Skocz do zawartości

Menedrzer Plikow Kde 4.1

minolone

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. mam problem z KDE 4.1 nie dziala mi zaden menedrzer plikow, chodzi o te systemowe Dolphin i Konqueror, czy to moze byc spowodowane tym ze to wersja beta? chyba raczej nie skoro innym to dziala, a moze dlatego ze mam karte grafiki ati HD 3650 i nie ma do niej jeszcze sterownikow pod Fedora 9 dla Xorg 7.4? gdy wlaczam program Dolphin to ikonka skacze dosc dlugi czas okolo 30s i znika a program sie nie wlacza, a w Konquerorze gdy chce wejsc na home czy tez gdzies indziej to od razu sie zamyka, czy ktos z was mial taki przypadek? z gory dzieki za pomoc pozdrawiam

oto tresc z terminala po wpisaniu "Dolphin"

[minolone@localhost ~]$ dolphin
dolphin(7951)/kdecore (KConfigSkeleton) KCoreConfigSkeleton::KCoreConfigSkeleton: Creating KCoreConfigSkeleton ( 0x91b1ad0 )
dolphin(7951)/kdecore (KConfigSkeleton) KCoreConfigSkeleton::KCoreConfigSkeleton: Creating KCoreConfigSkeleton ( 0x926f1a0 )
dolphin(7951)/kdecore (KConfigSkeleton) KCoreConfigSkeleton::KCoreConfigSkeleton: Creating KCoreConfigSkeleton ( 0x929adb8 )
dolphin(7951)/kdecore (KConfigSkeleton) KCoreConfigSkeleton::KCoreConfigSkeleton: Creating KCoreConfigSkeleton ( 0x929c2a0 )
dolphin(7951)/kio (KDirWatch) KDirWatchPrivate::KDirWatchPrivate: Available methods:  ("Stat", "FAM", "INotify")
dolphin(7951)/kio (KDirWatch) KDirWatchPrivate::addEntry: Added File "/home/minolone/.local/share//user-places.xbel" NotExisting for "" ["KDirWatch-1"]
dolphin(7951)/kio (KDirWatch) KDirWatchPrivate::useINotify: trying to use inotify for monitoring
dolphin(7951)/kio (KDirWatch) KDirWatchPrivate::addEntry: Added Dir "/home/minolone/.local/share" for "/home/minolone/.local/share//user-places.xbel" [""]
dolphin(7951)/kio (KDirWatch) KDirWatchPrivate::useINotify: trying to use inotify for monitoring
dolphin(7951)/kio (KDirWatch) KDirWatchPrivate::useINotify: inotify successfully used for monitoring
dolphin(7951)/kio (bookmarks) KBookmarkManager::KBookmarkManager: starting KDirWatch for  "/home/minolone/.local/share//user-places.xbel"
dolphin(7951)/kdecore (KSycoca) KSycocaPrivate::openDatabase: Trying to open ksycoca from  "/var/tmp/kdecache-minolone/ksycoca4"
dolphin(7951)/kio (KDirListerCache) KDirListerCache::listDir: KDirLister(0x92877b0) url= KUrl("trash:/") keep= false reload= false
dolphin(7951)/kio (KDirListerCache) KDirListerCache::listDir: Listing directory: KUrl("trash:/")
dolphin: symbol lookup error: /usr/lib/libnepomuk.so.4: undefined symbol: _ZN7Soprano6Client17LocalSocketClientC1EP7QObject
<unknown program name>(7950)/: Communication problem with  "dolphin" , it probably crashed.
Error message was:  "org.freedesktop.DBus.Error.NoReply" : " "Message did not receive a reply (timeout by message bus)" "

Ps. program sie nie wlaczal od samego poczatku czyli od wgrania KDE 4.1

<unknown program name>(7950)/: Communication problem with  "dolphin" , it probably crashed.
Error message was:  "org.freedesktop.DBus.Error.NoReply" : " "Message did not receive a reply (timeout by message bus)" "

Ja bym najpierw sprawdził czy DBUS'a masz włączonego.

Aktualizacje systemu to chyba normalne ze mam zrobiona jeszcze dzis to robilem,

odnosnie dbus-a:

Pakiet dbus-1.2.1-1.fc9.i386 jest już zainstalowany w najnowszej wersji

jak zaistalowac to kde 4.1 rc? a jezeli chodzi o uzywanie to wlasnie widac jak wszystko dziala hehe pozdrawiam

jak mam sprawdzic czy "DBUS" jest wlaczony? i co to jest to "Soprano"

PS. przy wlaczaniu fedory wychodzi mi jeden blad a mianowice to

Uruchamianie RPC idmapd: rpc.idmapd: libnfsidmap: Unable to determine a default nfsv4 domain; consider specyfying one in idmapd.conf

rpc.idmapd Unable to create name to user id mappings        Zawiodl

czy moze to byc spowodowane tym ze to nie dziala i jak mam to naprawic

jak mam sprawdzic czy "DBUS" jest wlaczony?

a no chociażby tak

ps -x | grep dbus

a co to jest soprano? hmmm....

yum --enablerepo=rawhide info soprano

czy moze to byc spowodowane tym ze to nie dziala i jak mam to naprawic

to nie ma związku proponuje wyłączyć wszystkie usługi związane z NFS jeśli nie używasz (jeśli nie wiesz czy używasz to nie używasz ;))

chkconfig --level 345 nfslock off
chkconfig --level 345 nfs off
chkconfig --level 345 rpcgssd off
chkconfig --level 345 rpcidmapd off
chkconfig --level 345 rpcsvcgssd off

po sprawdzeniu czy dbus jest wlaczony dostalem taki komunikat

[root@localhost ~]# ps -x | grep dbus
Warning: bad syntax, perhaps a bogus '-'? See /usr/share/doc/procps-3.2.7/FAQ
3820 pts/3    S+     0:00 grep dbus

Ps. i tak dalej nie wiem co to jest to sporano i do czego sluzy, a ten nfs do czego jest?

DBUSa masz wyłączonego.

Powinien być włączony, najłatwiej będzie Ci przez Usługi. W KDE 3.5.9 to jest w System w menu głównym, gdzie jest w KDE 4 nie wiem. Ewentualnie wpisz w konsoli

system-config-services

tam zaznacz messagebus i dodatkowo kliknij Uruchom

Soprano pozwala Konqerorowi i Dolphinowi na używanie bibliotek do interpretowania XMLa, masz juz ten pakiet zainstalowany, ale potrzebna jest nowsza wersja niz dostarczana z aktualizacjami F9 (stąd --enablerepo=rawhide)

a NFS to protokół, dzięki któremu możesz sobie zamontować i używać lokalnie dysku komputera z sieci, tak jak montujesz sobie np cdrom (szkoda ze dzis wszystko sie automatycznie montuje <_< )