Skocz do zawartości

Instalacja Rawhide

InIrudeBwoy

Rekomendowane odpowiedzi

Hej.

Mam postawioną F9, /home jest na osobnej partycji. Więc podliczając razem z /boot /swap i / mam 4 partycje. Mam też dodatkowo 20gb wolnego miejsca, przygotowane na instalacje rawhide. Niestety kiedy odpalam instalację w Kde LiveCD system zgłasza mi problem z partycjami. Pisze, że nie mam wsytarczającej ilości miejsca na partycję /boot lub /. Błąd zmienia sie w zależności od tego co próbuję robić, czy tworzę nową partycję czy edytuję puste miejsce. Automatyczne wykorzsytanie wolnego miejsca prez instalator też zawodzi. Domyślam się, że problem leży w tym jak podzieliłem dysk na partycje.

Tak wygląda mój układ:

/dev/sda2 23G 4.1G 19G 18% /

/dev/sda4 186G 22G 157G 13% /home

/dev/sda1 183M 19M 155M 11% /boot

Plus /swap

p.s.

Przy 2gb ramu swap wydaje mi się zbędny, czy dobrze uważam?

Hmm... te partycje nie są partycjami podstawowymi? Jeśli są to nie utworzysz piątej partycji podstawowej. Zamiast tego możesz usunąć swap (ja przy 2gb ramu w ogóle nie korzystam) i utworzyć w jego miejsce partycję rozszerzoną zajmującą całą wolną powierzchnię na dysku. Teraz w partycji rozszerzonej możesz tworzyć dowolną liczbę partycji logicznych (czyli pod rawhide możesz stworzyć całą strukturę partycji łącznie z współdzielonym swapem). Nie instaluj ponownie gruba tylko dodaj wpisy do nowego systemu.

EDIT: a jednak mam swapa na 100mb :) tyle, że jeżeli chcesz korzystać z hibernacji to musisz mieć swap min. 1gb, zależy od wykorzystanej pamięci.

Spróbuj zrobić partycję /boot na min 200 MB. Nie pamiętam teraz dokładnie o co biegało i co to ma na celu, ale developerzy chcieli wprowdzić (albo już wprowadzili) żeby /boot był nie mniejszy niż 200 MB. Być może tu jest problem.

ps. Czy rawhide jest już instalowalny ? tzn czy instalka się już nie sypie ? Bo niedawno jeszcze nie było możliwości zainstralowania rawhide'a, na BZ leżał nawet bug z tym.

Ok, thof rozjaśnił spraę. Właśnie to podejrzewałem, mam źle podzielony dysk. Zrobię jak piszesz, wywalę swap tam stworzę system i zrobię swap jako partycję rozszerzoną. Mam nadzieję, że to bryknie.

A rawhide nie mam, planuję instalację F9 a potem upgrade yumem.

Zrobię jak piszesz, wywalę swap tam stworzę system i zrobię swap jako partycję rozszerzoną.

No tak tylko jest takie ograniczenie, że możesz na dysku stworzyć maksymalnie 4 partycje podstawowe, albo 3 partycje podstawowe i 1 rozszerzoną. Czyli jeśli teraz usuniesz swapa i na jego miejsce utworzysz partycję podstawową z systemem plików rawhide to nie będziesz mógł w żaden sposób wykorzystać pozostałego wolnego miejsca na dysku, czyli nie będziesz mógł stworzyć swapa. Powinieneś zrobić tak, usuń partycję swap i na całym wolnym miejscu na dysku utwórz partycję rozszerzoną (lepiej dla Ciebie jeśli swap jest utworzony jako ostatnia partycja, bo w przeciwnym wypadku będziesz musiał przesunąć resztę partycji, albo po prostu zmarnuje się te 2gb). Teraz wewnątrz partycji rozszrzeonej możesz sobie stworzyć /1 /home1 i jakie jeszcze chcesz partycje dla rawhide'a no i partycję swap.