Sobal Napisano Luty 18, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 18, 2008 Nie traktujcie mnie jak Linuksowego omnibusa.... Nie chce być skazany na Winde.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 18, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 18, 2008 Nie ma TAKIEJ fedory na DVD ze wszystkim?Myślisz o LiveDVD? Chyba nie ma. Są tylko LiveCD. Natomiast jeśli chodzi o kompilację, to wszystko jest na instalacyjnym DVD. W tym również wszystkie pakiety niezbędne do samodzielnej kompilacji. Przede wszystkim paczki gcc i gcc-c++. Jeśli będziesz instalował przez yum localinstall gcc gcc-c++ to powinny się dociągnąć również zależności. A co właściwie chcesz kompilować? Możesz podać link do tej paczki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobal Napisano Luty 19, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 19, 2008 No chodziło mi o hso_v0.9 do czego jest link na początku... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 19, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 19, 2008 No chodziło mi o hso_v0.9 do czego jest link na początku...A możesz podac jeszcze raz? Na początku czego? Bo ja mam chyba coś z oczami. Szukam, przejrzałem wątek 2 razy i do hso_v0.9 linku nie widzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobal Napisano Luty 20, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 20, 2008 http://www.pharscape.org/component/option,...53d50dc61397a3/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 20, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 20, 2008 hmm... spodziewałem się linku do konkretnego pliku ze źródłami, które próbujesz kompilować, bo chciałem sam sprawdzić czy się da czy nie. Widocznie jakoś niejasno się wyraziłem albo inaczej rozumiemy określenie "link do pliku". Link do forum niewiele mi daje. Na początku forum - jeśli Twoją intencją była odpowiedź na moje pytanie - jest jakiś temat o wersji 0.7 a chyba nie o nią chodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobal Napisano Luty 20, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 20, 2008 http://www.pharscape.org/index2.php?option...nload&id=24 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 20, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 20, 2008 No i widzisz Tyle pisania a sprawa prosta. Nie wiem jak wpadłeś na pomysł wywoływania ./configure skoro w katalogu nie ma w ogóle takiego pliku? Jak już zainstalowałeś sobie kompilatory gcc i gcc-c++ (pisałem wyżej), to wejdź do katalogu i wykonaj make. Potem prawdopodobnie make install, ale tego już nie robiłem, bo nie będę sobie śmiecił w systemie. Chociaż sekcja unistall w pliku Makefile wygląda poprawnie, więc jakby co to można z tego skorzystać. [EDIT]Warto poczytać chyba to forum, z którego wziąłeś link Tam jest opisane jak uruchomić toto coś na OpenSUSE. Pewnie podobnie będzie (choć niekoniecznie) na Fedorze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobal Napisano Luty 20, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 20, 2008 Sobal@localhost ~]$ yum localinstall gcc gcc-c++ You need to be root to perform this command. [sobal@localhost ~]$ su Hasło: [root@localhost Sobal]# yum localinstall gcc gcc-c++ Setting up Local Package Process http://rpm.livna.org/fedora/8/i386/repodata/repomd.xml: [Errno 4] IOError: <urlopen error (-3, 'Odwzorowanie nazwy jest chwilowo niemo\xc5\xbcliwe')> Trying other mirror. http://livna.cat.pdx.edu/fedora/8/i386/repodata/repomd.xml: [Errno 4] IOError: <urlopen error (-3, 'Odwzorowanie nazwy jest chwilowo niemo\xc5\xbcliwe')> Trying other mirror. http://wftp.tu-chemnitz.de/pub/linux/livna...ata/repomd.xml: [Errno 4] IOError: <urlopen error (-3, 'Odwzorowanie nazwy jest chwilowo niemo\xc5\xbcliwe')> Trying other mirror. http://ftp-stud.fht-esslingen.de/pub/Mirro...ata/repomd.xml: [Errno 4] IOError: <urlopen error (-3, 'Odwzorowanie nazwy jest chwilowo niemo\xc5\xbcliwe')> Trying other mirror. http://mirror.atrpms.net/livna/fedora/8/i3...ata/repomd.xml: [Errno 4] IOError: <urlopen error (-3, 'Odwzorowanie nazwy jest chwilowo niemo\xc5\xbcliwe')> Trying other mirror. ftp://mirrors.tummy.com/pub/rpm.livna.org...ata/repomd.xml: [Errno 4] IOError: <urlopen error (-3, 'Odwzorowanie nazwy jest chwilowo niemo\xc5\xbcliwe')> Trying other mirror. Error: Cannot retrieve repository metadata (repomd.xml) for repository: livna. Please verify its path and try again ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 20, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 20, 2008 Aaaa, no to Cię trochę dłubania czeka jeszcze Przejdź do katalogu /etc/yum.repos.d (jako root oczywiście) i we wszystkich plikach *.repo wyszukaj parametry enabled=1 i zmień na enabled=0. Zapamiętaj tylko gdzie robisz zmiany albo skopiuj przed zmianami pliki do innego katalogu, żeby po uzyskaniu sieci przywrócić je na dawne miejsce. su - Hasło: <hasło na roota> cd /etc/yum.repos.d find . -name "*.repo" -exec grep "enabled=1" {} \; -print Wyszuka wszystkie pliki *.repo, sprawdzi, gdzie występuje sekwencja enabled=1 i wypisze te linijki oraz nazwy plików, które trzeba edytować. Z tego co widzę problem dotyczy chyba tylko pliku livna.repo No i potem jeszcze raz yum localinstall gcc gcc-c++ [EDIT]Naskrobałem tak na szybko skrypt, który tę zamianę powinien ułatwić #!/bin/bash for i in *.repo do sed s/enabled=1/enabled=0/g $i >tmp mv tmp $i done Zapisz to do jakiegoś pliku np. zmien.sh, nadaj prawo wykonywania, zrób kopię bezpieczeństwa wszystkich pliczków *.repo i uruchom skrypt np. # ----- zmiana uprawnien do skryptu chmod 700 /katalog_w_ktorym_jest_skrypt/zmien.sh # ----- przejscie do katalogu cd /etc/yum.repos.d # ----- utworzenie katalogu /etc/yum.repos.d/kopia mkdir kopia # ----- kopia plików cp *.repo kopia # ----- uruchomienie skryptu /katalog_w_ktorym_jest_skrypt/zmien.sh i wszystkie wystąpienia enabled=1 powinny się zmienic na enabled=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karlik Napisano Luty 21, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 21, 2008 heh... ja bym to zrobił przez używanie yum --disablerepo=\* localinstall ... Przynajmniej do czasu aż nie będzie miał sieci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 21, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 21, 2008 heh... ja bym to zrobił przez używanie yum --disablerepo=\* localinstall ... Hmm... no tak... Na najprostsze rozwiązania najtrudniej wpaść Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobal Napisano Luty 22, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 22, 2008 yum --disablerepo=\* localinstall ... [root@localhost Sobal]# yum --disablerepo=\* localinstall ... Setting up Local Package Process Cannot open file: .... Skipping. Nothing to do [root@localhost Sobal]# nawet po wejściu do folderu czy wpisaniu w ... /etc/yum.repos.d wypluwa to samo tylko pokazuje inny katalog.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 22, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 22, 2008 chyba nie wpisałeś literalnie yum --disablerepo=\* localinstall ... ?? Za te trzy kropki musisz podstawić nazwę paczki RPM Dodatkowo jeśli nie jesteś w katalogu z paczką, to jeszcze ścieżkę do niej np. /media/Fedora/Packages/gcc-<jakieś tam numerki wersji>.rpm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobal Napisano Luty 22, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 22, 2008 no i po rozwiązaniu dependency hell ukazało mi się public key not installed. This package is not installed.... Tracę cierpliwość.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi