Skocz do zawartości

Która Aplikacja - Radio Internetowe

r_jaro

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

tak przeglądam forum w poszukiwaniu opisu jakiegoś odtwarzacza radia internetowego i nie mogę się zdecydować co zainstalować.

Próbowałem MPlayer ale jak wszedłem w dodaj/ usuń programy to nie znalazłem tam tej aplikacji. Wiem że to lamerskie co piszę no ale w końcu to mój początek z Unixem a Fedora bardzo mi się podoba a z Windowsem bede musial się porzegnć bo on kosztuje. teraz wszystko muszę mieć legalne. Mam nadzieje na małą pomoc.

Ok zaraz zobaczę tą aplikację Amarok.

Jeśli chodzi o moje środowisko graficzne to uzywam Gnome - najnowsza wersja z fc8 - nie chodzi mi o wygląd.

Chcę przegladać zasoby internetu, czasem film obejrzeć, muzyki posłuchać no ale najważniejsze to programowanie.

Mam nadzieje że będę musiał jak najmniej pytać.

Próbowałem MPlayer ale jak wszedłem w dodaj/ usuń programy to nie znalazłem tam tej aplikacji.
Prawdopodobnie korzystasz ze standardowych repozytoriów i nie masz dołączonej Livny. Nie wiem jak to jest w graficznych nakładkach, ale z konsoli jako root zrób
rpm -ivh http://rpm.livna.org/livna-release-8.rpm
rpm --import /etc/pki/rpm-gpg/RPM-GPG-KEY-livna
yum install mplayer

Zresztą wszystko już było wielokrotnie omawiane na forum, więc IMHO tylko Twoje lenistwo nie pozwala Ci zainstalować mplayera, bo wystarczyłoby poczytać.

Zaraz pewnie będzie kolejne pytanie o kodeki <_<

O kurcze nie wiedziałem ze będzie tak ciężko :blink:

Ale powoli system poznaję.

jeśli chodzi o lenistwo to może nie tak do końca bo wczoraj zainstalowałem kartę sieciową i net bezprzewodowo dziala, a dzisiaj jeszcze słownik pol do firefoxa.

A w tym Amaroku to chyba są kodeki - swój demo dźwięk odtwarza. Ale jak próbowałem w nim wybrać

Jakiś typ muzy np: dance czy pop to się pyta o hasło i login no i jeszcze co zrobić przed połączeniem a co po rozłączeniu. W gadu-gadu to w 3 godziny rozgryzłem :lol:

O co z tym chodzi.

Kodeki - zaraz to poszukam na forum - postaram się samemu z tym poradzić.

No ale jak by co to zapytam za godzinkę.

A w tym Amaroku to chyba są kodeki - swój demo dźwięk odtwarza. Ale jak próbowałem w nim wybrać

Jakiś typ muzy np: dance czy pop to się pyta o hasło i login no i jeszcze co zrobić przed połączeniem a co po rozłączeniu. W gadu-gadu to w 3 godziny rozgryzłem :lol:

O co z tym chodzi.

Nie używam Amoroka więc nie wiem co tam teraz dali ale czy przypadkiem nie próbujesz wejść w last.fm, jamendo, magnature lub inny portal społecznościowy/sklep?

Napiszę tyle - używałem Debiana i Ubuntu ale najlatwiej jest się poruszać w Fedorze.

Dobra mam zainstalowanego VLC i jest ok. Amarok trochę jest niebardzo. Jest dżwięk i obraz. Zainstalowałem też gg przez wine - tak z ciekawości

Wprawdzie wiadomości przesyłam ale mało co widzę listę kontaktów.

Ostatnie pytanie do tego tematu - podajcie najciekawsze linki do stacji internetowych z radiem. Bo w gg to wybierałem Dance albo pop i ładnie grało

ale i tak jeszcze poszukam w google.

A tak na marginesie jak postawię Win XP (tego z torrentów) na VMWare to to będzie legalne. A ktoś mnie może sprawdzić jak będę miał tylko

Fedorę z hasełkiem logowania użytkownika.

A tak wo gule to pierwsza odpowiedź na ten post powinna być - zajrzyj najpierw tu http://poradnik.fedorapl.org/ :rolleyes:

dzięki za pomoc

pozdrawiam

A tak na marginesie jak postawię Win XP (tego z torrentów) na VMWare to to będzie legalne.
To NIE BĘDZIE legalne. Tak długo, jak długo nie masz licencji na wersję Windows zainstalowana pod VMware/VirtualBox/Qemu/Xen. Nie ma znaczenia czy komputer to fizyczna czy wirtualna maszynka.

BTW.

wo gule
Tak w ogóle to egzotycznie piszesz :lol:

A tak na marginesie jak postawię Win XP (tego z torrentów) na VMWare to to będzie legalne. A ktoś mnie może sprawdzić jak będę miał tylko

Fedorę z hasełkiem logowania użytkownika.

To NIE BĘDZIE legalne. Tak długo, jak długo nie masz licencji na wersję Windows zainstalowana pod VMware/VirtualBox/Qemu/Xen. Nie ma znaczenia czy komputer to fizyczna czy wirtualna maszynka.

Mi się wydaje, że kolega zadawał pytania, tylko mu się zapomniało wstawić znaków zapytania. WalDo powyżej już odpowiedział, ja tylko dodam, iż Fedora z hasełkiem logowania nie ma tu nic do rzeczy (istnieje multum innych sposobów, od livecd po bootowalne dyskietki ;) ).