Skocz do zawartości

Aktualizacje W F9

Rekomendowane odpowiedzi

Czy pojawiły się już jakieś poprawki do F9?

Od 5 dni mam te same 4 pakiety do aktualizacji, których nie mogę zaktualizować z powodu braku zależności. Te pakiety to cups i kmod-ndiswrapper. Czy też nie pobieracie żadnych czy może to mój system coś nawala?

Witam,

Miałem ten sam problem. W moim przypadku pomogło:

yum clean all
yum check-update

Pozdrawiam,

Esail

Andrew: Usuwanie nie wchodzi w grę, zależności usuwają mi pół systemu. Chyba zrobię to ręcznie, zawsze działa.

Esail: To nie pomogło, dla kmod-ndiswrappera jest wymagany kernel którego nie ma na razie, to samo z cups, wymaga czegos czego nie ma.

Ręczna instalacja poprawek pomogła, jak zawsze. Po każdym upgradzie muszę to robić.

Wszystkie paczki były przebudowane na F9.... Te co zostały z F8 są najprawdopodobniej albo "obsolete", albo martwe w upstream, albo ogólnie zostały zablokowane dla F9. Wszystkie inne paczki powinny mieć f9 w nazwie. A co do updateów - kmod-ndiswrapper to kmod z livny a nie z repo fedory, pewnie tam coś powalili.

Tak na marginesie to zostało mi dużo paczek z F8 (fc8) i nie wiem co z nimi zrobić?
Podobnie jak Ty zrobiłem upgrade i właśnie było dużo paczek z f8. Jak się okazało pliki w /etc/yum.repos.d miały w linii mirrorlist wpis repo=fedora-8 ... dziwne że upgrade sam nie poprawił tej 8 na 9 .

No raczej tak, bo takiego kernela nawet w updates-testing nie ma. Zazwyczaj tak było, że kmod dla kernela będacego w testing sie pojawiał.

Tyle że w repozytoriach livny kmod-ndiswrapper'a są tylko dla tych kernelico były/są w F9... ? http://livna-dl.reloumirrors.net/fedora/9/i386/

Pokaż

yum repolist

ps. Problemy z pozostałymi paczkami z F8 przy updacie zgłaszajcie na BZ, żeby można było to wyeliminować w przyszłości. Chociaż podejrzewam że tu główną rolę grają dodatkowe repozytoria.

Niezupełnie imo. Najprawdopodobniej wydawało się iż pojawiał się moduł wcześniej od kernela, bo livna budowała kmody dla kerneli dostępnych w koji. W koji pakiety zawsze wcześniej są dostępne, natomiast w updates/updates-testing pojawiają się po jakimś czasie, "push" paczek z koji do normalnych repo odbywa się chyba raz dziennie, stąd na livnie mogli budować paczkę nawet dzień wcześniej. Jeśli to było więcej niż dzień wcześniej... to musieli być prorokami :) Bo nie da się inaczej chyba wytłumaczyć tego że można zbudować moduł kernela... nie mając kernela :D