@WalDo Napisano Luty 3, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 3, 2008 No i mam mały problem. Dostałem iPoda do podłączenia do mojej Fedory. W życiu się takim ustrojstwem nie zajmowałem :lammer: Sądziłem, że zwyczajnie zgłosi się jako jakieś urządzenie USB (podłączam kabelkiem do gniazda USB) a tu figa z makiem Na forum podobnie jak i gdzie indziej w sieci jest mnóstwo opisów jak zarządzać iPodem pod linuksem (głównie programy typu gtkpod, wtyczki Exaile czy Amaroka), ale nigdzie nie znalazłem opisu co zrobić, żeby linux w ogóle zauważył, że ma zapiętego iPoda do USB. Jakieś sterowniki potrzebne są do tego? Zaczynam podejrzewać, że coś jest nie tak z iPodem, bo pod Windows, to on chyba powinien być widoczny jako dysk a nie jest. Wdzięczny będę za wszelkie sugestie, użyteczne linki itp. Tylko nie pytajcie co to za iPod, bo dokładnych danych nie znam. iPod z napisem iPod "na plecach" 4GB, "Designed by Apple in California, Assembled i China" i tyle [EDIT]Aha, niezbędne biblioteki jak np. libgpod mam w systemie - weszły mi jako zależności przy instalacji gtkpod. [EDIT2]Pod LiveCD Ubuntu 7.05 iPod się zgłasza. Odczytałem, że to II generacja, x9800. Niestety pod Fedorą nadal nie działa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Luty 3, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 3, 2008 Rzadko z tego ustrojstwa korzystam co prawda, ale mogę polecić GTKpod. Korzysta z libgpod, dzięki której ipod jest widoczny po podłączeniu w /media/iPod. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 3, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 3, 2008 Korzysta z libgpod, dzięki której ipod jest widoczny po podłączeniu w /media/iPod.Pisałem właśnie powyżej (mój pierwszy [EDIT]), że zainstalowałem to, ale niestety F8 nie tworzy /media/ipod tak jak to się dzieje pod wspomnianym LiveCD Ubuntu :\ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Luty 3, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 3, 2008 Faktycznie, nie zauważyłem. A próbowałeś montować ręcznie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maskaz Napisano Luty 3, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 3, 2008 Jak mowi Sorror sprobuj recznie go podmontowac. A probowales odpalic Amaroka, albo Bunshee i zobaczyc czy moze te aplikacje jednak widza ipoda? (kiedys bawilem sie Ipod'em i wiem jedno, wrzucanie "recznie" plikow jest jak by powiedzec "nie zalecane", musi byc utworzona playlista zeby ipod mogl je odtworzyc, to nie jest taki tam sobie "empeczy-plejer" ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 3, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 3, 2008 Jak mowi Sorror sprobuj recznie go podmontowac.Mhm, tylko tu właśnie jest problem cały. Nie ma odpowiedniego urządzenia, więc nie bardzo jest co podmontować Muszę mieć coś namieszane w systemie (wyłączone jakieś usługi?), bo tak jak mówiłem Ubuntu to widzi. Tylko nie mogę namierzyć o co chodzi Próbowałem już z gtkpod, Amarok, bunshee i wtyczką do Exaile - innych aplikacji nie namierzyłem, ale nawet jeśli jakieś są, to i tak problem jest taki, że nie mam odpowiedniego urządzenia. To musi być coś na poziomie systemu raczej nie aplikacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Luty 3, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 3, 2008 A odpal tail -f /var/log/messages po czym podłącz ipoda. Może to kwestia systemu plików na ipodzie? Masz MS-owego z fatem czy może mac-owego z HFS? W przypadku HFS najlepiej przekonwertować na fat (nie trzeba, ale działa stabilniej). Może nie załadowałeś sbp2? Co po podłączeniu pokazuje cat /proc/scsi/scsi? Jeśli znajdziesz tam wpis ipoda powinieneś móc podmontować go zwyczajnie jako /dev/sdaXX (w przypadku HFS coś w stylu mount -t hfsplus /dev/sdaXX /mnt/ipod) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 4, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2008 Urządzenie było do tej pory eksploatowane pod Windows więc powinien być FAT. Ale z systemem plików sobie jakoś poradzę byle było widać sprzęt w systemie. Może nie załadowałeś sbp2?Jak się sam nie załadował, to ja na pewno nie ładowałem Tak jak pisałem pierwszy raz w życiu próbowałem to podłączyć i w dodatku po godzinie bezowocnych prób zostało mi brutalnie odebrane. A zależy mi trochę, bo teraz już jest drugi powód, żeby kręcić nosem na linuksa (pierwszy to oczywiście mało gier). Jakby mi się udało podłączyć i przenieść kolekcje z iTunes, to byłaby przynajmniej szansa na zainstalowanie Fedory jako drugiego systemu. Tak czy inaczej dzięki za podpowiedzi. Sprawdzę wszystko wieczorem jak mi się uda wyszarpać na trochę urządzenie [EDIT]Z tego co widzę, to moduł sbp2 wiąże się ze standardem IEEE1394 dot. Firewire, więc to chyba nie to. iPod, o którym mówię jest na kablu USB podłączany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Luty 4, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2008 Jeśli masz możliwość dobrze byłoby spróbować podłączyć go pod interfejs FireWire, wtedy mamy większą możliwość diagnostyki (u mnie np. nie tworzą się wpisy /proc/bus/usb/devices dla nowych urządzeń podłączanych przez usb, ieee1394 zaś je tworzy). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 4, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2008 (u mnie np. nie tworzą się wpisy /proc/bus/usb/devices dla nowych urządzeń podłączanych przez usb, ieee1394 zaś je tworzy).No to niedobrze. Nie mam firewire :\ Ani w kompie ani w iPodzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Luty 4, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2008 nie znam się na ipodach ale może jest /dev/ipod lub podobnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 4, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2008 [...] może jest /dev/ipod lub podobnieJakbym miał urządzenie to bym sobie poradził z montowaniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Luty 4, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2008 wiem że byś sobie poradził, ale myślałem że standardowo szukałes po /dev/sdXX dlatego poddalem taka myśl swoją droga to ja bym próbował 'dmesg' i 'lsusb' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 4, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2008 [...]myślałem że standardowo szukałes po /dev/sdXXA po czym ja już nie szukałem Niestety urządzenie mi się pod moja Fedorą nie zgłasza. Jeszcze spróbuję jak to jest na LiveCD Fedory, tylko muszę sobie ściągnąć. I sprawdzę jeszcze raz jak to widać na LiveCD Ubuntu swoją droga to ja bym próbował 'dmesg' i 'lsusb'W dmesg zero informacji. lsusb: [root@waldo proc]# lsusb Bus 002 Device 002: ID 058f:9254 Alcor Micro Corp. Hub Bus 002 Device 001: ID 0000:0000 Bus 001 Device 001: ID 0000:0000 Czyli tylko "szynę" widzi [EDIT]Przeglądam właśnie (4.07.2008 ) założone przeze mnie wątki i widzę, że nie dopisałem tutaj zakończenia historii: jak doniósł mi właściciel iPoda coś tam się w tym jego sprzęcie zawiesiło i w serwisie Apple powiedzieli, że w takim wypadku można sprzęt "reanimować" wyłącznie na oryginalnym "maczku" Sformatowali i ruszyło, pod Fedorą też się wszystko ładnie pozgłaszało, gtkpod widzi urządzenie i pozwala zarządzać. Podsumowując to nie była wina mojej F8 a jakiegoś padu systemu operacyjnego iPoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi