Rysio Napisano Kwiecień 2, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 2, 2008 Witam, mam zapytanie dotyczące programiku kfloppy. Nie wiem gdzie szukać pliku odpowiedzialnego za konfigurację kfloppy.Mam zainstalowane programy mkdosfs, mke2fs. Pomimo to kfloppy z uporem maniaka wywala błąd niezależnie czy z konta z/u czy root z zapytaniem : Brak dostępu do /dev/fd0u1440 Upewnij się, że urządzenie istnieje i masz do niego prawa zapisu. No oczywiście że takie "kikadło" nie istnieje, tylko jak poinformować kfloppy że ma użyć /dev/fd0 czy /dev/floppy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Kwiecień 2, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 2, 2008 1. http://newbie.linux.pl/?id=article&kat...=1&show=406 2. hint: help Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rysio Napisano Kwiecień 2, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 2, 2008 No może faktycznie przesadziłem, w linku ciężko znaleźć odpowiedź na moje pytanie wiem tylko że to u1440 to rozmiar dyskietki. Ale dziękuję, pogoogluję zobaczę. To teraz mam coś trudniejszego, jaki wpis w configu dosboxa należy zrobić aby umożliwić programowi DOSowemu komunikowanie się z urządzeniem poprzez port RS-232 ? Mam radiotelefon YAESU do zaprogramowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Kwiecień 2, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 2, 2008 odnośnie urządzenia chodziło mi żebyś zajrzał w kfloppy --help. Natomiast co do pozostałej części nie ma pojęcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 3, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2008 To teraz mam coś trudniejszegoJa też. Obowiązuje zasada jeden problem - jeden wątek. Załóż nowy i w odpowiednim dziale. Hint: /dev/ttySx gdzie x to numer urządzenia (zazwyczaj 0 lub 1) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rysio Napisano Kwiecień 6, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 6, 2008 Co do kfloppy to zrobiłem dowiązanie symboliczne ln -s /dev/fd0 /dev/fd0u1440 i teraz działa. A z dosbox.conf założę nowy wątek. Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi