Radex Napisano Maj 5, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 5, 2008 Cześć! Chciałem sobie zainstalować VMware (wygodniejsze i ponoć lepsze od QEMU), ale podczas kompilacji wyskoczyły mi errory. Dowiedziałem się, że po prostu pliki do kompilacji zostały zaprojektowane pod 2.4, a ja działam tutaj na 2.6... Ściągnąłem paczkę, która teoretycznie miała pomóc, odpaliłem ją z poziomu terminala, a następnie kolejna próba kompilacji i nadal błędy... Instalował ktoś z Was VMware pod kernelem linuksa 2.6? Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 5, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 5, 2008 Zdradź tajemnicę po co kompilujesz skoro można ściągnąć RPM? Poszukaj na forum - powinieneś znlaeźć opisy oraz linki do łaty pozwalającej na poprawne uruchomienie VMware pod Fedorą (chodzi o pakiet any-any-update → http://platan.vc.cvut.cz/ftp/pub/vmware/vm...date115.tar.gz). To oczywiście po zainstalowaniu paczki RPM. Na przyszłość zaczynaj od szukania a nie od zadawania pytań. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radex Napisano Maj 5, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 5, 2008 No właśnie ściągnąłem RPM, ale ponieważ cośtam cośtam trzeba jeszcze coś skompilować. Później właśnie dowiedziałem się o tym pakiecie any-any-update, ale nic on nie dał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 5, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 5, 2008 Jaką wersję VMware ściagnąłeś? Na pewno VMware Server? Jaka wersja any-any? [EDIT] Może jeszcze tak na wszelki wypadek pokaż co widać po poleceniu: rpm -qa | grep VMware Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radex Napisano Maj 5, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 5, 2008 Ooopsss... To chyba coś mi się pomyliło. Ściągnąłem VMware workstation. Pobieram VMware server. Jak ściągnę, edytuję posta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 5, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 5, 2008 Ściągnąłem VMware workstation.Workstation nie jest darmowe. Ściągnij VMware Server 1.0.5 (to chyba ostatnia wersja), rozpakuj gdzieś pliczek vmware-any-any-update115.tar.gz (to chyba też najnowszy) i uruchom runme.pl. Zakladam, że pakiety kernel-devel oraz krnel-headers masz zainstalowane. Jeśli nie, to też będą potrzebne. BTW. VirtualBox probowałeś? Wolne oprogramowanie a ostatnie wersje bardzo sprawne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radex Napisano Maj 5, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 5, 2008 Workstation jest darmowy, tylko trzeba trochę poszukać (jakoś głupio pomieszane na ich stronie)... Nie jest wolny, ale to akurat mam wiadomo gdzie. kernel-devel i kernel-headers oczywiście mam. VirtualBox'a nie próbowałem. PS. Za minutkę się ściągnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 5, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 5, 2008 Workstation jest darmowyNo, właśnie nie. Ściągnąć możesz, zainstalować też. Ale licencja wygasa po 30 czy 60 dniach i zostajesz z ręką w nocniku. Darmowe są tylko VMware Server i VMware Player. Chyba, że ja czegoś nie doczytałem, chociaż raczej wątpię. Poza tym ten pliczek vmware-any-any* działa tylko z VMware Server (być może również z VMware Player, ale nie sprawdzałem) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radex Napisano Maj 5, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 5, 2008 no tak. Masz rację. To ja nie doczytałem... EDIT: Log z kompilacji: Building for VMware Server 1.0.0. Using 2.6.x kernel build system. make: Wejście do katalogu `/tmp/vmware-config2/vmmon-only' make -C /lib/modules/2.6.24.5-85.fc8/build/include/.. SUBDIRS=$PWD SRCROOT=$PWD/. modules make[1]: Wejście do katalogu `/usr/src/kernels/2.6.24.5-85.fc8-i686' CC [M] /tmp/vmware-config2/vmmon-only/linux/driver.o CC [M] /tmp/vmware-config2/vmmon-only/linux/driverLog.o CC [M] /tmp/vmware-config2/vmmon-only/linux/hostif.o CC [M] /tmp/vmware-config2/vmmon-only/common/comport.o CC [M] /tmp/vmware-config2/vmmon-only/common/cpuid.o In file included from include/asm/bitops.h:2, from /tmp/vmware-config2/vmmon-only/./include/vcpuset.h:74, from /tmp/vmware-config2/vmmon-only/./include/modulecall.h:23, from /tmp/vmware-config2/vmmon-only/common/vmx86.h:19, from /tmp/vmware-config2/vmmon-only/common/hostif.h:18, from /tmp/vmware-config2/vmmon-only/common/cpuid.c:15: include/asm/bitops_32.h:9:2: error: #error only <linux/bitops.h> can be included directly make[2]: *** [/tmp/vmware-config2/vmmon-only/common/cpuid.o] Błąd 1 make[1]: *** [_module_/tmp/vmware-config2/vmmon-only] Błąd 2 make[1]: Opuszczenie katalogu `/usr/src/kernels/2.6.24.5-85.fc8-i686' make: *** [vmmon.ko] Błąd 2 make: Opuszczenie katalogu `/tmp/vmware-config2/vmmon-only' Unable to build the vmmon module. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 5, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 5, 2008 To ja nie doczytałem...Czyli sprawa chyba prosta dalej... VMware Server 1.0.5 (na tym co wkleiłes widać że masz chyba 1.0.0???) do tego vmware-any-any-update115.tar.gz i będzie śmigało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radex Napisano Maj 5, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 5, 2008 pisze, że 1.0.0, ale zainstalowany mam 1.0.4 (nie widziałem żadnego 1.0.5) EDIT: Chyba ślepy jestem, albo co.. Rzeczywiście ejst 1.0.5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Maj 5, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 5, 2008 Ja polecam jednak VirtualBox. Bez żadnych patchy. Jeden rpm i działa wszystko. Używałem VMWare i średnio mi się podobało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radex Napisano Maj 5, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 5, 2008 Zaktualizowałem do 1.0.5 i kupa Wygląda na to, że trzeba zainstalować VirtualBox'a. Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 5, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 5, 2008 Zaktualizowałem do 1.0.5 i kupa Coś żle robisz. Pokaż uname -r rpm -qa kernel-devel rpm -qa kernel-headers rpm -qa | grep VMware I do tego jeszcze co wyrzuciło na konsole po runme.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radex Napisano Maj 6, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 6, 2008 [radex@33 src]$ uname -r 2.6.24.5-85.fc8 [radex@33 src]$ rpm -qa kernel-devel kernel-devel-2.6.23.1-42.fc8 kernel-devel-2.6.24.5-85.fc8 [radex@33 src]$ rpm -qa kernel-headers kernel-headers-2.6.23.1-42.fc8 kernel-headers-2.6.24.5-85.fc8 [radex@33 src]$ rpm -qa | grep VMware VMware-server-1.0.5-80187 [radex@33 src]$ oraz (... eula ...) Do you accept? (yes/no) y Thank you. Configuring fallback GTK+ 2.4 libraries. In which directory do you want to install the mime type icons? [/usr/share/icons] What directory contains your desktop menu entry files? These files have a .desktop file extension. [/usr/share/applications] In which directory do you want to install the application's icon? [/usr/share/pixmaps] Trying to find a suitable vmmon module for your running kernel. None of the pre-built vmmon modules for VMware Server is suitable for your running kernel. Do you want this program to try to build the vmmon module for your system (you need to have a C compiler installed on your system)? [yes] Using compiler "/usr/bin/gcc". Use environment variable CC to override. What is the location of the directory of C header files that match your running kernel? [/lib/modules/2.6.24.5-85.fc8/build/include] Extracting the sources of the vmmon module. Building the vmmon module. Building for VMware Server 1.0.0. Using 2.6.x kernel build system. make: Wejście do katalogu `/tmp/vmware-config4/vmmon-only' make -C /lib/modules/2.6.24.5-85.fc8/build/include/.. SUBDIRS=$PWD SRCROOT=$PWD/. modules make[1]: Wejście do katalogu `/usr/src/kernels/2.6.24.5-85.fc8-i686' CC [M] /tmp/vmware-config4/vmmon-only/linux/driver.o CC [M] /tmp/vmware-config4/vmmon-only/linux/driverLog.o CC [M] /tmp/vmware-config4/vmmon-only/linux/hostif.o CC [M] /tmp/vmware-config4/vmmon-only/common/comport.o CC [M] /tmp/vmware-config4/vmmon-only/common/cpuid.o In file included from include/asm/bitops.h:2, from /tmp/vmware-config4/vmmon-only/./include/vcpuset.h:74, from /tmp/vmware-config4/vmmon-only/./include/modulecall.h:23, from /tmp/vmware-config4/vmmon-only/common/vmx86.h:19, from /tmp/vmware-config4/vmmon-only/common/hostif.h:18, from /tmp/vmware-config4/vmmon-only/common/cpuid.c:15: include/asm/bitops_32.h:9:2: error: #error only <linux/bitops.h> can be included directly make[2]: *** [/tmp/vmware-config4/vmmon-only/common/cpuid.o] Błąd 1 make[1]: *** [_module_/tmp/vmware-config4/vmmon-only] Błąd 2 make[1]: Opuszczenie katalogu `/usr/src/kernels/2.6.24.5-85.fc8-i686' make: *** [vmmon.ko] Błąd 2 make: Opuszczenie katalogu `/tmp/vmware-config4/vmmon-only' Unable to build the vmmon module. For more information on how to troubleshoot module-related problems, please visit our Web site at "http://www.vmware.com/download/modules/modules.html" and "http://www.vmware.com/support/reference/linux/prebuilt_modules_linux.html". Execution aborted. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi