fedorowiec Napisano Czerwiec 29, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 29, 2008 Witam próbowałem zainstalować wlassistanta, zeby połączyć się z siecią i mam problem z zależnościami... wlassistanta pobrałem z tej strony: http://dag.wieers.com/rpm/packages/wlassistant/ [root@localhost Dokumenty]# [root@localhost ~]# uname Linux [root@localhost ~]# uname -a Linux localhost.localdomain 2.6.25-14.fc9.i686 #1 SMP Thu May 1 06:28:41 EDT 2008 i686 i686 i386 GNU/Linux [root@localhost ~]# [root@localhost ~]# lspci rpm -ihv wlassistant-0.5.4a-1.1.fc3.rf.i386.rpm ostrzeżenie: wlassistant-0.5.4a-1.1.fc3.rf.i386.rpm: Nagłówek V3 Podpis DSA: NOKEY, key ID 6b8d79e6 błąd: Niespełnione zależności: kdelibs jest wymagany przez wlassistant-0.5.4a-1.1.fc3.rf.i386 libDCOP.so.4 jest wymagany przez wlassistant-0.5.4a-1.1.fc3.rf.i386 libiw.so.27 jest wymagany przez wlassistant-0.5.4a-1.1.fc3.rf.i386 libkdecore.so.4 jest wymagany przez wlassistant-0.5.4a-1.1.fc3.rf.i386 libkdefx.so.4 jest wymagany przez wlassistant-0.5.4a-1.1.fc3.rf.i386 libkdesu.so.4 jest wymagany przez wlassistant-0.5.4a-1.1.fc3.rf.i386 libkdeui.so.4 jest wymagany przez wlassistant-0.5.4a-1.1.fc3.rf.i386 libkio.so.4 jest wymagany przez wlassistant-0.5.4a-1.1.fc3.rf.i386 libkwalletclient.so.1 jest wymagany przez wlassistant-0.5.4a-1.1.fc3.rf.i386 libqt-mt.so.3 jest wymagany przez wlassistant-0.5.4a-1.1.fc3.rf.i386 [root@localhost Dokumenty]# sieć mi wykrywa, widzi, ale nie mogę skonfigurować sieci przez menegera sieci....a chciałbym przez wlassistanta... P.S Jeśli np. szukam "kdelibs jest wymagany przez wlassistant-0.5.4a-1.1.fc3.rf.i386" - to musi byc kdelibs wersja fc3.rf.i386??? czy może być wersja np. fc7,8,5czy 4 ???? jak poprawnie szukać ?????może podacie mi link gdzie moge sciągnąć wlassistanta dla f9....Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Czerwiec 29, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 29, 2008 W innym temacie pisałeś że nie masz sieci. Na co Ci więc WlAssistance skoro nawet karty sieciowej nie masz zainstlowanej? Do zarządzania sieciami masz NetworkManagera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fedorowiec Napisano Czerwiec 29, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 29, 2008 W innym temacie pisałeś że nie masz sieci. Na co Ci więc WlAssistance skoro nawet karty sieciowej nie masz zainstlowanej? Do zarządzania sieciami masz NetworkManagera. Wejdz na mój poprzedni post (temat), kartę mi wykryło jako Ralink 2531, sieć też mi wykryło poprzez iwlist wlan0 scanning, tylko nie mogę go skonfigurować przez network managera!!, i chciałbym przez wlassistanta...Nie wiem dlaczego mi nie udaje się przez network menegera....sieci dalej nie mam P.S Proszę spojrzec na ostatnia edycję mojego postu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Czerwiec 29, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 29, 2008 Dużo lepsza będzie paczka z repo fedory, możesz ją pobrać stąd http://ftp.man.poznan.pl/pub/linux/fedora/...-7.fc9.i386.rpm . Żeby wlassistant zechciał połączyć się z siecią musisz wyłączyć nm-applet , czyli po prostu kliknij na nim PPM i odhacz Uruchom Sieć . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikołaj Napisano Czerwiec 29, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 29, 2008 że się tak dorzucę, nie lepiej: yum install wlassistant w repo F8 jest, więc w F9 też powinien być, zależności ładnie doinstaluje. Nie wiem jeszcze czemu Ty chcesz instalować wersje dla FC3 ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Czerwiec 29, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 29, 2008 zwłaszcza jak nie ma neta pod fedorą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikołaj Napisano Czerwiec 29, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 29, 2008 xD a chciałem pomóc no ;p zapomniałem już o problemach z netem i wydało mi się oczywiste że yum install zawsze działa No ale dalej ciekawi mnie chęć instalowania paczki dla FC3 jak się pracuje na F9 ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Czerwiec 29, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 29, 2008 @Mikołaj: następnym razem, zanim odpowiedz to przeczytaj o co chodzi w temacie @fedorowiec: spróbuj się ręcznie połączyć: $ su - # logowanie na roota $ service NetworkManager stop # wyłączenie NetworkManagera $ iwconfig wlan0 essid nazwa_sieci # tutaj zamiast wlan0 może być też ath0 lub eth0/1 itp. # zobacz iwconfig gdzie są informacje o sieciówke zamiast "no wireless extensions" $ iwconfig wlan0 up # wlan0: jak wyżej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fedorowiec Napisano Czerwiec 29, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 29, 2008 Dużo lepsza będzie paczka z repo fedory, możesz ją pobrać stąd http://ftp.man.poznan.pl/pub/linux/fedora/...-7.fc9.i386.rpm . Żeby wlassistant zechciał połączyć się z siecią musisz wyłączyć nm-applet , czyli po prostu kliknij na nim PPM i odhacz Uruchom Sieć . Witam próbowałem ale mam dalej problem z zależnościami.. [piotrino@localhost ~]$ cd /home/piotrino/Dokumenty [piotrino@localhost Dokumenty]$ dir do\ konfiguracji\ sieci ndiswrapper-1.53.tar.gz fedora-release-9-2.noarch.rpm wireless_tools.28 linux wireless_tools.28.tar.gz ndiswrapper-1.53 wlassistant-0.5.7-7.fc9.i386.rpm [piotrino@localhost Dokumenty]$ rpm -i wlassistant-0.5.7-7.fc9.i386.rpm błąd: Niespełnione zależności: libkdecore.so.4 jest wymagany przez wlassistant-0.5.7-7.fc9.i386 libkdeui.so.4 jest wymagany przez wlassistant-0.5.7-7.fc9.i386 libqt-mt.so.3 jest wymagany przez wlassistant-0.5.7-7.fc9.i386 [piotrino@localhost Dokumenty]$ Spróbuję je doinstalować, jak znajdę w interneicie.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fedorowiec Napisano Czerwiec 29, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 29, 2008 @Mikołaj: następnym razem, zanim odpowiedz to przeczytaj o co chodzi w temacie @fedorowiec: spróbuj się ręcznie połączyć: $ su - # logowanie na roota $ service NetworkManager stop # wyłączenie NetworkManagera $ iwconfig wlan0 essid nazwa_sieci # tutaj zamiast wlan0 może być też ath0 lub eth0/1 itp. # zobacz iwconfig gdzie są informacje o sieciówke zamiast "no wireless extensions" $ iwconfig wlan0 up # wlan0: jak wyżej Jeśli chodzi o zainstalowanie najnowszej paczki wlasistanta, to dalej mam problem z zależnościami, spróbuje je doinstalować jak sie uda.....i jak to znajdę i morsik twoją metodę też spróbuję [piotrino@localhost ~]$ cd /home/piotrino/Dokumenty [piotrino@localhost Dokumenty]$ dir do\ konfiguracji\ sieci ndiswrapper-1.53.tar.gz fedora-release-9-2.noarch.rpm wireless_tools.28 linux wireless_tools.28.tar.gz ndiswrapper-1.53 wlassistant-0.5.7-7.fc9.i386.rpm [piotrino@localhost Dokumenty]$ rpm -i wlassistant-0.5.7-7.fc9.i386.rpm błąd: Niespełnione zależności: libkdecore.so.4 jest wymagany przez wlassistant-0.5.7-7.fc9.i386 libkdeui.so.4 jest wymagany przez wlassistant-0.5.7-7.fc9.i386 libqt-mt.so.3 jest wymagany przez wlassistant-0.5.7-7.fc9.i386 [piotrino@localhost Dokumenty]$ Tych zależności nie mogę znaleść w sieci (lub zle szukam) zeby je zainstalowac! Morsik próbowałem na kilka sposobów twój sposób i nie da rady :lammer: A o to co mi wyszło. mam sieć esky-net7a którą mi wykrywa... [root@localhost ~]# iwconfig lo no wireless extensions. eth0 no wireless extensions. wmaster0 no wireless extensions. wlan0 IEEE 802.11 ESSID:"InoNet.pl" Mode:Managed Frequency:2.442 GHz Access Point: 00:50:FC:49:21:90 Bit Rate=1 Mb/s Tx-Power=7 dBm Retry min limit:7 RTS thr:off Fragment thr=2352 B Encryption key:off Link Quality=58/100 Signal level=-78 dBm Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0 Tx excessive retries:0 Invalid misc:0 Missed beacon:0 pan0 no wireless extensions. [root@localhost ~]# iwlist wlan0 scanning wlan0 Scan completed : Cell 01 - Address: 00:4F:62:0B:E3:F7 ESSID:"esky-net7a" Mode:Master Frequency:2.442 GHz (Channel 7) Channel:7 Quality=47/100 Signal level=-78 dBm Encryption key:off Bit Rates:1 Mb/s; 2 Mb/s; 5.5 Mb/s; 11 Mb/s; 6 Mb/s 9 Mb/s; 12 Mb/s; 18 Mb/s; 24 Mb/s; 36 Mb/s 48 Mb/s; 54 Mb/s Extra:tsf=0000006abf1d73b2 [root@localhost ~]# service NetworkManager stop Zatrzymywanie demona menedżera sieci: [ OK ] [root@localhost ~]# iwconfig wlan0 essid esky-net7a [root@localhost ~]# iwconfig wlan0 mode Master Error for wireless request "Set Mode" (8B06) : SET failed on device wlan0 ; Invalid argument. [root@localhost ~]# iwconfig wlan0 mode master Error for wireless request "Set Mode" (8B06) : SET failed on device wlan0 ; Invalid argument. [root@localhost ~]# iwconfig wlan0 channel 7 [root@localhost ~]# Myślę że problem może byc z mode: master??? Ale nie jestem pewien, jak to wpisywałem w menegerze to mi błędy z tym mode wyszły, tak samo jak w konsoli....kurcze, jakby mi się udało zainstalować wlassistanta, to myślę ze problem byłby rozwiązany..pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikołaj Napisano Czerwiec 29, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 29, 2008 @morsik niby czytałem ;] co do szukania zależności to szukam tutaj http://rpm.pbone.net/ Co do sieci: spróbuj czy tryb managed (mode managed, dla ścisłości) zadziała (u mnie kiedyś tak działało) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Czerwiec 29, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 29, 2008 @fedorowiec: może pokaż dokładnie co Ci wypisało bo nie jestem wszechwiedzący. BTW. Nie rób tych odstępów między linijkami, bo to utrudnia odczyt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalashnikov Napisano Czerwiec 30, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 30, 2008 Karta nie może być ustawiona w tryb master tylko jak już "managed" (ale o tym, już zapewne wiesz). iwlist wykazał u ciebie tylko jedną sieć WiFi. Jesteś pewien że możesz się do niej podłączyć? To że nie jest szyfrowana (Encryption key:off) nie oznacza, że wpuście cię do siebie. Sieć do której się łączysz przydziela IP dynamicznie czy statycznie? Jak dynamicznie (DHCP) to spróbuj (oczywiście jako root) wykonać polecenie "dhclient". Może sieć do której próbujesz się połączyć wpuszcza tylko odpowiednie adresy MAC - a twój nie jest "odpowiedni"? Masz w ogóle dostęp do jakieś sieci WiFi czy liczysz na "Hot Spot"? Wlassistant nie jest magiczną różczką i potrafi sprawić wiele problemów. Ale jak Ci tak na nim zależy to masz tu listę zależności: libgcc libstdc++ glibc pam bash kdelibs3 usermode dhclient net-tools wireless-tools desktop-file-utils qt3 Najlepiej ściągnij je STĄD lub poszukaj ich na nośniku z którego instalowałeś Fedorę. Niektóre z tych programów pewnie masz już zainstalowane, więc żebyś niepotrzebnie nie ściągał sprawdź tak: rpm -q PAKIET Jeżeli pojawi poniżej się nazwa pakietu, to masz go już w systemie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fedorowiec Napisano Czerwiec 30, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 30, 2008 Ok dzięki za odzew, spróbuję wszystkiego ,zainstaluję te brakujące zależności, a potem wlassistanta (może się uda), z płytki fedory mam wszystkie pakiety zainstalowane w systemie, ale dopiero wieczorem spróbuje tego wszystkiego i dam co i jak, miałem wczesniej Debiana i też miałem problem z wifi, ale sie wkoncu udało, i tu liczę że też w koncu mi się uda. Dostęp do sieci wifi mam bez problemu z poziomu windowsa, adres mam statystyczny.... Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 30, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 30, 2008 Off Topic @fedorowiec - nie uważasz, ze cytowanie w całości postu który jest tuz powyżej Twojej wypowiedzi jest kompletnie pozbawione sensu? Takie postepowanie niepotrzebnie wydłuża i zaciemnia wątek. To jest forum a nie lista mailingowa. Jeśli cytujesz, to wykorzystaj konkretny fragment, do którego odnosisz się w swojej odpowiedzi. BTW "statystyczny" != "statyczny" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi