romko Napisano Kwiecień 16, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 16, 2008 Witam. Wiem, wiem, temat często poruszany ale netu jak nie było tak nie ma. Mam Fedore 8 kernel 2.6.23.1-42.fc8 i Neostradę z modemem sagem fast 800 E4. Wykonywałem wszystkie wskazówki jakie znalazłem m.in. z tych linków: http://wiki.fedora.pl/Sieci/Sagem http://akademia.linuksa.pl/readme/neostrada/ http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=9762&st=15 Efekt: serwery DNS wpisałem do: /etc/resolv.conf ponieważ plik /var/run/ppp/resolv.conf po restarcie systemu jest kasowany; w modemie cały czas świecą się obie diody; komendy modprobe pppoatm pppd call ueagle-atm podają: Plugin pppoatm.so loaded PPPoATM plugin_init PPPoATM setdevname_pppoatm - SUCCESS: 0.35 Net nie działa. Nie jestem w Linuksie obcykany i nie rozumiem co jest nie tak. Jeśli sa potrzebne jeszcze jakieś informacje chętnie podam. Proszę o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Kwiecień 16, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 16, 2008 Spróbuj zmienić serwery DNS na poniższe (u mnie działa na takich) nameserver 194.204.159.1 nameserver 217.98.63.164 Mam je wpisane do polików /etc/resolv.conf i /etc/ppp/resolv.conf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
romko Napisano Kwiecień 16, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 16, 2008 Nr DNS mam wpisane gdzie trzeba. Podam jeszcze kilka innych wyników: [root@localhost ~]# modprobe pppoatm [root@localhost ~]# pppd call ueagle-atm Plugin pppoatm.so loaded. PPPoATM plugin_init PPPoATM setdevname_pppoatm - SUCCESS:0.35 [root@localhost ~]# ifconfig pppo pppo: error fetching interface information: Device not found Wpisy w plikach: # Secrets for authentication using CHAP # client server secret IP addresses ####### system-config-network will overwrite this part!!! (begin) ########## "[email protected]" * "xxxxxxxx" * ####### system-config-network will overwrite this part!!! (end) ############ # Secrets for authentication using PAP # client server secret IP addresses ####### system-config-network will overwrite this part!!! (begin) ########## "[email protected]" * "xxxxxxxx" * ####### system-config-network will overwrite this part!!! (end) ############ W miejscu gwiazdek oczywiście wpisane poprawne haslo [root@localhost ~]# lsusb Bus 001 Device 001: ID 0000:0000 Bus 004 Device 001: ID 0000:0000 Bus 003 Device 002: ID 1110:9042 Analog Devices Canada, Ltd (Allied Telesyn) Bus 003 Device 001: ID 0000:0000 Bus 002 Device 001: ID 0000:0000 Modem podczas botowania Fedory nie mruga diodami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 16, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 16, 2008 [root@localhost ~]# ifconfig pppo"pppo"? a nie "ppp0"? Tzn. na końcu cyfra a nie litera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
romko Napisano Kwiecień 16, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 16, 2008 Oba polecenia zwracają: [root@localhost ~]# ifconfig ppp0 ppp0: error fetching interface information: Device not found [root@localhost ~]# ifconfig pppo pppo: error fetching interface information: Device not found Nie znam się ale mam wrażenie, że to wina sterownika który nie jest ładowany do modemu. Kombinowałem wg. tego postu http://akademia.linuksa.pl/readme/neostrada/ ale nic się nie zmieniło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Kwiecień 16, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 16, 2008 a samo "ifconfig" co pokazuje ? Podniosłeś w ogóle interfejs ? ifup ppp0 coś wywala ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
romko Napisano Kwiecień 17, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 17, 2008 Tylko tyle: [root@localhost ueagle]# ifup ppp0 /sbin/ifup: nie znaleziono konfiguracji dla ppp0. Użycie: ifup <nazwa urządzenia> [root@localhost ueagle]# modprobe pppoatm [root@localhost ueagle]# pppd call ueagle-atm Plugin pppoatm.so loaded. PPPoATM plugin_init PPPoATM setdevname_pppoatm - SUCCESS:0.35 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 17, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 17, 2008 Adi1981 pisał żebyś jeszcze pokazał wyjście polecenia "ifconfig" - bez parametrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
romko Napisano Kwiecień 17, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 17, 2008 [root@localhost ~]# ifconfig lo Link encap:Local Loopback inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0 inet6 addr: ::1/128 Scope:Host UP LOOPBACK RUNNING MTU:16436 Metric:1 RX packets:2840 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0 TX packets:2840 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0 collisions:0 txqueuelen:0 RX bytes:3598276 (3.4 MiB) TX bytes:3598276 (3.4 MiB) virbr0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:00:00:00:00:00 inet addr:192.168.122.1 Bcast:192.168.122.255 Mask:255.255.255.0 inet6 addr: fe80::200:ff:fe00:0/64 Scope:Link UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1 RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0 TX packets:30 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0 collisions:0 txqueuelen:0 RX bytes:0 (0.0 TX bytes:5298 (5.1 KiB) Znalazłem jeszcze inną wersję sterownika: eagle-usb-2.3.3.tar.bz2 Może tego spróbować zainstalować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Kwiecień 17, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 17, 2008 Zobacz jeszcze co odnośnie modemu pokazuje polecenie dmesg Przy jądrze 2.6.23 w pliku /etc/modprobe.conf miałem następujący wpis options ueagle-atm use_iso=0,0,0,0 i modem działał normalnie, natomiast przy jądrze 2.6.24 to właśnie ten wpis powodował taki problem jak u ciebie(wszystko zainstalowanie według forum, a wywołanie neostrady pokazuje device not found) - co pokazał właśnie dmesg. Odnośnie adresów DNS nie chodziło mi o miejsce gdzie je wpisałeś, ale o samie numery ip, które różnią się od tych zamieszczonych w poście, według którego instalowałeś modem(w temacie postu jest mowa o FC5, więc troche czasu już mineło). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Kwiecień 17, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 17, 2008 I wszystko (wygląda na) jasne. [root@localhost ueagle]# ifup ppp0 /sbin/ifup: nie znaleziono konfiguracji dla ppp0. Nie masz w ogóle podniesionego interfejsu. To tak jak by chcieć skoczyć na bungy bez liny. W jednym z podanych przez Ciebie linków jak byk pisze: Po trzecie, tworzymy plik /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-ppp0, i wpisujemy do niego co następuje, pamiętając ponownie o wpisaniu właściwej nazwy użytkownika w linijce USER. PEERDNS=yes TYPE=xDSL DEVICE=ppp0 BOOTPROTO=dialup PIDFILE=/var/run/pppoa-adsl.pid LCP_FAILURE=86400 LCP_INTERVAL=1 CONNECT_POLL=6 CONNECT_TIMEOUT=604800 SYNCHRONOUS=no DEFROUTE=yes USER='uż[email protected]' VPI=0 VCI=35 LINUX_PLUGIN=pppoatm.so Po powyższym komunikacie wnioskuję że tego nie zrobiłeś. A jeśli jednak zrobiłeś i ifup ppp0 dalej nie działa, to spróbuj jeszcze ifconfig ppp0 up Można też spróbować skorzystać z system-config-network. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
romko Napisano Kwiecień 17, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 17, 2008 Zobacz jeszcze co odnośnie modemu pokazuje polecenie dmesg Przy jądrze 2.6.23 w pliku /etc/modprobe.conf miałem następujący wpis options ueagle-atm use_iso=0,0,0,0 i modem działał normalnie, natomiast przy jądrze 2.6.24 to właśnie ten wpis powodował taki problem jak u ciebie(wszystko zainstalowanie według forum, a wywołanie neostrady pokazuje device not found) - co pokazał właśnie dmesg. Odnośnie adresów DNS nie chodziło mi o miejsce gdzie je wpisałeś, ale o samie numery ip, które różnią się od tych zamieszczonych w poście, według którego instalowałeś modem(w temacie postu jest mowa o FC5, więc troche czasu już mineło). Które wpisy odnoszą się do modemu bo dmesg pokazał tego baaaaardzo dużo? Mój plik /etc/modprobe.conf wygląda tak: alias eth0 uli526x alias scsi_hostadapter libata alias scsi_hostadapter1 sata_uli alias scsi_hostadapter2 pata_ali alias snd-card-0 snd-hda-intel options snd-card-0 index=0 options snd-hda-intel index=0 Adresy DNS wpisałem do pliku /etc/resolv.conf takie jak podałeś. Plik /var/run/ppp/resolv.conf po każdym restarcie jest kasowany! I wszystko (wygląda na) jasne. Nie masz w ogóle podniesionego interfejsu. To tak jak by chcieć skoczyć na bungy bez liny. W jednym z podanych przez Ciebie linków jak byk pisze: Po trzecie, tworzymy plik /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-ppp0, i wpisujemy do niego co następuje, pamiętając ponownie o wpisaniu właściwej nazwy użytkownika w linijce USER. PEERDNS=yes TYPE=xDSL DEVICE=ppp0 BOOTPROTO=dialup PIDFILE=/var/run/pppoa-adsl.pid LCP_FAILURE=86400 LCP_INTERVAL=1 CONNECT_POLL=6 CONNECT_TIMEOUT=604800 SYNCHRONOUS=no DEFROUTE=yes USER='uż[email protected]' VPI=0 VCI=35 LINUX_PLUGIN=pppoatm.so Po powyższym komunikacie wnioskuję że tego nie zrobiłeś. A jeśli jednak zrobiłeś i ifup ppp0 dalej nie działa, to spróbuj jeszcze ifconfig ppp0 up Można też spróbować skorzystać z system-config-network. No tak, tego nie zrobiłem. Zaraz to zrobię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
romko Napisano Kwiecień 17, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 17, 2008 Zrobiłem to na co wskazał Adi. Teraz podczas botowania systemu wyskakuje [Zawiódł] przy ifup ppp0, pomijanie inicjowania.a ppp0 ifconfig ppp0 up ppp0: unknown interface: Nie ma takiego urz±dzenia (może nie tak dosłowanie ) W konsoli mam: [root@localhost ~]# ifup ppp0 , pomijanie inicjowania.a ppp0 [root@localhost ~]# ifconfig ppp0 up ppp0: unknown interface: Nie ma takiego urz±dzenia (to samo co podczas botowania) Gdy wybieram: system-config-network w oknie jest dostępne urządzenie [nieaktywny ppp0 xDSL] ale nie można go aktywować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
romko Napisano Kwiecień 17, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 17, 2008 Teraz to mi Fedora zrobiła kuku Podczas botowania systemu zatrzymuje sie na: Podnoszenie interfejsu ppp0 i stoi, czekałem jakieś 10 min ale bez zmian. Jak mam odpalić system? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greeg Napisano Kwiecień 17, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 17, 2008 przy starcie fedory przytrzymaj "i", system będzie pytał które usługi włączyć. a czy masz w ogóle taki plik /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-ppp0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi