majkey Napisano Luty 1, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 1, 2008 Witam. Chciałbym skonfigurować yum w REHL 5.1 w ten sposób aby nie updejtował mi jakiegoś konkretnego pakietu. Może ktoś pomóc jak to zrobić w RHEL 5.1? Dzięki za ewentualny help. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 1, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 1, 2008 "man yum.conf" /etc/yum.conf → exclude=<pakiet> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik__ Napisano Luty 1, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 1, 2008 /etc/yum.conf → exclude=<pakiet> To jest ustawienie permanentne. Jeśli nie chcesz, aby w konkretnym wywołaniu yuma nie aktualizować jakiegoś pakietu piszesz: yum -x <pakiet> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 1, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 1, 2008 Z ciekawości zapytam czy to znaczy, że yum w RHEL i w Fedorze ma inne opcje? Bo w "man yum" do Fedory nie znalazłem opcji "-x" jest tylko "--exclude=<package>" z linii poleceń. Są jeszcze jakieś inne różnice między yum w RHEL i w Fedorze? (nawiązuję do uwagi ecik__a o "permanentności" wpisu w yum.conf) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Luty 2, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 2, 2008 WalDo - nie ma różnicy, w Fedorowym yumie istnieje zarówno -x [package] jak i --exclude=[package] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 2, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 2, 2008 WalDo - nie ma różnicyCzyli jakaś nieudokumentowana funkcja czy ja źle szukam? W "man yum" nie znajduję opcji "-x" (F8, yum-3.2.8-2.fc8) chociaż polecenie faktycznie jest akceptowane - przy próbie otrzymałem komunikat "Excluding Packages in global exclude list", więc widać, że działa. Przepraszam za ten off topic, ale mnie zaciekawiło. [EDIT]Hmm... No tak... "yum --help" :lammer: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkey Napisano Luty 4, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2008 "man yum.conf" /etc/yum.conf → exclude=<pakiet> dzięki za podpowiedz. swoja drogą.. jak ja moglem nie zauważyc istnienia pliku /etc/yum.conf... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi