rtshadow Napisano Luty 10, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 10, 2008 Nie mam już sił do tego systemu. Ciągle brakuje w nim jakichś bibliotek. Ot, oto wypis z próby instalacji sterowników do mp3: [root@localhost libfreebob-1.0.0]# yum install gstreamer-plugins-ugly Setting up Install Process Parsing package install arguments Resolving Dependencies --> Running transaction check ---> Package gstreamer-plugins-ugly.i386 0:0.10.6-5.lvn8 set to be updated --> Processing Dependency: libmpeg2.so.0 for package: gstreamer-plugins-ugly --> Processing Dependency: libsidplay.so.1 for package: gstreamer-plugins-ugly --> Processing Dependency: libdvdread.so.3 for package: gstreamer-plugins-ugly --> Processing Dependency: libid3tag.so.0 for package: gstreamer-plugins-ugly --> Processing Dependency: libmp3lame.so.0 for package: gstreamer-plugins-ugly --> Processing Dependency: liba52.so.0 for package: gstreamer-plugins-ugly --> Running transaction check ---> Package lame-libs.i386 0:3.97-6.lvn8 set to be updated ---> Package a52dec.i386 0:0.7.4-11.lvn8 set to be updated ---> Package mpeg2dec.i386 0:0.4.1-3.lvn8 set to be updated ---> Package gstreamer-plugins-ugly.i386 0:0.10.6-5.lvn8 set to be updated --> Processing Dependency: libsidplay.so.1 for package: gstreamer-plugins-ugly --> Processing Dependency: libdvdread.so.3 for package: gstreamer-plugins-ugly --> Processing Dependency: libid3tag.so.0 for package: gstreamer-plugins-ugly --> Finished Dependency Resolution Error: Missing Dependency: libsidplay.so.1 is needed by package gstreamer-plugins-ugly Error: Missing Dependency: libid3tag.so.0 is needed by package gstreamer-plugins-ugly Error: Missing Dependency: libdvdread.so.3 is needed by package gstreamer-plugins-ugly Podobna sytuacja występuje przy próbie zainstalowania programów multimedialnych, np. mpd: [root@localhost libfreebob-1.0.0]# yum install mpd Setting up Install Process Parsing package install arguments Resolving Dependencies --> Running transaction check ---> Package mpd.i386 0:0.13.0-3.lvn8 set to be updated --> Processing Dependency: libmikmod.so.2 for package: mpd --> Processing Dependency: libmpcdec.so.5 for package: mpd --> Processing Dependency: libfaad.so.0 for package: mpd --> Processing Dependency: libjack.so.0 for package: mpd --> Processing Dependency: libid3tag.so.0 for package: mpd --> Running transaction check ---> Package mpd.i386 0:0.13.0-3.lvn8 set to be updated --> Processing Dependency: libmikmod.so.2 for package: mpd --> Processing Dependency: libmpcdec.so.5 for package: mpd --> Processing Dependency: libid3tag.so.0 for package: mpd ---> Package jack-audio-connection-kit.i386 0:0.103.0-5.fc8 set to be updated --> Processing Dependency: libfreebob.so.0 for package: jack-audio-connection-kit ---> Package faad2.i386 1:2.0-21.20050131.lvn8 set to be updated --> Finished Dependency Resolution Error: Missing Dependency: libfreebob.so.0 is needed by package jack-audio-connection-kit Error: Missing Dependency: libid3tag.so.0 is needed by package mpd Error: Missing Dependency: libmikmod.so.2 is needed by package mpd Error: Missing Dependency: libmpcdec.so.5 is needed by package mpd Postanowiłem więc zainstalować wszystkie brakujące biblioteki ręcznie i tu niestety kolejny srogi zawód. Na pierwszy ogień poszła biblioteka libfreebob. Ściągnąłem źródła i się zaczeło... Przykładowy wypis po wykonaniu polecenia "./configure" dla biblioteki libfreebob: checking for LIBRAW1394... configure: error: Package requirements (libraw1394 >= 1.2.1) were not met: No package 'libraw1394' found Cóż zrobić... Ściagnąłem bibliotekę libraw1394, wykonałem ./configure, make i make install, no i wracam do libfreebob. Wykonuję ./configure i... on znowu domaga się biblioteki libraw1394, którą dopiero co zainstalowałem! Moja przygoda z linuxem trwa dopiero dwa dni. Udało mi sie jakos uruchomic pod nim mojego sagema 800 E4, ale to, co dzieje się teraz, mnie przerasta. Wie ktoś jak pomóc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Luty 10, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 10, 2008 Napisz z jakich repozytoriów korzystasz oraz w jaki sposób instalowałeś system. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 11, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 11, 2008 Wykonuję ./configure i... on znowu domaga się biblioteki libraw1394, którą dopiero co zainstalowałem!Zapewne zainstalowałeś libraw1394 a ./configure potrzebuje do kompilacji - tak mi się wydaje - paczki libraw1394-devel. To ogólna zasada. Jeśli przy ./configure lub przy make potrzebna jest biblioteka "abc" tzn. że trzeba zainstalować paczkę "abc-devel". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtshadow Napisano Luty 11, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 11, 2008 Napisz z jakich repozytoriów korzystasz oraz w jaki sposób instalowałeś system. Korzystam z http://rpm.livna.org/livna-release-8.rpm + te repozytoria, które były już standartowo w systemie. System instalowałem na zasadzie: kliknij OK, kliknij Dalej... tyle że zaznaczyłem jeszcze opcję, żeby doinstalował mi narzędzia programistyczne. Zastanawia mnie skąd brak tylu bibliotek w systemie? I nie ma jakiegoś repozytorium, w którym znalazłbym je wszystkie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Luty 11, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 11, 2008 To kwestia błędnych wpisów repo lub timeoutów podczas instalacji. Pierwszy z brzegu plik libid3tag.so.0 jest częścią pakietu libid3tag, dostępnego z repo Fedora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 11, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 11, 2008 Zastanawia mnie skąd brak tylu bibliotek w systemie?Standardowo instalowane są binaria. Do kompilacji potrzebne są pliki nagłówkowe (również nagłówki bibliotek, niepotrzebne zwykłemu użytkownikowi, nie-programiście). Nagłówki siedzą w paczkach *-devel dostępnych w tych repozytoriach, które masz zainstalowane. Jeśli bierzesz się za kompilację, to musisz wiedzieć co chcesz zrobić i co za tym idzie jakie biblioteki są Ci potrzebne, jakie nagłówki itd. To wszystko można odczytać z skryptu configure oraz pliku Makefile. A jak się ktoś nie zna (tak jak np. ja ) albo nie chce mu sie analizować pliku Makefile, to musi to robić na zasadzie prób i wniosków Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi