MC' Napisano Kwiecień 7, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 7, 2008 Witam, Ostatnio próbuje zebrać info o swoim komputerze i zastanawiam się jaki diagnostyczne komendy mogły by się przydać? Kilka już mam i bardzo proszę jeśli zna ktoś jeszcze jakieś o podanie staram się zrobić taki mały manualik. Oto co do tej pory mam: Sprzęt: cat /proc/cpuinfo - info procesora free - stan wykorzystania ramu lspci- urządzenia na pci @exbros lsusb - listuje urządzenia USB @exbros lsmod. - "informuje o modułach kernela jakie mamy aktualnie załadowane" @WalDo Stan systemu dmesg - wyjście informacji z bootowania ps - obecnie działające procesy ps aux obecnie działające procesy ps -ef - podaje zarówno PID jak i PPID. Czasem łatwiej jest zabić w rodzica niż pojedynczo wszystkich potomków " (@WalDo) top lub htop - @WalDo, SeeM swapon -s - "tak sprawdzałem czy mi się swap podmontował"@WalDo smartctl --all /dev/<device> - do analizy stanu dysków @Adi1981 lsof -i - listuje otwrte pliki @Adi1981 lshal -i - listuje urządzenia demona HAL @Adi1981 df -h - listuje statystyki zamontowanych partycji @Adi1981 dmidecode - listuje urządzenia obecne w systemie @Adi1981 Sieć netstat - Wyświetl połączenia sieciowe, tablice routingu, statystyki interfejsu, połączenia masquerade, komunikaty netlinkowe @WalDo (Podobne iostat, vmstat) ethtool - wyświetlanie i zmiana ustawień karty eth @Adi1981 arp -vn - narzędzie do zabawy z tablicami ARP w cachu systemowym @Adi1981 #ip - pokazuje, zmienia ruting, tunelowania, polityki rutingu@Adi1981 tcpdump - pokazuje ruch w sieci@Adi1981 ping - czas pakietów ICMP do podanej lokacji w sieci@runcmd ifconfig - konfiguruje interfejs sieciowy@runcmd iwconfig - konfiguruje interfejs sieci bezprzewodowej@runcmd nmap - skanowanie sieci (uwaga często traktowane jako skaner portów nie nadużywać)@runcmd route - "pokazuje co z czym i po jakim interfejsie się łączy" @WalDo Oczywiście wszystko to można optem permutować z grepem. Z góry dzięki za sugestie i konstruktywną krytykę opisów bądź uszczegółowienia Pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Kwiecień 7, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 7, 2008 mi się podobają "zrzutki" top-a: top -n 1 >> top można tam jeszcze upchnąć date dla dokładności; trudno taki plik przetworzyć, ale w zasadzie to nie ma co przetwarzać bo wygląda całkiem ładnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 7, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 7, 2008 ps aux - obecnie działające procesyOsobiście wolę ps -ef - podaje zarówno PID jak i PPID. Czasem łatwiej jest zabić w rodzica niż pojedynczo wszystkich potomków Do diagnostyki jako takiej można sobie wyjście polecenia ps spersonalizować opcją "-o". Poza tym chyba wszystkie polecenia *stat (iostat, vmstat, netstat itp) też mogą być przydatne. Chociaż oczywiście iostat, vmstat spokojnie zastępuje polecenie top (htop), podobnie zresztą jak free czy swapon -s. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC' Napisano Kwiecień 7, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 7, 2008 Ok dodane. Nie wiem czy swapon można traktować jako diagnostykę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Kwiecień 7, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 7, 2008 Sprzęt lsusb Stan systemu: procinfo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Kwiecień 7, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 7, 2008 raczej nie, od tego jest free. Co robią komendy poniej nie opisuję, wszystko w manie można znaleźć: lsusb -v lspci -vn lsof -i smartctl --all /dev/sda h(s)dparm /dev/sda lshal dmidecode df(u) -h iostat vmstat -d powertop hwclock -r ethtool eth0 arp -vn ip tcpdump Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 7, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 7, 2008 Nie wiem czy swapon można traktować jako diagnostykę?W pewnym sensie tak. Ja przynajmniej tak sprawdzałem czy mi się swap podmontował jak kiedyś miałem z tym problemy. Dokładnie to właśnie z opcją "-s" bez podania urządzenia. Bo inaczej to oczywiście służy to do włączania swapa. Ale upierał się nie będę W sumie free też pokaże czy swap jest włączony czy nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
runcmd Napisano Kwiecień 7, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 7, 2008 Duzo tego, ale i tak wszsycy zapomnieli o ifconfig i iwconfig Jezeli tcpdump to moze jeszcze ping i nmap A to pare takich ktore kiedys uzywalem: uptime; uname -a; cat /proc/meminfo; tail -n 10 /var/log/messages; who; sysctl -a; lsmod; route -n; iptables -nL; rpm -qa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matlas Napisano Kwiecień 8, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 8, 2008 Tu jest sporo przydatnych rzeczy: http://cb.vu/unixtoolbox.xhtml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC' Napisano Kwiecień 8, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 8, 2008 Część już dodałem ale teraz sie śpieszę reszte dodam jak wrócę. niektórych komend nie miałem w standardowej instalce:np iostat, procinfo także bardzo bym prosił o pakiety z których to pochodzi. @Adi Wiem że wszystko jest w manie ale tak ja i tak to musiałem potem sprawdzić by przynajmniej z grubsza opisać. Poza tym miło by było gdybyście zamieścili opis dlaczego takie akurat opcje które podajecie są fajne i co w nich takiego fajnego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 8, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 8, 2008 (...)niektórych komend nie miałem w standardowej instalce:np iostat, procinfo także bardzo bym prosił o pakiety z których to pochodzi. yum search iostat procinfo (...)dlaczego takie akurat opcje które podajecie są fajne i co w nich takiego fajnego A tego nie było w początkowych założeniach Było "zastanawiam się jaki diagnostyczne komendy mogły by się przydać?" Czyli miało być przydatnie a nie fajnie Fajny to jest htop i przy tym użyteczny, ale jak ktoś chce sobie coś sparametryzować, użyć w skrypcie itp to już niekoniecznie. Jeśli już o sieć zahaczyliśmy, to jeszcze wg mnie niezbędny jest route i jeśli dobrze widzę, to wśród różnych "ls*" nie ma lsmod. Co w nich fajnego? Ano, pierwsze polecenie pokazuje co z czym i po jakim interfejsie się łączy, a drugie informuje o modułach kernela jakie mamy aktualnie załadowane. [EDIT]WAŻNE polecenie które podałem to "ps -ef" a nie "ps ef" - składnia X/Open (czyli minusy przed opcją) a nie Berkley (bez minusów przed opcją). pozwoliłem sobie poprawić Twój post. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordD Napisano Kwiecień 8, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 8, 2008 Sporo z tych poleceń, które tutaj zapodaliście kończy się na przykład tak: bash: ldmidecode: command not found Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC' Napisano Kwiecień 8, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 8, 2008 A tego nie było w początkowych założeniach Było "zastanawiam się jaki diagnostyczne komendy mogły by się przydać?" Czyli miało być przydatnie a nie fajnie Fajny to jest htop i przy tym użyteczny, ale jak ktoś chce sobie coś sparametryzować, użyć w skrypcie itp to już niekoniecznie. Chodziło mi o fakt podawania przez was parametrów przy komendach Fakt nie wspomniałem o tym wcześniej ale to wyszło w praniu:) . To, że napiszę ps w spisie to jeszcze mało, skoro nie każdy jego parametr jest potrzebny. Jeśli podajemy parametry to chodzi o to by ludziom ułatwić i powiedzieć "to jest to co Ci podaje takie i takie dane" bo one często są potrzebne a że manual istnieje to się rozumie samo przez się [EDIT]WAŻNE polecenie które podałem to "ps -ef" a nie "ps ef" - składnia X/Open (czyli minusy przed opcją) a nie Berkley (bez minusów przed opcją). pozwoliłem sobie poprawić Twój post. Bardzo dziękuję, kiedyś się zasanawiałem nawet jak to z tymi minusami jest @LorD Bo niektóre komendy wymagają uruchamiania z poziomu root (su -, sudo) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Kwiecień 9, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 9, 2008 a poza tym trzeba jeszcze umieć czytać że tam jest DMIdecode a nie LDMIdecode. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi