Skocz do zawartości

Xchat-2.6.1

Shyna

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

mam taki program ze nie moge odpalić xchata , wbijam do konsoli jako root wchodze do katalogu

wpisuje

make install

i d*pa gwóźdź bo wyskakuje

make: *** Brak reguł do wykonania obiektu `install'. Stop.

i nie wiem sam jak mam instalować rzeczy które nie mają rozszerzenia .rpm

jedynym wyjątkiem było kadu które jakimś cudem udało mi sie zainstalować... klikając podwójnie na install i otwórz w terminalu

tak samo jest z MPlayer ... (_wogole_ → w ogóle) ORT nie moge zaistalować ....

Pozdrawiam

Witam

xchata zainstalowalem chociaz sam nie wiem jak , natomiast chodzi mi o to zeby nauczyc sie instalowac inne programy, naprzyklad teraz spieram sie z klientem poczty balsa

(_wogole_ → w ogóle) ORT to jesli moglbym prosic to moze przeslijcie mi na maila jakiegos pdfa pod tytulem "linux dla poczatkujacych" bo nie moge znalesc na google niczego takiego

moj mail to [email protected]

Pozdrawiam

Witam

xchata zainstalowalem chociaz sam nie wiem jak , natomiast chodzi mi o to zeby nauczyc sie instalowac inne programy, naprzyklad teraz spieram sie z klientem poczty balsa

(_wogole_ → w ogóle) ORT to jesli moglbym prosic to moze przeslijcie mi na maila jakiegos pdfa pod tytulem "linux dla poczatkujacych" bo nie moge znalesc na google niczego

nie czepiam się dla zasady, ale polecam naukę w tej kolejności - yum install, rpm -Uvh, rpmbuild z gotowych pakietów źródłowych, i dopiero konfigury i spece; zaczynać od instalowania ze źródeł to jakby zrezygnować z widelca do kotleta i zacząć uczyć jeść go łyżką; da się, nawet to bardziej uniwersalne narzędzie, ale trzeba wprawy i małego doświadczenia

co do pomocy, to na wiki.fedora.pl są porządne teksty o yum

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...