Deloitte Napisano Marzec 4, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 4, 2008 Witam, Na wstępie chciałbym powiedzieć, że jestem początkujący, i mam mały problem, mianowicie, wszystko ładnie działa w MPlayerze poza maksymalizacją okienka, jak je powiększe to film i tak jest w orginalnych rozmiarach, używam audio:pulse, video:x11 ( XImage/Shm ), na innych sterownikach nie działa, albo starsznie tnie. Jeżeli jest to istotne to karta graficzna to HD2600M + sterowniki readeonhd. Z góry dziękuje za pomoc. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Marzec 4, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 4, 2008 To jakiś problem ze sterownikiem x11, też u mnie nigdy się nie maksymalizuje. Za to nie ma z tym problemu na Xv lub OpenGL* Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Deloitte Napisano Marzec 4, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 4, 2008 na Xv mam taki oto błąd: "Error opening/initializing the selected video_out (-vo) device". Natomiast na OpenGL w powiększonym okienku strasznie tnie :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Marzec 4, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 4, 2008 Tnie zapewne dlatego że nie masz akceleracji 3D - czytaj sterów do grafiki zainstalowanych :-) Tutaj jednak bądź co bądź potrzebne są z tego co kojarzę własnościowe stery ati/nvidia - na tych wolnych chyba za dobrze sytuacja nie wygląda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Deloitte Napisano Marzec 5, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 5, 2008 Adi, zgodzę się z Tobą, że nie mam akceleracji 3d, jednak sterowniki instalowalem, jak napisałem wyżej "radeonhd", próbowałem również kmod-fglrx, jednak jest konflikt: "Error: ati-x11-drv conflicts with xorg-x11-drv-fglrx" :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Marzec 5, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 5, 2008 Wątek poruszany był setki razy na forum, podczas instalacji kmod-fglrx wyłącz repo freshrpms. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Deloitte Napisano Marzec 6, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 6, 2008 Wątek poruszany był setki razy na forum, podczas instalacji kmod-fglrx wyłącz repo freshrpms. Zapewne głupie pytanie, jak wyłączyć repo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Marzec 6, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 6, 2008 --disablerepo=repo Albo lepiej: man yum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Deloitte Napisano Marzec 7, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 7, 2008 [root@Artur-nb ~]# yum --disablerepo=freshrpms Loading "priorities" plugin You need to give some command Usage: yum [options] < grouplist, localinstall, groupinfo, localupdate, resolvedep, erase, deplist, groupremove, makecache, upgrade, provides, shell, install, whatprovides, groupinstall, update, repolist, groupupdate, info, search, check-update, list, remove, clean, grouperase > coś trzeba dopisać? czy może źle wpisałem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Marzec 7, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 7, 2008 domyslam się, że powinno być yum --disablerepo=freshrpms install kmod-fglrx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Deloitte Napisano Marzec 7, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 7, 2008 domyslam się, że powinno być yum --disablerepo=freshrpms install kmod-fglrx dzieki wielkie teraz filmy dzialaja na Xv i OpenGL tylko dalej nie wiem czy dziala ta cała akcelracja, glxgears daje wynik ~4500, ale np nie moge wlaczyc efektów pulpitu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Marzec 7, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 7, 2008 pokaż co ci pokazuje polecenie glxinfo |grep rendering Jeśli masz tam Yes, tzn że masz akcelerację. Z resztą z tego co widzę po klatkach to 99.9% że masz. Ale z kompizem na ati się trzeba bardziej pomęczyć, choć wszystko opisane jest na forum jak poszukasz troszkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Marzec 7, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 7, 2008 Wykonaj aticonfig --initial, też mam ati i idą na fglrx i to podmieniło xorg.conf na taki że compiz-fusion działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Deloitte Napisano Marzec 8, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 8, 2008 dzieki wszystkim za pomoc, juz wszystko działa, od filmow po efekty pulpitu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tobiasz Dziubiński Napisano Marzec 10, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 10, 2008 Ja mam ten sam problem mam karte ati radeon 9100 IGP i z tego co wiem to kozysta ona z wolnych sterownikow i jak zainstaluje kmod-flgrx X'y sie wala. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi