pexerius Napisano Styczeń 29, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 29, 2008 Nie zdążyłem jeszcze sprawdzić dziś będę miał czas to sie pobawię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek Napisano Styczeń 29, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 29, 2008 Nie wiem dokładnie, ale szukałbym gdzieś tutaj: http://www.ftdichip.com/FTDrivers.htm . Układy FTDI są dość popularne do konwersji USB->RS232, są tam strowniki do Linuksa. Nie mam pojęcia jak instalować, raczej potrzebna będzie kompilacja. W jednym ze starych numerów "Elektroniki Praktycznej" było to opisane. I jeszcze jedno: porównanie USB i RS232 to dwa różne światy. RS ma prosty protokół (kwestia bitu parzystości, prędkości i kilku szczegółów) a USB dość rozbudowany, 32-bitowy z wysyłaniem sygnatur urządzeń plug&play itp. USB to nie jest lepszy RS. Tak jak porównać przedłużacz do odkurzacza z transformatorem średniego napięcia. Stąd, jeśli kabel ma układ np. FTDI musi mieć stery. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi