Shyna Napisano Styczeń 29, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 29, 2008 Witam mam taki program ze nie moge odpalić xchata , wbijam do konsoli jako root wchodze do katalogu wpisuje make install i d*pa gwóźdź bo wyskakuje make: *** Brak reguł do wykonania obiektu `install'. Stop. i nie wiem sam jak mam instalować rzeczy które nie mają rozszerzenia .rpm jedynym wyjątkiem było kadu które jakimś cudem udało mi sie zainstalować... klikając podwójnie na install i otwórz w terminalu tak samo jest z MPlayer ... (_wogole_ → w ogóle) ORT nie moge zaistalować .... Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matlas Napisano Styczeń 30, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 30, 2008 A nie mozesz z repozytorium xchata zainstalowac? Dziala bezproblemowo wtedy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Styczeń 30, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 30, 2008 yum install xchat Są jeszcze pakiety xchat-amule oraz xchat-gnome. Pierwszy to wiadomo co, drugi natomiast to osobny projekt bazujący na X-Chacie, dedykowany pod Gnome. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shyna Napisano Styczeń 30, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 30, 2008 Witam xchata zainstalowalem chociaz sam nie wiem jak , natomiast chodzi mi o to zeby nauczyc sie instalowac inne programy, naprzyklad teraz spieram sie z klientem poczty balsa (_wogole_ → w ogóle) ORT to jesli moglbym prosic to moze przeslijcie mi na maila jakiegos pdfa pod tytulem "linux dla poczatkujacych" bo nie moge znalesc na google niczego takiego moj mail to [email protected] Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daf Napisano Styczeń 30, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 30, 2008 Tego chyba wystarczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Styczeń 30, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 30, 2008 Witam xchata zainstalowalem chociaz sam nie wiem jak , natomiast chodzi mi o to zeby nauczyc sie instalowac inne programy, naprzyklad teraz spieram sie z klientem poczty balsa (_wogole_ → w ogóle) ORT to jesli moglbym prosic to moze przeslijcie mi na maila jakiegos pdfa pod tytulem "linux dla poczatkujacych" bo nie moge znalesc na google niczego nie czepiam się dla zasady, ale polecam naukę w tej kolejności - yum install, rpm -Uvh, rpmbuild z gotowych pakietów źródłowych, i dopiero konfigury i spece; zaczynać od instalowania ze źródeł to jakby zrezygnować z widelca do kotleta i zacząć uczyć jeść go łyżką; da się, nawet to bardziej uniwersalne narzędzie, ale trzeba wprawy i małego doświadczenia co do pomocy, to na wiki.fedora.pl są porządne teksty o yum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi