Skocz do zawartości

Problemy Z Dźwiękiem W F8

Arbuz

Rekomendowane odpowiedzi

Po włączeniu kompa dostaję taki komunikat (wiadomość podsystemu aRts):

Sound server informational message:

Error while initializing the sound driver:

device: default can't be opened for playback (Connection refused)

The sound server will continue, using the null output device.

Co z tym zrobić i jaki ma to wpływ na dźwięk w Fedorze8?

Różne playery i gry dźwięk mają ale nie lubię mieć takich komunikatów bo coś jest nie tak choć wszystko działa :-)

Pozdrawiam i dzięki za pomoc

Spróbujmy zgadnąć czego brakuje...

:D Prawdopodobnie choć chyba nie do końca bo właśnie teraz uruchomiłem komp i nie było tego komunikatu. Pojawia się on jednak nie zawsze lecz co któryś restart. No ale może mam nie dopracowane coś co chyba jest częstym przypadkiem wśród świerzych użytkowników Fedory.

Dziękuję za pomoc. Ale zastanawia mnie jedno do czego jest potrzebnych tyle systemów obsługi dźwięku w Fedorze (Alsa, aRts, Oss)? Na pewno jakiś cel jest ale nie byłoby lepiej gdyby był jeden? Oczywiście piszę to z pozycji nowicjusza który wie tylko jedno, że nic nie wie :-) W takiej amidze jest tylko AHI i nie ma podobnych problemów. Wybiera się tylko jakiej jakości ma być dźwięki i ilu kanałowy i to wszystko.

Pozdrawiam

Off Topic

Ale zastanawia mnie jedno do czego jest potrzebnych tyle systemów obsługi dźwięku w Fedorze (Alsa, aRts, Oss)?
W sumie to ja też jestem ciekaw. Szczególnie po wydaniu F8 i ewidentnym falstarcie pulseaudio. Bo, że został wypuszczony serwer dźwięku nie do końca poprawnie działający (powiedziałbym, że wersja co najwyżej beta), to nie ma chyba co do tego wątpliwości. Jaki był cel takiego posunięcia?

Mówią, że jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze. Tylko dla kogo, kto płaci i czy są z tego jakieś korzyści dla zwykłego usera?

W sumie nie jest tak źle bo raz na ileś restartów nie działa. Gorzej by było jakby w ogóle nie działał.

A tak przy okazji jest coś takiego w fedorze jak w windzie trzech króli i możliwość wyłączenia jakiegoś taska z jednego przyciśnięcia myszki?