Elthar Napisano Lipiec 11, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 11, 2008 Witam Chciałem zainstalować sobie aplikację MythTV i natrafiłem na taki problem: [root@localhost mythtv-0.21]# ./configure cc1: warning: -funit-at-a-time is required for inlining of functions that are only called once ERROR! You must have the Lame MP3 encoding library installed to compile MythTV. If you think configure made a mistake, make sure you are using the latest version from SVN. If the latest version fails, report the problem to the [email protected] mailing list or IRC #mythtv on irc.freenode.net Include the log file "config.err" produced by configure as this will help solving the problem. wszystko wydaje się jasne, ale: [root@localhost mythtv-0.21]# yum install lame Wczytane wtyczki: priorities, refresh-packagekit Ustawianie procesu instalacji Analizowanie argumentów instalacji pakietów Pakiet lame-3.97-6.lvn8.i386 jest już zainstalowany w najnowszej wersji Nie ma niczego do zrobienia Jak to obejść? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Lipiec 11, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 11, 2008 yum install lame-libs Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Lipiec 11, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 11, 2008 Do kompilacji musisz zainstalować odpowiednie paczki *-devel. Na początek prawdopodobnie lame-devel potem pewnie "objawią" się kolejne braki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Lipiec 11, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 11, 2008 Wydaje mi się, że lame-libs powinno wystarczyć. Odpowiedni warunek w configu: enabled lamemp3 && has_library libmp3lame && has_header lame/lame.h libmp3lame wchodzi w skład lame-libs. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elthar Napisano Lipiec 12, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 12, 2008 Do kompilacji musisz zainstalować odpowiednie paczki *-devel. Na początek prawdopodobnie lame-devel potem pewnie "objawią" się kolejne braki. Tak po doinstalowaniu -devel rzeczywiście poszło dalej, a lame-libs miałem aktualne. nastepnym problemem było qt, ale doinstalowalem qt-devel dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi