piotreek23 Napisano Maj 23, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 23, 2008 A według mnie to bardzo dobra właśnie decyzja. Przede wszystkim względy techniczne - nowa architektura. O wiele więcej testerów, a co za tym idzie więcej wychwyconych błędów i stabilniejsze środowisko w przyszłości. W takim razie dlaczego Fedora 9 jest nazwana jako stable? Ja rozumiem iż developerzy Fedory zawsze mieli ciągoty do testowania najnowszego softu. OK ale w przypadku sterownika Xorg tym razem to zapędzili się. Dlaczego o tym poniżej. No i może w końcu część ludzi nauczy się używać otwartych sterowników typu nouveau/nv dla nvidii czy redeon/radeonhd dla ati. Co prawda w nvidii póki co nie ma wsparcia, ale im więcej osób będzie używało i testowało, zwłaszcza nouveau, tym szybciej się sterownik będzie rozwijał. Za wczesna faza sterownika. Mnie np. NV nie urządza bo mam przesunięty obraz na monitorze. A że mam też windowsa to nie bedę przestawiać monitora co chwile. Po za tym nie ma akceleracji 3D więc mogę zapomnieć o compizie i efektach KDE 4 na które liczyłem. Zresztą w KDE 4 nawet nv nie działa do końca stabilnie z nowym Xorgiem. I może więcej osób zacznie naciskać na nvidię o otwarcie sterowników (lub specyfikacji) co będzie z pożytkiem dla całego naszego środowiska. W ati chyba już jakieś wsparcie 3d jest (nie używam więc mogę się mylić) skoro wypuścili część specyfikacji? Być może ale nie liczył bym na to. Niestety wydaje się iż sterownik ukrywa dużo funkcji a i być może obcina funkcjonalność w myśl zasady jeden sprzęt a obcinamy oprogramowaniem. I tu jest poważny problem który sprawia że tak szybko nie doczekamy się Nvidia OS. A najlepiej na tym wyszli użytkownicy kart intela, dla których sterowniki są otwarte i od dawna wspierają 3D. Tyle że intel dawno temu udostępnił specyfikacje. I pozostaje tylko życzyć abyśmy kiedyś tak mieli z Nvidią i ATI (albo przesiadam się na Intela) ;-). Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Maj 23, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 23, 2008 W takim razie dlaczego Fedora 9 jest nazwana jako stable? Ja rozumiem iż developerzy Fedory zawsze mieli ciągoty do testowania najnowszego softu. OK ale w przypadku sterownika Xorg tym razem to zapędzili się. Dlaczego o tym poniżej. Bo Xorg to nie Fedora, a Fedora to nie Xorg. Nie będą czekać na kady program aż będzie stabilny bo by nigdy nie wydali 9. Ok, podstawowy komponent systemu. Tyle że powiedz mi kto kilka miesięcy temu mógł przypuszczać że się Xorg nie wyrobi? A cofnięcie wszystkich zmian nie zajmuje jednego dnia żeby to zrobić z dnia na dzień, to by spowodowało zapewne kilkutygodniowe (w wersji optymistycznej), kolejne, opóźnienie w wydaniu F9. A na to sobie już pozwolić nie mogli. Z resztą jak komuś to nie pasuje to wcale nie musi instalować i może zostać przy F8, nikt nie zmusza precie do instalacji F9. Za wczesna faza sterownika. Mnie np. NV nie urządza bo mam przesunięty obraz na monitorze. A że mam też windowsa to nie bedę przestawiać monitora co chwile. A w czym problem sobie ustawić odświeanie pionowe/poziome w xorg.conf ? Jeden wpis i sprawa załatwiona. . Po za tym nie ma akceleracji 3D więc mogę zapomnieć o compizie i efektach KDE 4 na które liczyłem. Zresztą w KDE 4 nawet nv nie działa do końca stabilnie z nowym Xorgiem. Zainstaluj sobie starszego Xorga, są na necie opisy. Nie ma akceleracji 3D w nv? ano nie ma. Bo nie wiadomo jak ona ma być napisana nie mając specyfikacji kart. A czemu nie ma specyfikacji kart? Bo ich nvidia nie udostępnia. A czemu nie udostępnia? Bo ludzie i tak korzystają z ich sterownika, to po co by mieli udostępniać? Być może ale nie liczył bym na to. Niestety wydaje się iż sterownik ukrywa dużo funkcji a i być może obcina funkcjonalność w myśl zasady jeden sprzęt a obcinamy oprogramowaniem. I tu jest poważny problem który sprawia że tak szybko nie doczekamy się Nvidia OS. Wszyscy konkurenci w zasadzie udostępnili specyfikację, więc może i nvidia obaczy kiedyś że to jest dobre. Pytanie tylko kiedy... I pozostaje tylko życzyć abyśmy kiedyś tak mieli z Nvidią i ATI (albo przesiadam się na Intela) ;-). Pozdrawiam Tyle że zaś intele nie są zbyt wydajne do gier Czyli i tak źle, i tak niedobrze No chyba że ktoś nie gra w jakieś mega wymagające gry, to intel powinien wystarczyć a i problemów z obsługą wszystkich bajerów nie będzie :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Maj 23, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 23, 2008 No ja chyba kupie sobie Intela. Wszystkie graficzne feature są najpierw do tych kart (jądra, Xorgi itd.), a w to co gram raczej pójdzie Enemy Territory 18 Wheels Of Steel Pedal to the Metal (na wine) ogólnie to te gry jakichś kosmicznych wymagań nie mają (jak np. Crysis ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Subaru Napisano Maj 23, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 23, 2008 Jeśli mogę wciąć swoje 3 grosze - OpenArena chyba wtedy też pójdzie prawda?? a co do nVidia no cóż mój błąd, że nie przeczytałem tutaj najpierw jak sprawa z nVidią stoi...no trudno muszę zrezygnować z szaleństw gier chyba, że są jakieś propozycje jak tymczasowo rozwiązać te problemy...albo jakieś informacje kiedy nowy kmod-nvidia wyjdzie EDIT Znalazłem przypadkiem take coś http://forums.fedoraforum.org/showthread.php?t=188645 Może to mogłoby jakoś rozwiązać problemy przynajmniej narazie??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Maj 29, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 29, 2008 Pojawiły się już oficjalne sterowniki nVidia z wstępnym wsparciem dla xorg-server 1.5 - można zainstalować je jak zawsze przez yuma z repo livny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fedoras Napisano Maj 29, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 29, 2008 Pojawiły się już Wielkie dzięki za info. 3D mi nie przeszkadza ale nareszcie mam 1600x1200 i mogę normalnie pracować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
99vadim Napisano Maj 29, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 29, 2008 No ja już też używam tych sterowników, nie mam żadnych zastrzeżeń. Wszystko działa jak powinno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Maj 29, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 29, 2008 Działać działa, choć wydajność jezcze pozostawia sporo do życzenia Miejmy nadzieję że niedługo poprawią i tą rzecz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
99vadim Napisano Maj 29, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 29, 2008 Działać działa, choć wydajność jezcze pozostawia sporo do życzenia Miejmy nadzieję że niedługo poprawią i tą rzecz. Spadek wydajności? Ja u siebie nic takiego nie zauważyłem. Nie wiem czy to w 100% miarodajne, ale wynik glxgears mam dokladnie taki sam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matlas Napisano Maj 30, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 30, 2008 O nawet bym nie wiedzial ze wyszyly, gdyby nie wy:P Wlasnie sie instaluja zobczymy co z tego bedzie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TOM__ Napisano Czerwiec 1, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 1, 2008 Mi po instalacji za pierwszym razem nie działały sterowniki ściągnięte bezpośrednio ze stron nvidii ale po przejściu na vesa i z powrotem na sterownik nvidii wszystko zaczęło działać. W zasadzie już podjąłem decyzje o powrocie do F8 bo na vesa zabawa na 800x600 nie jest normalna ale w ostatniej chwili zauważyłem na forum którymś, informacje że właśnie Nvidia wypuściła "tymczasowy" sterownik pod F9. Więc po chwilowej walce z nimi wszystko już jest ponownie 1680x1050 i nawet "desktop effects" działa (trzęsące się okna i obszary robocze na sześcianie ). Na razie nie zauważyłem spadku wydajności w stosunku do F8 a czasem nawet wydaje mi się, że działa szybciej mimo tych włączonych efektów. Na instalacje czeka mi tylko jeszcze HP LaserJet 1018 (heh z tym to zawsze jest problem ) i dżwięk na SB X-Fi Extreme Gamer - bo nie działa w ogóle. No i ten wkurzający tryb offline domyślnie włączający się w Firefox i Evolution - ta ostatnią kwestię widziałem gdzieś na forum już więc pewnie rozwiązanie sie znalazło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Czerwiec 1, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 1, 2008 NIE instaluje się sterowników bezpośrednio ze strony nvidii !! Ale jak ci się rozwali system to będziesz wiedział że go rozwaliłeś na własną prośbę. Co do trybu offline: sieć ci się łączy od razu po odpaleniu systemu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TOM__ Napisano Czerwiec 1, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 1, 2008 NIE instaluje się sterowników bezpośrednio ze strony nvidii !! Ale jak ci się rozwali system to będziesz wiedział że go rozwaliłeś na własną prośbę. Co do trybu offline: sieć ci się łączy od razu po odpaleniu systemu ? Ciekawa sprawa jest z tym co piszesz. To niby po co są te sterowniki nvidii? Instaluje je zawsze odkąd nvidia je robi i nigdy nie miałem z nimi problemów! Dziajają bez zarzutu. Za to nigdy nie instaluje innych sterowników bo zawsze(kiedyś, bo potem ich już nigdy więcej nie sprawdzałem) albo były problemy ale było widać różnicę w grach na korzyść tych z nvidii. Co to sieci to tak, startuje razem z systemem a rozwiązaniem na ten tryb offline (FF, Pan, Evolution i pewnie parę innych programów których nie sprawdziłem jeszcze) jest wyłączenie network menagera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Czerwiec 1, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 1, 2008 Są one po to aby doświadczeni ludzie budowali z nich paczki, które później się instaluje w systemie. Instaluje się te przygotowywane przez livnę a nie binarki ze strony nvidii. To że jeszcze nie miałeś problemów to tylko twoje szczęście. Nvidia nadpisuje kilka ważnych plików systemowych swoimi wersjami, czego robić nie powinna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Czerwiec 5, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 5, 2008 Zeby nie zakladac nowego watku... w koncu temat jest mocno ogolny Mozecie podac jakies sznurki do stron z info na temat sterownikow do starszych kart nvidii wspolpracujacych z nowymi kernelami / nowym X serwerem, lub mowiac wprost: na temat tego kiedy (jesli w ogole) pojawia sie stery 96xx i legacy dla F9? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi