nestoor Napisano Marzec 13, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 13, 2008 Gdzie ( w jakim pliku) i jak wygląda wpis jesli chcę recznie ustawic dane do polaczenia z routerem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 13, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 13, 2008 Polecenie ifconfig, dodatkowo pliki /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-<nazwa interfejsu>, /etc/resolv.conf. Chyba, że chodzi Ci o bezprzewodowy. Może na wszelki wypadek zdradź tę tajemnicę. [EDIT]OK, teraz spojrzałem dokładniej na tytuł - zapomnij o tym co napisałem wcześniej. Nie znam się na bezprzewodowych routerach, ale na forum było juz pare razy np. → http://forum.fedora.pl/index.php?act=Searc...ighlite=%2Bwifi Zamiast polecenia ifconfig przyda się zapewne iwconfig. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nestoor Napisano Marzec 13, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 13, 2008 Chodzi mi o wpisanie do pliku SSID, nazwy uzytkownika, haslo, ip, tak zeby przy kazdym uruchomieniu przyjmowal te ustawienia ( a nie zebym musial sie laczyc networkmanagerem po zalogowaniu do systemu) , no i druga sprawa ze zawsze jak nie ma tych ustawien to wisi z 3 minuty na probie znalezienia IP dla WIFI. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Marzec 13, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 13, 2008 Możesz skonfigurować to w Konfiguracji sieci. Nie wiem jaki plik się tworzy i gdzie bo ja mam to nieskonfigurowane. Wolę NM. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Marzec 13, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 13, 2008 ten sam plik co Ci podal WalDo - tyle że interfejs wlan0. Czyli /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-wlan0 i /etc/sysconfig/networking/profiles/default/ifcfg-wlan0 A wyglądać powinien mniej więcej tak: # Please read /usr/share/doc/initscripts-*/sysconfig.txt # for the documentation of these parameters. GATEWAY=xxx.xxx.xxx.xxx TYPE=Wireless DEVICE=wlan0 HWADDR=aa:bb:cc:dd:ee:ff BOOTPROTO=none NETMASK=255.255.255.0 DHCP_HOSTNAME= IPADDR=xxx.xxx.xxx.yyy DOMAIN= ONBOOT=yes USERCTL=yes PEERDNS=yes IPV6INIT=no ESSID= CHANNEL= MODE=Managed RATE='54 Mb/s' NETWORKMANAGER=no I wyłącz dhcp żeby nie wisiał tych 3 minut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sanji Napisano Marzec 13, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 13, 2008 Routerem, to znaczy z AP, tak? Bo jeśli tak, to u mnie, ze względu na potrzebę zmieniania MAC-ów, zrobiłem przy pomocy skryptu w bashu. W skrócie wygląda to tak: wlanconfig ath0 destroy; ip link set dev wifi0 up wlanconfig ath0 create wlandev wifi0 wlanmode sta iwconfig ath0 ap XX:XX:XX:XX:XX:XX iwconfig ath0 essid "essid" iwconfig ath0 key klucz_WEP ifconfig ath0 up dhclient ath0 Pewnie można to wszystko, a przynajmniej część, ustawić w /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-wlan0 , ale to już opisano wyżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi