Arbuz Napisano Marzec 24, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 24, 2008 Po włączeniu kompa dostaję taki komunikat (wiadomość podsystemu aRts): Sound server informational message: Error while initializing the sound driver: device: default can't be opened for playback (Connection refused) The sound server will continue, using the null output device. Co z tym zrobić i jaki ma to wpływ na dźwięk w Fedorze8? Różne playery i gry dźwięk mają ale nie lubię mieć takich komunikatów bo coś jest nie tak choć wszystko działa :-) Pozdrawiam i dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 24, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 24, 2008 (wiadomość podsystemu aRts)Spróbujmy zgadnąć czego brakuje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arbuz Napisano Marzec 25, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 25, 2008 Spróbujmy zgadnąć czego brakuje... Prawdopodobnie choć chyba nie do końca bo właśnie teraz uruchomiłem komp i nie było tego komunikatu. Pojawia się on jednak nie zawsze lecz co któryś restart. No ale może mam nie dopracowane coś co chyba jest częstym przypadkiem wśród świerzych użytkowników Fedory. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 25, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 25, 2008 Pojawia się on jednak nie zawsze lecz co któryś restart.W takiej sytuacji, gdy tylko pojawi się ponownie zajrzyj do logów systemowych. Przede wszystkim jako root podaj dmesg | tail to czasem wiele wyjaśnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amos Napisano Marzec 25, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 25, 2008 Ten komunikat pojawia się, gdy PulseAudio nawala. Wystarczy wtedy w konsoli wpisać: pulseaudio -D i po kłopocie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Marzec 25, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 25, 2008 zanim dasz pulseaudio -D, wklep z roota rm -rf /tmp/pulse-* i najlepiej dodaj to do /etc/rc.local Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arbuz Napisano Marzec 26, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 26, 2008 Dziękuję za pomoc. Ale zastanawia mnie jedno do czego jest potrzebnych tyle systemów obsługi dźwięku w Fedorze (Alsa, aRts, Oss)? Na pewno jakiś cel jest ale nie byłoby lepiej gdyby był jeden? Oczywiście piszę to z pozycji nowicjusza który wie tylko jedno, że nic nie wie :-) W takiej amidze jest tylko AHI i nie ma podobnych problemów. Wybiera się tylko jakiej jakości ma być dźwięki i ilu kanałowy i to wszystko. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 26, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 26, 2008 Off Topic Ale zastanawia mnie jedno do czego jest potrzebnych tyle systemów obsługi dźwięku w Fedorze (Alsa, aRts, Oss)?W sumie to ja też jestem ciekaw. Szczególnie po wydaniu F8 i ewidentnym falstarcie pulseaudio. Bo, że został wypuszczony serwer dźwięku nie do końca poprawnie działający (powiedziałbym, że wersja co najwyżej beta), to nie ma chyba co do tego wątpliwości. Jaki był cel takiego posunięcia? Mówią, że jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze. Tylko dla kogo, kto płaci i czy są z tego jakieś korzyści dla zwykłego usera? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arbuz Napisano Marzec 26, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 26, 2008 W sumie nie jest tak źle bo raz na ileś restartów nie działa. Gorzej by było jakby w ogóle nie działał. A tak przy okazji jest coś takiego w fedorze jak w windzie trzech króli i możliwość wyłączenia jakiegoś taska z jednego przyciśnięcia myszki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 26, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 26, 2008 (...)możliwość wyłączenia jakiegoś taska z jednego przyciśnięcia myszki?Z konsoli kill albo przy pomocy htop. W trybie graficznym nie wiem, nie czuję potrzeby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi