Jump to content

Wady I Zalety F8

troll
 Share

Recommended Posts

zasadniczo wszystko jest na forum... ale po instalacji i konfiguracji pod własne wymagania uważam ze f8 jest bardzo stabilna i nie sprawia większych problemów... pokusiłem się niedawno na aktualizacje do f9 i po jednym dniu "pracy" postanowiłem powrócić do f8... zaletą w porównaniu do f9 jest niewątpliwie duża liczba aktualizacji i naprawionych błędów, a dzięki temu stabilna praca... do wad mógłbym zaliczyć problemy z kodekami do filmów... po powrocie z f9 do f8 filmy mogę oglądać tylko przez Gmplayer, bo reszta odtwarzaczy nie widzi kodeków (mplayer, xine, totem etc.), pomimo, że są wszystkie, zarówno w usr/lib/codecs jak i usr/lib/win32 ... więcej wad w f8 nie zauważyłem (takich ściśle dokuczliwych)...

zasadniczo wszystko jest na forum... ale po instalacji i konfiguracji pod własne wymagania uważam ze f8 jest bardzo stabilna i nie sprawia większych problemów... pokusiłem się niedawno na aktualizacje do f9 i po jednym dniu "pracy" postanowiłem powrócić do f8... zaletą w porównaniu do f9 jest niewątpliwie duża liczba aktualizacji i naprawionych błędów, a dzięki temu stabilna praca... do wad mógłbym zaliczyć problemy z kodekami do filmów... po powrocie z f9 do f8 filmy mogę oglądać tylko przez Gmplayer, bo reszta odtwarzaczy nie widzi kodeków (mplayer, xine, totem etc.), pomimo, że są wszystkie, zarówno w usr/lib/codecs jak i usr/lib/win32 ... więcej wad w f8 nie zauważyłem (takich ściśle dokuczliwych)...

Jeżeli chodzi o wady F8 to widze jedną zasadniczą, nazywa się yum. Nie jest to najgenialniejszy manager paczek pod słońcem.

Co do kodeków myślę, że paczki xine-lib-extras-nonfree i gstreamer-plugins-bad, gstreamer-plugins-bad-extras, gstreamer-plugins-ugly z repozytorium livna powinny załatwić temat. (Przynajmniej dla odtwarzarek korzystających z Xine i Gstreamer)

Bardziej pasuje napisać, że yum w F8 nie jest to najszybszy manager paczek pod słońcem. W F9 jednaj widać bardzo duża poprawę i działa bardzo szybko (jak na niego :P).

(...) yum w F8 nie jest to najszybszy manager paczek (...)
Ostatnio sprawdzałem sobie Ubuntu i powiem, że jakoś apt-get zarówno w trybie konsolowym jak i w trybie graficznym (synaptic?) nie urzekł mnie szybkością. Sądzę, że wiele zależy od szybkości łącza i wybrania właściwych mirrorów.

IMO apt-get trochę mniej "myśli" (albo szybciej). Jeżeli chodzi o prędkość no to faktycznie wielkich różnic nie ma, problemy pojawiają się wtedy gdy yum dociąga sobie pliki z repodata, dla osób z wolnym łączem może to być faktycznie uciążliwe, bo małe to te pliki nie są. Zauważyłem jeszcze jeden problem, przy aktualizacji yum sprawdza czy mamy aktualnie najnowszą listę plików na dysku i stwierdza, że nie ma paczek do aktualizacji, po wyczyszczeniu yuma i dociągnieciu plików z repodata aktualizacje jednak się pojawiają :) (oczywiście jeśli tylko takie faktycznie są).