morsik Napisano Lipiec 4, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 4, 2008 nie posiadam komendy grap I nikt inny nie posiada takiej komendy chyba, że ją sobie sam zdefiniuje Chodzi o grep. Taka rada. Nigdy nie przepisuj poleceń. Człowiek wymyślił Copy&Paste. A zanim jakieś wykonasz to przeczytaj w manualu do czego służy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KelThuzad Napisano Lipiec 4, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 4, 2008 Udało mi się wykasować Xen. Mam takie pytanie co teraz? Po zrestartowaniu komputera moja największa rozdzielczość to 800x600 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Lipiec 4, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 4, 2008 Teraz zainstaluj te sterowniki do karty graficznej, będąc na tym działającym jądrze nie-XEN. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KelThuzad Napisano Lipiec 5, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 5, 2008 czyli używając komendy yum -y install kmod-fglrx a później : aticonfig –initial i na końcu: fglrxinfo Morsik o te sterowniki ci chodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KelThuzad Napisano Lipiec 6, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 6, 2008 Mam teraz poważny problem. Po wykasowaniu sterowników komputer zaczął czasami dziwnie piszczeć. Nie było to jakieś długie piszczenie raczej krótkie ale teraz kiedy Linux ma odpalić logowanie wyłącza mi się ekran i kiedy go ponownie włączę dzieje się tak samo. Co mam teraz zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Lipiec 6, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 6, 2008 Jeśli to pojedyńczy krótki sygnał, to jest to normalne. Jeśli innego rodzaju, to opisz go dokladniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Lipiec 6, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 6, 2008 A jeśli chcesz wyłączyć systemowe "bipy" → http://forum.fedora.pl/index.php?s=&sh...st&p=103322 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KelThuzad Napisano Lipiec 6, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 6, 2008 Jeśli to pojedyńczy krótki sygnał, to jest to normalne. Jeśli innego rodzaju, to opisz go dokladniej. Tak były to pojedyncze sygnały. Nie były one częste, może pojawiły się z 10 razy na 6 godziny, ale jak zrestartowałem system to w linux nie mogę się zalogować bo mi ekran gaśnie i nie działa kiedy go wyłączę i włączę ponownie. Nie chodzi mi o wyłączenie tych sygnałów tylko bym mógł normalnie odpalić Fedorę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Lipiec 6, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 6, 2008 (...)ale jak zrestartowałem system to w linux nie mogę się zalogować (...)Spróbuj zalogować się w trybie tekstowym (z menu GRUBa wciśnij kolejno "a", spację, "3" i enter) i sprawdź co wypisuje polecenie dmesg | tail Jeśli nie będzie widać nic ciekawego, to obejrzyj cały /ver/log/messages szczególnie w okolicach czasu kiedy "padł" system. Można jeszcze poszukać informacji w /var/log/Xorg.0.log. bo mi ekran gaśnie i nie działa kiedy go wyłączę i włączę ponownie."Wyłączę i włączę"? Tzn. co konkretnie robisz? Wyłączasz i włączasz monitor? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Lipiec 6, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 6, 2008 (z menu GRUBa wciśnij kolejno "a", spację, "3" i enter)A nie czasami "e"? "e" jak Edit. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KelThuzad Napisano Lipiec 6, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 6, 2008 Po wciśnięciu "e" przerzuca mnie do kolejnego okna jak to z którego wybiera się czy odpalamy Linux czy Windowsa. Tam ma 3 opcje: 1) root (hd1,1) 2) kernel /boot/vmlinuz-2.6.25.9-40.fc8 root=LABEL=/rhgh quiet 3) initrd /boot/initrd-2.6.25.9-40.fc8.img Ale jak wciskam 3 to nic się nie dzieje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Lipiec 6, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 6, 2008 No... trochę samodzielności. "3" to ty masz dopisać do drugiej lini... Ostatecznie ma być tak: kernel /boot/vmlinuz-2.6.25.9-40.fc8 root=LABEL=/rhgh quiet 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Lipiec 6, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 6, 2008 A nie czasami "e"? "e" jak Edit."e" przechodzi do edycji wszystkich parametrów wybranego jądra tzn. m.in. do initrd. Wciśnięcie "a" powoduje ustawienie na końcu linii "kernel", więc łatwiejszy dostęp i mniejsza szansa popełnienia błędu przez początkującego. Zresztą to wszystko jest napisane pod menu GRUBa. Po wciśnięciu "e" przerzuca mnie (...) Ale jak wciskam 3 to nic się nie dzieje. A kto Ci kazał wciskac "3"? Zrób tak jak napisałem: "a" nie "e" i dokładnie w kolejnosci jak podałem: "a", spacja, "3" i enter - 4 klawisze chyba da się jakoś odnaleźć i zapamiętać kolejność wciskania? Łatwiej się nie da Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KelThuzad Napisano Lipiec 7, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 7, 2008 Dodałem "3" i mogłem się w formie tekstowej zalogować. Przeszukałem folder /var/log/ kiedy nano odpaliłem messages to nic w nim nie było, ale mam przeczucie ze nano tego pliku się nie otwiera. Potem namo również otworzyłem Xorg.0.log ale nie wiem na co mam zwracać uwagę, a tam jest 399 linijek. Możecie mi powiedziesz na co mam zwrócić uwagę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Lipiec 7, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 7, 2008 @WalDo: o jakoś nigdy nie zauważyłem informacji o tym "a" Zawsze ręcznie edytowałem @KelThuzad: nano to edytor tekstowy - to raz, less służy to przeglądania plików - to dwa. Wklej tutaj te pliki w codebox Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi