Skocz do zawartości

Odświeżanie. Sync Out Range.

Deusgut

Rekomendowane odpowiedzi

Instalacja Fedory 9 64 bit zakończona pomyslnie. Uruchamiam ponownie komputer, włacza się GRUB wybieram Fedora .. zaczyna sie ładować buh SYNC OUT RANGE. Myślałem że cos w xorgu sie pochrzanilo albo coś ze sterownikami. Więc odpaliłem Ubuntu live wchodze na partycje Fedory , patrzę a tam wg nie ma standardowych folderów tylko:

5l72q8.jpg

Foldery efi , grub , lost + found ^^

I kurde co ja mam zrobić xD? Jak tu nawet xorga nie ma i nie wiedomo ocb :lammer: :lammer:

grafika: GF 6800gs palit

monitor: samsung syncmaster 753dfx

To co nam pokazałeś to partycja GRUB-a. Zdecydowanie Fedora leży gdzie indziej (:

Spróbuj ją uruchomić i wcisnąć Ctrl+Alt+F1 - powinieneś przejść do trybu tekstowego, który na ogół działa.

To co nam pokazałeś to partycja GRUB-a. Zdecydowanie Fedora leży gdzie indziej (:

Nawet nie folder grub-a, lecz partycja /boot ;)

W którym momencie następuje "buh"? Tak czy inaczej namierz odpowiedniego xorga i pokaż go nam ;)

Możesz te pliki wkleić po ludzku jak każdy w codebox? Screenshoty są nie najlepszy pomysł do pokazania zawartości pliku czy katalogu...

No ale do tematu: Proste pytanie: Masz zainstalowane sterowniki do grafiki?

@_PaT: Ty żyjesz?! :P

Zaraz wkleje całość w wersji tekstowej. A tak btw .. Sync out range pokazuje sie po:

Uruchamianie udev [OK] ..

W momencie kiedy pojawilo sie sync out range dałem CTRL + ALT + BACKSPACE ii .. kolejna nowość ^^

11t5wmh.jpg

ewentualnie ctrl + alt + F6:

nm0yvb.jpg

Ten system jest jakis dziki .. :ph34r:

A więc.. nie mam pojecia jak skopiować w trybie textowym tego xorga i gdzie :blink: ale nie ma w nim nic więcej procz 4 linijkowej sekcji "server layout" :huh:

Nie jestem za bardzo na bieżąco ze sterownikami grafiki, ale pod F9 są już chyba jakieś stery nvidia? Może trzeba uruchomić Fedorę w trybie tekstowym, zainstalować stery i jeszcze raz spróbować. Z tego co widać na screenshotach działa driver "vesa" - może sobie nie radzi?

@Deusgut mam nadzieję, że widzisz menu GRUBa przed startem systemu albo przynajmniej wiesz jak to menu wyświetlić, jeśli masz włączona opcję "hiddenmenu". Jak pokaże się menu ustaw się na Fedorę i wciśnij kolejno klawisze "a", spację, "3" i enter - system powinien wystartować w trybie tekstowym bez Xów.

Potem jako root

cat /etc/X11/xorg.conf > /boot/plik_xorg_conf

Na /boot, bo możesz tę partycję podmontować jak wcześniej pisałeś z Ubuntu LiveCD. Zawartość tego pliku wklej tutaj do kolejnego postu między znacznikami:

[codebox]<tu zawartość pliku>[/codebox]

Dzieki Waldo za wskazówki :D a więc tak:

# Xorg configuration created by pyxf86config

Section "ServerLayout"
    Identifier     "Default Layout"
    Screen      0  "Screen0" 0 0
    InputDevice    "Keyboard0" "CoreKeyboard"
EndSection

Section "InputDevice"
# keyboard added by rhpxl
    Identifier  "Keyboard0"
    Driver      "kbd"
    Option        "XkbModel" "pc105"
    Option        "XkbLayout" "pl"
EndSection

Section "Device"
    Identifier  "Videocard0"
    Driver      "vesa"
EndSection

Section "Screen"
    Identifier "Screen0"
    Device     "Videocard0"
    DefaultDepth     24
    SubSection "Display"
        Viewport   0 0
        Depth     24
    EndSubSection
EndSection

Oto mój xorg.

A co do sterowników VESA. Nie wiem czy sobie radzi czy nie ale zawsze muszę, w każdej dystrybucji odpalać na tych sterach żeby wszedł w tryb graficzny, i wszędzie to chodzi .. Jak odpala domyślnie na "NV" to w KAŻDYM systemie pokazują sie kolorowe paski jak na powyższych zdjęciach.

Odpal system w trybie konsoli (do lini poleceń jądra dopisz "3" na końcu).

Potem gdy się uruchomi, zaloguj się na roota i zainstaluj sterowniki do karty graficznej.

TIP:

w3m <= przeglądarka internetowa

rpm.livna.org <= repozytorium które masz zainstalować

No tak ale jak to zrobić ? Co mam zrobić z tym repozytorium ? Nigdy wcześniej nie miałem Fedory :unsure:

~~ nie no , dzieki za wszelkie próby pomocy ale rezygnuje z tego systemu ... jak dla mnie ta Fedora to porażka .. chciałem na nia przejść ze względu na społeczność i zawsze szybka i życzliwą pomoc na forum no ale chyba nic z tego .. Pobawie sie CentOS :rolleyes:

Pobawie sie CentOS :rolleyes:
:lol: W dużym uproszczeniu: CentOS to niewspierany przez firmę Red Hat system budowany społecznościowo ze żródeł Red Hat Enterprise Linux . A RHEL to... taka starsza i bardziej stabilna Fedora, czyli CentOS = Fedora :D :D Nie licz, że będzie łatwiej - tam też trzeba samemu myśleć, szukać w sieci i rozwiązywać problemy ;)

Ja korzysatm z linuksów od niepamiętnych czasów, z Fedory od wersji 2 (wtedy jeszcze Fedora Core) i nadal nie wiem o baaaardzo wielu rzeczach. Jeśli liczysz, że zrozumiesz Linuksa po tygodniu korzystania z tego systemu, to... hmm... chyba lepiej wróć na Windows i spróbuj znowu za kilka lat ;)

Waldo wiem ze CentOS to prawie to samo co Fedora :) Ja też korzystam z (_linuxa_ → Linuksa) ORT juz chwile i coraz mniej z Windowsa. Chodzilo mi o to że Fedora stwarza najwięcej problemów bo np w Ubuntu,Debianie, KateOS czy w openSUSE nie miałem nigdy takich problemów. Hmm a tak btw :P Zainstalowałem tego CentOS'a i mam dziwny problem ^^ internet mi chodzi wszystkie strony normalnie działaja a jak odpalam aktualizacje wyskakuje błąd Że nie można pobrać informacji o aktualizacjach i że może to być spowodowane brakiem dostepu do sieci *-* .. jakis pomysły :D?!