Skocz do zawartości

Sterowniki Nvidia I Problemy Z X Serverem

kojack

Rekomendowane odpowiedzi

Zainstalowałem sterowniki do nvidii tak jak gdzies to było napisane (karta geForce 7600). Wszystko hulało pięknie, zero problemów, niestety, nie wiem czy to moja wina, czy coś niechcący przestawiłem albo co, pewnego pięknego dnia nie włączył mi się serwer x. Wyskoczył bluescreen, że błąd, poprosił mnie o zalogowanie jako roota i skonfigurowanie go.

Wszystko pięknie, zrobiłem, o co prosił, ale od tego momentu, po wejściu do systemu, mam:

[kojack@localhost ~]$ glxgears
Xlib:  extension "GLX" missing on display ":0.0".
Error: couldn't get an RGB, Double-buffered visual

[kojack@localhost ~]$ glxinfo
name of display: :0.0
Error: couldn't find RGB GLX visual

visual  x  bf lv rg d st colorbuffer ax dp st accumbuffer  ms  cav
id dep cl sp sz l  ci b ro  r  g  b  a bf th cl  r  g  b  a ns b eat
----------------------------------------------------------------------
0x21 24 tc  1  0  0 c  .  .  0  0  0  0  0  0  0  0  0  0  0  0 0 None
0x22 24 dc  1  0  0 c  .  .  0  0  0  0  0  0  0  0  0  0  0  0 0 None
0x39 32 tc  1  0  0 c  .  .  0  0  0  0  0  0  0  0  0  0  0  0 0 None

[kojack@localhost ~]$ uname -r
2.6.25.4-10.fc8

ni podoba mi się to. Najlepsze jest to, że włączając fedorę, mam do wyboru:

2.6.25.4-10.fc8

2.6.24.7-92.fc8

other

gdy wybiorę drugą opcję, wszystko działa normalnie; nie ma żadnych problemów. Próbowałoem już skopiować xorg.conf i wkleić do poprzedniego; nic to nie daje, xserver znów sie wykrzacza.

Poszukałem trochę na forum i znalazłem kogoś, kto miał podobny problem ("Nvidia + fc5 = Brak Akceleracji").

Znalazła się tam taka odpowiedź, która jakoby rozwiązała problem:

A moze jest to wina SELinux, jak u mnie bylo.

Trzeba popatrzec czy w logach (audit lub messages) nie pisze cos o zablokowaniu dostepu do plikow ze sterownikow nvidia.

Nastepnie zrobic cos w stylu:

KOD

chcon -t texrel_shlib_t /usr/lib/xorg/modules/drivers/nvidia_drv.so

chcon -t texrel_shlib_t /usr/lib/xorg/modules/extensions/nvidia/libglx.so*

chcon -t texrel_shlib_t /usr/lib/xorg/modules/extensions/libglx.so

Tez mialem problem z AcrobatReaderem 7.0 : nie chcial sie otworzyc przez to. Teraz sie otwiera ale pisze ze plagiow nie mogl uruchomic, a pod konsola nic nie pisze sad.gif

Niestety, nie wiem jak mam to rozumieć i jak zastosować w moim przypadku. Nie będę ukrywał - jestem bardzo początkującym użytkownikiem.

Najlepsze jest to, że włączając fedorę, mam do wyboru:
To akurat nic dziwnego. Zapewne całkiem niedawno (pod koniec ubiegłego tygodnia) aktualizowałeś system. Weszło nowe jądro 2.6.25.4-10 stąd dodatkowa pozycja w menu.

Co do głównego problemu, to pokaż wyjście poleceń

rpm -qa | grep nvidia
uname -r

oraz zawartość pliku /etc/X11/xorg.conf

[EDIT]

Aha, SElinuksem na razie się nie przejmuj. Od czasów FC5 sporo się zmieniło i to na lepsze, więc tym razem nie w tym chyba problem.

uname -r:
2.6.25.4-10.fc8

rpm -qa | grep nvidia
<nic się nie dzieje>

# Xorg configuration created by system-config-display

Section "ServerLayout"
Identifier     "single head configuration"
Screen      0  "Screen0" 0 0
InputDevice    "Keyboard0" "CoreKeyboard"
EndSection

Section "InputDevice"
Identifier  "Keyboard0"
Driver      "kbd"
Option	    "XkbModel" "pc105"
Option	    "XkbLayout" "pl"
EndSection

Section "Device"
Identifier  "Videocard0"
Driver      "nv"
Option "RenderAccel"                       "true"
      	Option "NoDDC"                             "false"
      	Option "Coolbits"                          "true"
      	Option "UseEdidDPI"                        "true"
      	Option "UseEdidFreqs"                      "true"
      	Option "NvAGP"                             "1"
EndSection

Section "Screen"
Identifier "Screen0"
Device     "Videocard0"
DefaultDepth     24
SubSection "Display"
	Viewport   0 0
	Depth     24
	Modes    "1280x960" "1280x800" "1280x720" "1152x864" "1152x768" "1024x768" "800x600" "640x480"
EndSubSection
EndSection

Section "Module"
Load "glx"
EndSection

rpm -qa | grep nvidia
<nic się nie dzieje>

Hmm... Sądziłem, że miałeś zainstalowane zamknięte sterowniki nvida :unsure: Czy nie próbowałeś przypadkiem instalować sterowników do nvidii ze strony producenta?

Zauważyłem jeszcze jedno ciekawe zdanie w Twoim poprzednim poście

Próbowałoem już skopiować xorg.conf i wkleić do poprzedniego; nic to nie daje, xserver znów sie wykrzacza.
Jak zamierzałeś to zrobić? Przecież w systemie jest tylko jeden plik xorg.conf. Tzn. tylko jeden, z którego korzystają Xy, a Ty najwyraźniej jakieś kombinacje robisz.

I jeszcze jedno: spróbuj z pliku /etc/X11/xorg.conf usunąć ostatnią sekcję tj. linie

Section "Module"
Load "glx"
EndSection

Albo jeszcze lepiej zakomentuj wstawiając na początku każdej z tych trzech linii znak "#"

Sądzę, że to ostatnie pomoże. A jeśli chcesz mieć akcelerację 3D, to

yum install kmod-nvidia

Oczywiście przy założeniu, że doinstalowałeś sobie repozytorium Livna np zgodnie z tym poradnikiem → http://www.mjmwired.net/resources/mjm-fedora-f8.html#nvidia

Hmm... Sądziłem, że miałeś zainstalowane zamknięte sterowniki nvida :unsure: Czy nie próbowałeś przypadkiem instalować sterowników do nvidii ze strony producenta?

Instalowałem ze strony producenta. Jak odpalałem bodajże googleEarth to mnie tam jakos przekierowało.

Zauważyłem jeszcze jedno ciekawe zdanie w Twoim poprzednim poście Jak zamierzałeś to zrobić? Przecież w systemie jest tylko jeden plik xorg.conf. Tzn. tylko jeden, z którego korzystają Xy, a Ty najwyraźniej jakieś kombinacje robisz.

hmm, też się nad tym zastanawiałem, chodzi mi o to, że jak odpalam tą drugą pozycję w menu (starsza wersja jądra?) to wszystko jest ok, ale plik xorg.conf ma inną zawartość, niż po uruchomieniu pierwszej opcji i "przekonfigurowanie" X servera. Różnił się przede wszystkim linijką Driver - w jednym jest "nv" w drugim "nvidia". No i nie ma linijki z modes.

I jeszcze jedno: spróbuj z pliku /etc/X11/xorg.conf usunąć ostatnią sekcję tj. linie
Section "Module"
Load "glx"
EndSection

Albo jeszcze lepiej zakomentuj wstawiając na początku każdej z tych trzech linii znak "#"

to już próbowałem wcześniej, a w zasadzie dodałem sam te linijki, bo ktoś tak radził w tym temacie, co wkleiłem na początku. Nie wysypało się i zapomniałem o tym zupełnie.

Sądzę, że to ostatnie pomoże. A jeśli chcesz mieć akcelerację 3D, to
yum install kmod-nvidia

Oczywiście przy założeniu, że doinstalowałeś sobie repozytorium Livna np zgodnie z tym poradnikiem → http://www.mjmwired.net/resources/mjm-fedora-f8.html#nvidia

coś się instaluje, zobaczę, i wyedytuję najwyżej posta. dzięki.

// EDIT

wielkie dzięki, wszystko już działa należycie, ciekawy tylko jestem, czemu to się nagle tak schrzaniło? Dobrze by było unikać tego w przyszłości. Czy może to mieć związek z ostatnią aktualizacją jądra? Czy to raczej ja się nie popisałem jako użytkownik :)

Jeśli to Fedora 9, to jest spora szansa, że problem nie dotyczy kernela, a nowego xorga, którego oficjalnie komercyjna nvidia nie obsługuje. Prawda jest taka, że obsługuje 2D i częściowo 3D (według producenta obsługuje tylko 2D, zaś 3D jest w fazie testów). Ja czekam na nowe sterowniki. Bo na razie to sporo rzeczy nie działa (na przykład antialiasing)

Instalowałem ze strony producenta. Jak odpalałem bodajże googleEarth to mnie tam jakos przekierowało.

No to masz odpowiedź na swój problem.

Jeśli to Fedora 9, to jest spora szansa, że problem nie dotyczy kernela, a nowego xorga, którego oficjalnie komercyjna nvidia nie obsługuje. Prawda jest taka, że obsługuje 2D i częściowo 3D (według producenta obsługuje tylko 2D, zaś 3D jest w fazie testów). Ja czekam na nowe sterowniki. Bo na razie to sporo rzeczy nie działa (na przykład antialiasing)

Yyyyyy któras wersja? U mnie jakoś działa normalnie...

Yyyyyy któras wersja? U mnie jakoś działa normalnie...

Zatem zagraj sobie w MU przez wine. Bez sterowników działa normalnie (acz gra się tnie), ze sterownikami wszelki tekst (poza obrazkami) jest totalnie nieczytelny. Mam zainstalowaną wersję 173.14.05. Karta graficzna - Gigabyte GeForce 8800 GTS. Na bugzilli wine najpierw podejrzewano o problemy samo wine, później znaleziono problem właśnie w sterach nvidii. Poinformowano developerów, odpowiedź podałem wyżej. Support zamierzają wprowadzić jak xorg przejdzie na stabilną wersję.

Jeśli instalowałeś sterowniki ze strony producenta, to musisz je odinstalować i zainstalować na nowym jądrze - instalator buduje moduły nvidii dla określonego jadra - dlatego też jak dawałeś poprzednie jądro to wszystko działało. Widzę że przerzuciłeś się na livnę. Przy najbliższej aktualizacji jądra zwróć uwagę na to, że trzeba pobrać również odpowiedni kmod-nvidia (yum powinien to zrobić za ciebie).