l245c3l Napisano Styczeń 16, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 16, 2008 Hey all Mam taki problem: Otóż czcionka w firefoxie jest b. słabo wyraźna, oraz gdy otwieram pliki txt z partycji ntfs gedit nie wyświetla polskich znaków. Nie jest to wina gedit'a, ponieważ inne programy też ich nie wyświetlają. Dziwne, ponieważ polskie znaki mogę bez problemu wpisywać w jakimkolwiek programie.. Zamieszczam screenshot'y Jestem n00b'kiem więc proszę o pomoc.. Z góry wielkie dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ponury Napisano Styczeń 16, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 16, 2008 Wina kodowania znaków. Fedora używa UTF-8, Windows... yyy nie pamiętam. To że gedit tobie pokazuje krzaczki nie oznacza że w filmie też one będą występowały, wystarczy pokombinować z ustawieniami w odtwarzaczu, gxine chyba wykrywa je automatycznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Styczeń 16, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 16, 2008 w Firefoksie w about:config popraw wartość layout.css.dpi na powiedzmy 70; litery zdecydowanie zmienią rozmiar, więc zwiększaj wartość o 10 aż będą takie jak chcesz; u mnie problem częściowo zniknął po którejś tam aktualizacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 16, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 16, 2008 [...]gdy otwieram pliki txt z partycji ntfs gedit nie wyświetla polskich znaków. [...]Jeśli korzystasz z ntfs-3g i masz wykonane odpowiednie wpisy w fstab, to musisz dodać parametr montowania "locale=pl_PL.UTF-8". Odpowiednia linijka w /etc/fstab moze wyglądać np. tak:/dev/sda1 /mnt/sda1 ntfs-3g defaults,locale=pl_PL.UTF-8 0 0 Oczywiście pozostałe parametry takie jak auto, noauto, user, users itp musisz sobie dostosować wg potrzeb. Były tematy na forum, więc na przyszłość korzystaj z Szukaj (to ten u samej góry po prawej) albo wyszukuj przez Google (wygodniejsze i bardziej elastyczne "site:fedora.pl <to czego szukasz>"). Warto korzystac też z polecenia "man" - to kopalnia wiedzy o linuksie. Przy okazji zalecenie na przyszłość: obowiązuje zasada "jeden temat - jeden problem". Szczególnie, gdy problemy są tak odległe jak kodowanie polskich znaków i wielkość liter w FF. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
l245c3l Napisano Styczeń 16, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 16, 2008 Hmm no mam fedore core 8. Nie wiem czy mam ntfs-3g, Partycje ntfs montuja mi sie same jak klikam:) A moj fstab wyglada tak: LABEL=/1 / ext3 defaults 1 1 LABEL=/home /home ext3 defaults 1 2 tmpfs /dev/shm tmpfs defaults 0 0 devpts /dev/pts devpts gid=5,mode=620 0 0 sysfs /sys sysfs defaults 0 0 proc /proc proc defaults 0 0 /dev/sda6 swap swap defaults 0 0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 16, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 16, 2008 Z konsoli rpm -qa | grep ntfs i będzie wiadomo Jeśli nie masz, to yum install ntfs-3g Co do /etc/fstab i ew. wpisów, to tak jak napisałem wyżej - było, wystarczy poszukać, odnaleźć, przeczytać, wypróbować. "man ntfs-3g", "man mount", "man fstab" (kolejność dowolna). Prościej już chyba nie można. Chyba, że ktoś ma lepszy pomysł, bo ja więcej nic nie wymyślę - nie mam windows, więc nie mam jak sprawdzić. Pamiętaj o wykonaniu kopii zapasowych modyfikowanych plików. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
l245c3l Napisano Styczeń 16, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 16, 2008 Ok, poniewaz fedora 8 sama to montuje, to jak dotrzec do parametrow z ktorymi je montuje (partycje ntfs) pz Aha mam ntfs-3g:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 17, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 17, 2008 [...]jak dotrzec do parametrow z ktorymi je montuje[...]Czy Ty w ogóle czytasz to co piszę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
l245c3l Napisano Styczeń 17, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 17, 2008 Nie no sorki, ale nie o to mi chodzi. Jak widziales w moim fstab nie ma zadnych wpisow odnosnie montowania partycji ntfs.. To w takim razie jakim cudem sa one podmontowane. Jak to robi fedora? Bo po co bede teraz jeszcze raz recznie je montowal skoro juz sa. I pytanie bylo czy moge zmienic parametry tego montowania automatycznego(wykonywanego przez fedore) Nie wiem po prostu po starcie systemu od razu mam wszystkie partycje podmontowane. Zalaczam: [pawel@localhost ~]$ sudo /sbin/fdisk -l Disk /dev/sda: 163.9 GB, 163928604672 bytes 255 heads, 63 sectors/track, 19929 cylinders Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes Disk identifier: 0x06a106a1 Device Boot Start End Blocks Id System /dev/sda1 * 1 5222 41945683+ 7 HPFS/NTFS /dev/sda2 5223 19929 118133977+ f W95 Ext'd (LBA) /dev/sda5 5223 18276 104856223+ 7 HPFS/NTFS /dev/sda6 18277 18400 995998+ 82 Linux swap / Solaris /dev/sda7 18401 18649 2000061 83 Linux /dev/sda8 18650 19929 10281568+ 83 Linux Dzieki za zainteresowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
l245c3l Napisano Styczeń 17, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 17, 2008 Ok sorki za zamieszanie z tym montowaniem. Dodalem te linie do fstab i teraz mam podmontowane wg fstab. Tylko ze dalej nie wyswietlaja sie polskie znaki :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bemq Napisano Styczeń 18, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 18, 2008 Przyłączam się do kolegi również mam to samo (czyli brak polskich czcionek w dokumentach z windowsa). Mój fstab: LABEL=/1 / ext3 defaults 1 1 LABEL=/home /home ext3 defaults 1 2 tmpfs /dev/shm tmpfs defaults 0 0 devpts /dev/pts devpts gid=5,mode=620 0 0 sysfs /sys sysfs defaults 0 0 proc /proc proc defaults 0 0 LABEL=SWAP-sda10 swap swap defaults 0 0 /dev/sda1 /mnt/hda1 ntfs-3g nls=utf8,umask=0222 0 0 /dev/sda5 /mnt/hda5 ntfs-3g nls=utf8,umask=0222 0 0 /dev/sda6 /mnt/hda6 ntfs-3g nls=utf8,umask=0222 0 0 /dev/sda7 /mnt/hda7 ntfs-3g nls=utf8,umask=0222 0 0 /dev/sda8 /mnt/hda8 ntfs-3g nls=utf8,umask=0222 0 0 /dev/sdb1 /mnt/hdb1 ntfs-3g nls=utf8,umask=0222 0 0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Styczeń 18, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 18, 2008 ... brak polskich czcionek w dokumentach z windowsa). Mój fstab:... Ludzie, o czym wy gadacie? przecież jedno z drugim nie ma związku! Zły wpis w fstab spowoduje co najwyżej złe kodowanie w NAZWACH PLIKÓW -- ale na to jest rada, której udzielam zawsze i wszędzie, niezależnie od systemu: filename ~ \([a-zA-Z0-9_-]\)*\(\.\1+\)? czyli po polsku: w nazwach plików używaj TYLKO liter łacińskich, cyfr i kresek, oraz co najwyżej jednego rozszerzenia po kropce. Nawet, jeżeli system pozwala inaczej. Złe literki W DOKUMENCIE są spowodowane albo innym kodowaniem, albo brakiem fontu. Windows w plikach tekstowych używa kodowań: windows-1250, utf-8 i utf-16. Problem może być tylko z tym pierwszym. Sprawdź, czy mam rację, wczytując swój plik do Firefoksa lub Opery i ustawiając Widok/Kodowanie. Jeżeli używasz zaawansowanego edytora (np. gedit, kate, vi) to kodowanie możesz ustalić w jego sesji, a nawet dla poszczególnych plików. Pliki dokumentów (np. doc) w dzisiejszych czasach raczej używają Unikodu. W RTF-ach bywa różnie, i tu też możesz mieć problemy. Jeżeli nie masz polskich literek w doc-u, to najprawdopodobniej font, którego używano podczas tworzenia tekstu, nie jest u Ciebie dostępny, a Twój system zastępuje go innym, nie-unikodowym. Sprawdź, czy po zmianie fontu problem dalej zniknie. Prawie na pewno tak będzie. Ewentualnie wyeksportuj tekst do pliku txt i sprawdź kodowanie. Tylko co to ma wspólnego z fstab? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 18, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 18, 2008 Tylko co to ma wspólnego z fstab?Oooopsss Znowu wpadłem w "koleinę myślową" tylko błędnie zrozumiałem temat jjj ma rację. W gedit wystarczy wybrać właściwą stronę kodową podczas wczytywania pliku Chociaż opcja "kodowanie znaków: automatycznie wykryte" powinna załatwiać temat a to jest domyślne ustawienie. Może jest jeszcze jakiś inny problem, bo u siebie (F8, gedit 2.20.4) otwieram pliki tekstowe przyniesione z pracy zapisywane pod WinXP i strona kodowa jest OK, wszystkie znaki czytelne mimo, że kodowane oczywiście w "win-1250". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi