Skocz do zawartości

Diagnostyka

MC'

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Ostatnio próbuje zebrać info o swoim komputerze i zastanawiam się jaki diagnostyczne komendy mogły by się przydać? Kilka już mam i bardzo proszę jeśli zna ktoś jeszcze jakieś o podanie staram się zrobić taki mały manualik. Oto co do tej pory mam:

1. Sprzęt:

• cat /proc/cpuinfo - info procesora
    • free - stan wykorzystania ramu
    • lspci- urządzenia na pci @exbros
    • lsusb - listuje urządzenia USB @exbros
    • lsmod. - "informuje o modułach kernela jakie mamy aktualnie załadowane" @WalDo
  2. Stan systemu

• dmesg - wyjście informacji z bootowania
    • ps - obecnie działające procesy

ps aux obecnie działające procesy

ps -ef - podaje zarówno PID jak i PPID. Czasem łatwiej jest zabić w rodzica niż pojedynczo wszystkich potomków ;)" (@WalDo)

top lub htop - @WalDo, SeeM

• swapon -s - "tak sprawdzałem czy mi się swap podmontował"@WalDo
    • smartctl --all /dev/<device> - do analizy stanu dysków @Adi1981
    • lsof -i - listuje otwrte pliki @Adi1981
    • lshal -i - listuje urządzenia demona HAL @Adi1981
    • df -h - listuje statystyki zamontowanych partycji @Adi1981
    • dmidecode - listuje urządzenia obecne w systemie @Adi1981
  3. Sieć

• netstat - Wyświetl połączenia sieciowe, tablice routingu, statystyki interfejsu, połączenia masquerade,

komunikaty netlinkowe @WalDo (Podobne iostat, vmstat)

• ethtool - wyświetlanie i zmiana ustawień karty eth @Adi1981
    • arp -vn - narzędzie do zabawy z tablicami ARP w cachu systemowym @Adi1981
    • #ip - pokazuje, zmienia ruting, tunelowania, polityki rutingu@Adi1981
    • tcpdump - pokazuje ruch w sieci@Adi1981
    • ping - czas pakietów ICMP do podanej lokacji w sieci@runcmd
    • ifconfig - konfiguruje interfejs sieciowy@runcmd
    • iwconfig - konfiguruje interfejs sieci bezprzewodowej@runcmd
    • nmap - skanowanie sieci (uwaga często traktowane jako skaner portów nie nadużywać)@runcmd
    • route - "pokazuje co z czym i po jakim interfejsie się łączy" @WalDo

Oczywiście wszystko to można optem permutować z grepem.

Z góry dzięki za sugestie i konstruktywną krytykę opisów bądź uszczegółowienia

Pozdr

ps aux - obecnie działające procesy
Osobiście wolę ps -ef - podaje zarówno PID jak i PPID. Czasem łatwiej jest zabić w rodzica niż pojedynczo wszystkich potomków ;)

Do diagnostyki jako takiej można sobie wyjście polecenia ps spersonalizować opcją "-o".

Poza tym chyba wszystkie polecenia *stat (iostat, vmstat, netstat itp) też mogą być przydatne. Chociaż oczywiście iostat, vmstat spokojnie zastępuje polecenie top (htop), podobnie zresztą jak free czy swapon -s.

Nie wiem czy swapon można traktować jako diagnostykę?
W pewnym sensie tak. Ja przynajmniej tak sprawdzałem czy mi się swap podmontował jak kiedyś miałem z tym problemy. Dokładnie to właśnie z opcją "-s" bez podania urządzenia. Bo inaczej to oczywiście służy to do włączania swapa. Ale upierał się nie będę :) W sumie free też pokaże czy swap jest włączony czy nie.

Duzo tego, ale i tak wszsycy zapomnieli o ifconfig i iwconfig ;)

Jezeli tcpdump to moze jeszcze ping i nmap

A to pare takich ktore kiedys uzywalem:

uptime; uname -a; cat /proc/meminfo; tail -n 10 /var/log/messages; who; sysctl -a; lsmod; route -n; iptables -nL; rpm -qa

Część już dodałem ale teraz sie śpieszę reszte dodam jak wrócę. niektórych komend nie miałem w standardowej instalce:np iostat, procinfo także bardzo bym prosił o pakiety z których to pochodzi.

@Adi

Wiem że wszystko jest w manie ale tak ja i tak to musiałem potem sprawdzić by przynajmniej z grubsza opisać. Poza tym miło by było gdybyście zamieścili opis dlaczego takie akurat opcje które podajecie są fajne i co w nich takiego fajnego ;)

(...)niektórych komend nie miałem w standardowej instalce:np iostat, procinfo także bardzo bym prosił o pakiety z których to pochodzi.

yum search iostat procinfo

:lol:

(...)dlaczego takie akurat opcje które podajecie są fajne i co w nich takiego fajnego ;)
A tego nie było w początkowych założeniach ;) Było "zastanawiam się jaki diagnostyczne komendy mogły by się przydać?" Czyli miało być przydatnie a nie fajnie ;) Fajny to jest htop i przy tym użyteczny, ale jak ktoś chce sobie coś sparametryzować, użyć w skrypcie itp to już niekoniecznie.

Jeśli już o sieć zahaczyliśmy, to jeszcze wg mnie niezbędny jest route i jeśli dobrze widzę, to wśród różnych "ls*" nie ma lsmod.

Co w nich fajnego? Ano, pierwsze polecenie pokazuje co z czym i po jakim interfejsie się łączy, a drugie informuje o modułach kernela jakie mamy aktualnie załadowane.

[EDIT]WAŻNE polecenie które podałem to "ps -ef" a nie "ps ef" - składnia X/Open (czyli minusy przed opcją) a nie Berkley (bez minusów przed opcją). pozwoliłem sobie poprawić Twój post.

A tego nie było w początkowych założeniach ;) Było "zastanawiam się jaki diagnostyczne komendy mogły by się przydać?" Czyli miało być przydatnie a nie fajnie ;) Fajny to jest htop i przy tym użyteczny, ale jak ktoś chce sobie coś sparametryzować, użyć w skrypcie itp to już niekoniecznie.

Chodziło mi o fakt podawania przez was parametrów przy komendach Fakt nie wspomniałem o tym wcześniej ale to wyszło w praniu:) . To, że napiszę ps w spisie to jeszcze mało, skoro nie każdy jego parametr jest potrzebny. Jeśli podajemy parametry to chodzi o to by ludziom ułatwić i powiedzieć "to jest to co Ci podaje takie i takie dane" bo one często są potrzebne a że manual istnieje to się rozumie samo przez się :)

[EDIT]WAŻNE polecenie które podałem to "ps -ef" a nie "ps ef" - składnia X/Open (czyli minusy przed opcją) a nie Berkley (bez minusów przed opcją). pozwoliłem sobie poprawić Twój post.

Bardzo dziękuję, kiedyś się zasanawiałem nawet jak to z tymi minusami jest ;)

@LorD

Bo niektóre komendy wymagają uruchamiania z poziomu root (su -, sudo)