Skocz do zawartości

Optymalizacja Fedory 9

efect1

Rekomendowane odpowiedzi

ja mam 768 ramu i uruchamiam czasem na raz OO.orga, Firefoksa, GIMPa, Inkscape oraz wirtualnie Windowsa XP z MOffice 2003; nic się nie tnie, chociaż swapuje czasem; generalnie to by mi się nie chciało powtarzać tej roboty z okrajaniem wodotrysków i nie życzę nikomu tylu problemów z F9

usługi powyłączałem, oczywiście, ale jak słusznie zauważono usługi nie są bardzo obciążające - większość po prostu się uruchamia i nic nie robi, więc ich wyłączenie tylko trochę przyspieszy start systemu; w Windows też można powyłączać w msconfig wszystkie usługi, system włączy się, ale kopa za bardzo to nie dostanie

czyli skoro już wiemy, że usługi nie są najważniejsze, to można zacząć od krojenia zasobożernych elementów:

- Firefox z paczek jest bardzo powolny; należy wykasować i ściągnąć archiwa z mozilla.org

- usunąć wszystkie paczki z beagle w nazwie

- usunąć wszystko z packagekit w nazwie

- zrezygnować z Gnoma / KDE na rzecz XFCE, bądź mini-WMów w rodzaju IceWM, czy Fluxboksa

- pod żadnym pozorem nie korzystać z Evolution

- jeśli jest dobra karta graficzna można spróbować włączyć compiza z minimalnymi efektami - odciąży się CPU

- można usunąć GDM i zainstalować XDM

- ... i wyłączać wszystko co widać, że się nie przyda, albo przyda się rzadko

to jest robota na jakiś tydzień, bo od razu to nie zawsze wiadomo co systemowi jest potrzebne a co nie; czasem się przesadzi i Fedora się w ogóle nie włączy, to też duża strata czasu sprawdzać potem co jest źle;

Nie wiem co macie z tym FF3b5 u mnie smiga bardzo dobrze. Czemu usuwac packagekit? CZemu rezygnowac z GNOME? Przy 1gb ramu dziala bardzo szybko. Lepiej kolega z 1 posta poda parametry kompa wtedy mozna dostosowac.

No wiec tak fedora 9 mam na dwóch pc jednym dwurdzeniu - smiga wysmienicie , drugi pc to porażka ale chę żeby fedora śmigała na nim w miarę celeron 1,2 ghz 256 ram dysk 40 gb ...

Czy na tego rupiecia można zoptymalizować fedorkę ?