o naruszenie patentu. Zauważ że ostatnio nawet Ubuntu wydaje wersję bez zamkniętych/płatnych kodeków/sterowników. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi