Wywern Napisano Maj 1, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 1, 2008 Poszukałem, poguglałem, ale niestety nie znalazłem... Czy próbowaliście zainstalować F9 na pen? Bo mi cała instalacja idzie dobrze, ale potem, przy pierwszym starcie systemu nie butuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysio Napisano Maj 2, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 2, 2008 http://lewk.org/blog/liveusb-creator-2.0.html Nie wiem czy to działa ale spróbuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Maj 4, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 4, 2008 http://fedoraproject.org/wiki/FedoraLiveCD...light=%28usb%29 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wywern Napisano Maj 4, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 4, 2008 http://fedoraproject.org/wiki/FedoraLiveCD...light=%28usb%29 Ale to niestety opisuje tworzenie zwykłego LIVE tyle że nie na cd a na usb. Fedora 9 obłsuguje persystencję (zapisywanie ustawień do systemu uruchomionego z LIVE) ale najpierw trzeba to F9 zainstalować http://lewk.org/blog/liveusb-creator-2.0.html Nie wiem czy to działa ale spróbuj. Dzięki, prawie działa. Znaczy całkiem działa, ale mój lapek z tego nie potrafi zastartować. Zobaczę jutro innego, to dam znać Dzięki, prawie działa. Znaczy całkiem działa, ale mój lapek z tego nie potrafi zastartować. Zobaczę jutro innego, to dam znać Niestety, nie mogę uruchomić systemu z tego pena na żadnym laptopie Ale tak generalnie, to chodziło mi nie o uruchomienie LIVE z pena, tylko o pełną, normalną instalację Fedory na pendrive. Bo anakonda działa dobrze, tylko pen potem nie uruchamia się niestety ---------------------- [EDYTUJ] - taki przycisk jest poniżej postu.... WalDo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
metnal Napisano Czerwiec 13, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 13, 2008 a ja mam troche inny problem z fedorą na penie. po uruchomieniu wersja KDE zawiesza komputer w przeciągu dwóch, trzech minut a czasem nawet podczas logowania. a wersja GNOME to mniej wiecej po 10 minutach użytkowania. i moje pytanie jest takie, czy da sie coś z tym zrobić? czy to jest moze wina tego ze fedora nie lubi mojego laptopa (ASUS f5m series)? a drugie pytanie jest takie, ze fedora KDE umozliwia dostęp do danych na dyskach laptopa, a GNOME juz nie, da sie coś z tym zrobić? zebym mógł np kopiować pliki z dysków na pena? bo spod fedory widac te dyski, ale nie da sie do nich wejść... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Czerwiec 13, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 13, 2008 Może Ci brakuje pamięci poprostu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
metnal Napisano Czerwiec 14, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 14, 2008 to czy to mozliwe ze z braku pamieci wieszało by tylko wersje KDE? dzis zainstalowałem na penie fedore 8, zobaczylem co tam ona ma, postanowiłem sie zalogować na roota (bo juz doszedłem ze to dlatego nie mogłem odczytać danych z dysków w 9, bo bylem zalogowany jako fedora live a nie root ;/) i tam było kilka opcji logowania, wybralem default i było dobrze, ale potem zmieniłem na KDE i tuz po kliknieciu zaloguj wszystko padło i mozna było tylko resetować... nie wiem co sie dzieje z tym KDE ale wiesza momentalnie. niestety w wersji fedory 9 GNOME która mi juz całkowicie sie spodobała i pasuje do moich potrzeb też sie wiesza, tylko nie tak czesto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
metnal Napisano Czerwiec 14, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 14, 2008 no nie wiem co mam powiedzieć ;/ każde fedora na usb mi sie wiesza... widać nie lubi mojego ASUSA ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wywern Napisano Czerwiec 19, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 19, 2008 http://lewk.org/blog/liveusb-creator-2.0.html Nie wiem czy to działa ale spróbuj. nie wiem czemu, ale działa, działa, a potem pen nie bootuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hans80 Napisano Lipiec 8, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 8, 2008 Widzę, że sporo użytkowników ma podobny do mnie problem z instalacją na penie Zacząłem próby od pena 1GB i wyglądało to całkiem obiecująco. Fedora ładnie się odpalała, można było pewne rzeczy trwale pozmieniać i przy powtórnym bootowaniu mieć te zmiany zapamiętane. Np ustawiłem i ściągnąłem swoją pocztę w Evolution, zmieniłem tapetę, utworzyłem własnego użytkownika i hasło - słowem wyglądało to naprawdę fajnie. Problemem okazała się niestabilność systemu objawiająca się tym, że przy pewnych operacjach (chyb a losowych, bo nie stwierdziłem żadnych zależności) system się zawieszał i musiałem kompa na twardo wyłączać. Powodowało to jednak zazwyczaj uszkodzenie plików na penie i przy kolejnym bootowaniu wyskakiwały jakieś błędy i pen nadawał się do reinstalacji systemu. Myślałem, że może to mieć związek z wielkością pena i brakiem miejsca (oprócz zainstalowanego systemu około 260MB było przeznaczone na dodatkowe operacje), więc zainstalowałem Fedorę na penie 4GB i zadeklarowałem 1GB wolnej przestrzeni (czyli całość zajęła około 1,7GB miejsca). Jednak niestabilność systemu się nie poprawiła i nie mam w sumie pomysłu co z tym zrobić, nie licząc czekania na jakąś kolejną, stabilniejszą wersję Fedory na USB. Dla ścisłości - instalowałem Fedorę 9 LIVE ze środowiskiem GNOME i od strony uruchamiania systemu nie było żadnych problemów; odpaliłem go na wszystkich sześciu kompach, na których miałem okazję go potestować (notebooki, stacjonarne nowe i sprzed dobrych kilku lat). Jeśli macie jakieś swoje doświadczenia lub sposoby jak ustabilizować system na penie, to chętnie poczytam. Jako, że tematyką Linuksa zajmuję się dopiero od kilku miesięcy, to może jest jakiś sposób którego nie znam, żeby uniknąć "twardego" wyłączania komputera przy zawieszeniu? Może jakaś kombinacja klawiszy, która mimo zawieszenia pozwoli na prawidłowe zamknięcie systemu? Każda pomoc będzie mile widziana, bo reinstalacja systemu po każdym zawieszeniu jest doprawdy dobijająca. Ktoś może jeszcze rozwinąć temat instalacji zwykłej instalacji oraz instalacji systemu Live na penie? Bo przecież mimo, że instalowałem "Live", to mogłem zapisywać pliki, pewne konfiguracji itp. No i jeszcze jedno pytanie, na które odpowiedź gdzieś się już w tym wątku przewinęła, ale nie do końca ją zrozumiałem - w systemie z pena widzę lokalne dyski komputera, ale w żaden sposób nie mogę ich zamontować. Z kolei po włożeniu zewnętrznych dysków USB nie ma z nimi żadnych problemów. Ktoś mógłby mi to jasno wyjaśnić, jak zamontować lokalne dyski? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hans80 Napisano Lipiec 9, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 9, 2008 To jeszcze doloze pytanie z konkretnym przykladem: Tak jak wspominalem, utworzylem na bootowalnym penie swojego nowego uzytkownika i teraz mam pytanie co zrobic, zeby moc tym uzytkownikiem instalowac programy? Np. dla Skype wpisalem w terminalu: [karol@localhost ~]$ sudo apt-get install skype [sudo] password for karol: i otrzymalem odpowiedz: karol is not in the sudoers file. This incident will be reported. Da sie cos z tym zrobic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Lipiec 9, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 9, 2008 Da sie cos z tym zrobic?Po pierwsze i najprostsze możesz się zalogować na roota: "su -" (tradycyjnie przypomnę, że myślnik za "su" dodany po spacji jest bardzo istotny) Po drugie, jeśli chcesz korzystać z "sudo", to dopisz "karola" do listy uprawnionych. Jak to zrobić opisano w "man sudo" a w sumie wystarczy obejrzeć sobie dokładnie plik /etc/sudoers i dodać linijkę z uprawnieniami dla "karola". Po trzecie to już tylko z ciekawości zapytam dlaczego korzystasz z apt-get a nie z yuma? IMHO czasy kiedy yum wypadał gorzej (czytaj był wolniejszy) w porównaniu z apt-get chyba powoli mijają. W F9 jest z tym już naprawdę OK a i repozytoria od razu domyślnie skonfigurowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Lipiec 9, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 9, 2008 ustawienie sudo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hans80 Napisano Lipiec 9, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 9, 2008 Ad. "Po pierwsze" - z tym "su -" to mi cos nie wyszlo. Nie moglem sie zalogowac, albo po prostu nie wiedzialem jakie haslo wpisac. Za to udalo mi sie zalogowac na konto "root" z haslem jakie wczesniej z poziomu uzytkownika "karol" ustawilem. Ad. "Po drugie" - pogrzebalem jak wyedytowac plik i juz nie ma problemu o ktorym pisalem w powyzszym poscie. Dzieki za wskazowki. Ad. "Po trzecie" - to jakby nie patrzec laikiem jestem Okazuje sie ze apt-get w ogole nie jest zainstalowane, a probowalem je wykorzystac niejako z rozpedu, bo z tego korzystam w ubuntu (poki co jedynej dystrybucji linuksa przy ktorej spedzilem wiecej niz tydzien czasu ). Prawde mowiac, kompletnie nie znam sie na Fedorze i dzialam zupelnie po omacku. Zreszta tak samo sie czulem jak zaczynalem niedawno z Ubuntu. Kolejny problem, na ktory sie natknalem, to instalacja pakietow z repozytoriow (hmm, to juz na offtop mocno wkracza) - szukalem na forum i znalazlem jedynie informacje o repo do Fedory 8 ( http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic...45&start=45 ). Czy jest jakas instrukcja dla Fedory 9 jak i ktore ropozytoria dodac, tak zeby przez yum-a mozna bylo skutecznie instalowac wiekszosc popularnego softu? Jesli dobrze sie zorientowalem, to w Fedorze kazde repozytorium opisane jest w osobnym pliku, tak? Na razie skype po prostu ze strony producenta zainstalowalem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Lipiec 9, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 9, 2008 Ad. "Po pierwsze" - z tym "su -" to mi cos nie wyszlo. Nie moglem sie zalogowac, albo po prostu nie wiedzialem jakie haslo wpisac.Hasło roota, inaczej niż przy "sudo" gdzie podaje się hasło usera Okazuje sie ze apt-get w ogole nie jest zainstalowane, a probowalem je wykorzystac niejako z rozpedu, bo z tego korzystam w ubuntuTak podejrzewałem Czy jest jakas instrukcja dla Fedory 9 jak i ktore ropozytoria dodacPowinny wystarczyć standardowe repozytoria dostarczane z instalacją + repozytorium Livna. Możesz skorzystać z http://www.mjmwired.net/resources/mjm-fedora-f9.html Jak zainstalować repo Livna jest w części "Install Nvidia Driver". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi