Skoti Napisano Czerwiec 23, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 23, 2008 Witam od jakiegoś czasu zastanawiam się nad zmianą architektury systemu z 64 bitowej na 32 bitową, ale niechce mi się przeinstalowywać systemu. Da się to jakoś zrobić bez reinstalacji ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 23, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 23, 2008 Nie. Niedawno był podobny wątek tylko w drugą stronę. tzn. z 32 na 64. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Czerwiec 23, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 23, 2008 tylko po co? po co chcesz usuwać system stworzony na twoją architekturę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano Czerwiec 23, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 23, 2008 Odpowiedź jest prosta. Nie mam żadnego pożytku z 64, zabawy z nim więcej, więcej zajmuje bo dużo bibliotek się dubluje a nie odczuwam jakiegoś wyraźnego wzrostu wydajności. W chwili obecnej nie widzę sensu trzymania na komputerze systemu 64 bitowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Czerwiec 23, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 23, 2008 Przesadzasz, zabawa jest tylko na początku, i raptem w paru przypadkach (flash, java i chyba tyle dla większości). Zdublowane paczki o ile nie są potrzebne można wyrzucić. Sensu to nie ma tracenie czasu na instalacje, konfiguracje nowego systemu skoro ten ci działa. Chyba masz za dużo czasu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano Czerwiec 23, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 23, 2008 Owszem zgadzam się z tobą, temu narazie zostanę przy 64 skoro jakoś na około się nie da. A jak mi się będzie nudzić to moooooże przeinstaluje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Czerwiec 23, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 23, 2008 Lepiej się przyzwyczaj do tego. Za niedługo możesz mieć trochę więcej ramu, niż zwykłe 4gb A wtedy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 23, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 23, 2008 (...)zabawy z nim więcej(...)Jakiej zabawy? Nic nie zauważyłem (...)więcej zajmuje bo dużo bibliotek się dubluje (...)Tak jak napisał borzole - te dla 32-bitowej architektury możesz spokojnie usunąć. Do tego jeśli masz F8, to wtyczka yum-basearchonly i po kłopocie. Jeśli masz F9 i są duplikaty, to coś jest nie tak Mogą się co najwyżej trafić paczki i386, ale to wtedy, gdy nie ma odpowiednika x86_64 (np.Firefox) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Czerwiec 24, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 24, 2008 /.../ gdy nie ma odpowiednika x86_64 (np.Firefox) yyyy ? → http://koji.fedoraproject.org/packages/fir....fc9.x86_64.rpm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano Czerwiec 24, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 24, 2008 Tak jak napisał borzole - te dla 32-bitowej architektury możesz spokojnie usunąć. Do tego jeśli masz F8, to wtyczka yum-basearchonly i po kłopocie. Jeśli masz F9 i są duplikaty, to coś jest nie tak Mogą się co najwyżej trafić paczki i386, ale to wtedy, gdy nie ma odpowiednika x86_64 (np.Firefox) W sumiej tej zabawy duzo wiecej nie ma ale mimo wszystko jest, a paczek zdublowanych mam ponad 100 bo wymagaja ich niektore aplikacje 32 bitowe. Chyba, że można zmusić jakoś programy 32bitowe by korzystały z bibliotek 64 bitowych. PS.Korzystam z F8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Czerwiec 24, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 24, 2008 W F9 nie powinno być _żadnych_ paczek i386 w systemie x86_64 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Czerwiec 24, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 24, 2008 W F9 nie powinno być _żadnych_ paczek i386 w systemie x86_64 Tak, jeśli to czysty system. Ale korzystanie z flasha już wymusza instalację paczek i386. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Czerwiec 24, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 24, 2008 Nic nie wymusza → http://koji.fedoraproject.org/packages/swf....fc9.x86_64.rpm http://koji.fedoraproject.org/packages/gna....fc9.x86_64.rpm To tylko Wasza osobista chęć używania własnościowych programów do flasha, javy itp wymusza u was instalowanie pakietów i386. Wiem, wiem. Powiecie że nie wszystko na nich działa. Ale testując otwarte odpowieniki i raportując niedziałające filmiki/strony itp przyczynilibyście się do dalszego rozwoju i większej kompatybilności tchże z ich zamkniętymi odpowiednikami. openJDK już jest w pełni kompatybilne, został już chyba tylko flash, do którego w większości wypadków wystarczą właśnie gnash/swfdec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Czerwiec 24, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 24, 2008 Tu sie zagadzam z Toba i prawdopodobnie spróbuje dzisiaj sobie tego flasha zrobic. Przekonałeś mnie. Używasz gnasha lub swfdec? Jak to działa? Tak procentowo ile działa a ile stron nie działa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 24, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 24, 2008 yyyy ?No faktycznie to nie był najlepszy przykład Jakoś tak mi się wydawało, że mam i386 a nie sprawdziłem przed wysłaniem posta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi