Radex Napisano Lipiec 26, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 26, 2008 Cześć. Mam kilka tysięcy plików, które trzymałem na partycji NTFSowej. Z tego powodu mają złe uprawnienia (777). Chciałbym zmienić uprawnienia plików na 644, a katalogów na 755. Nie ma problemu zmienić uprawnień wszystkich tych plików, ale wtedy katalogi mają złe uprawnienia. Mógłbym zrobić to ręcznie, gdyby tych plików było kilka, kilkanaście, ale jest ich pare tysięcy Jakaś porada ? Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maiKel Napisano Lipiec 26, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 26, 2008 wydaje sie ze wystarczy zwykle wyrażenie regularne w postaci np chmod 755 `find ./ -type d` a pozniej chmod 644 `find ./ -type f` pzdr edit: no tak właśnie bo się pomyliłem... lol powinno być tak jak teraz czyli nie pipe a backquotas (chyba tak to sie nazywa) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radex Napisano Lipiec 26, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 26, 2008 Wyświetliło długą listę plików i katalogów, ale nie zmieniło uprawnień. EDIT: Wydałem też polecenie chown -R radex:radex * żeby zmieniło właściciela i grupę wszystkich plików i katalogów, ale właściciel i grupa nie zmieniły się w niektórych katalogach. Dlaczego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maiKel Napisano Lipiec 26, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 26, 2008 Najpierw zmień uprawnienia do plików i katalogów a później właściciela ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Lipiec 26, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 26, 2008 ja tam mało ogarnięty jestem w temacie, ale czy grupę i właściciela partycji to nie ustala się przypadkiem w fstab (przy montowaniu)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik__ Napisano Lipiec 26, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 26, 2008 ja tam mało ogarnięty jestem w temacie, ale czy grupę i właściciela partycji to nie ustala się przypadkiem w fstab (przy montowaniu)? Mam kilka tysięcy plików, które trzymałem na partycji NTFSowej. Czas przeszły sugeruje, że te pliki już na partycji NTFS-owej nie są, więc zapewne zostały skopiowane (wraz ze złymi uprawnieniami) na partycję linuksową. Ja trochę zmieniłbym polecenie zaproponowane przez maiKela: find . -type d -exec chmod 755 {} \; find . -type f -exec chmod 644 {} \; U mnie zadziałało Wydałem też polecenie chown -R radex:radex * żeby zmieniło właściciela i grupę wszystkich plików i katalogów, ale właściciel i grupa nie zmieniły się w niektórych katalogach. Dlaczego? Mógłbyś sprecyzować jakie to konkretnie były katalogi? Ich uprawnienia itp? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radex Napisano Sierpień 1, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 1, 2008 Czas przeszły sugeruje, że te pliki już na partycji NTFS-owej nie są, więc zapewne zostały skopiowane (wraz ze złymi uprawnieniami) na partycję linuksową. Ja trochę zmieniłbym polecenie zaproponowane przez maiKela: find . -type d -exec chmod 755 {} \; find . -type f -exec chmod 644 {} \; U mnie zadziałało Mógłbyś sprecyzować jakie to konkretnie były katalogi? Ich uprawnienia itp? Nie sprawdzałem wszystkich plików po kolei, ale wygląda na to, że działa Dzięki. Po zmianie uprawnień chown też zaczął się zachowywać posłusznie Pozdrawiam (i sorry, że dopiero odpowiadam). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ra-v Napisano Sierpień 4, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 4, 2008 1. Najpierw utwórz grupę np. ntfs o numerze 1000. 2. Dodaj siebie do grupy ntfs. 3. Dodaj do /etc/fstab podobny schemat do tego co poniżej /dev/sda5 /mnt/ntfs ntfs defaults,umask=0022,gid=1000 0 0 gdzie /dev/sda5 to miejsce Twojej partycji Windowsowej. // WalDo: zgadza się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 4, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 4, 2008 gdzie /dev/sda5 to miejsce Twojej partycji Linuksowej.Chyba partycji windowsowej? To partycję NTFS chcemy montować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radex Napisano Sierpień 4, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 4, 2008 1. Najpierw utwórz grupę np. ntfs o numerze 1000. 2. Dodaj siebie do grupy ntfs. 3. Dodaj do /etc/fstab podobny schemat do tego co poniżej /dev/sda5 /mnt/ntfs ntfs defaults,umask=0022,gid=1000 0 0 gdzie /dev/sda5 to miejsce Twojej partycji Windowsowej. // WalDo: zgadza się Czemu miałoby to służyć? Jeśli dobrze zrozumiałem, byłbym w tej samej grupie co właściciel, ale to tak (_na prawdę_ → naprawdę) ORT nie służy niczemu - bo uprawnienia po prostu mają być 755/644 i koniec kropka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ra-v Napisano Sierpień 4, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 4, 2008 Jeśli dobrze zrozumiałem, byłbym w tej samej grupie co właściciel, ale to tak (_na prawdę_ → naprawdę) ORT nie służy niczemu - bo uprawnienia po prostu mają być 755/644 i koniec kropka Gdybyś chciał być właścicielem i robić wszystko na NTFS to musiałbyś zamiast gid=1000 (właściciel grupowy) dać uid=1000 (właściciel). Z tym że ten przykład faktycznie daje uprawnienia 755 do wszystkiego. Ja tak mam na VFAT: /dev/sda2 /mnt/vfat vfat defaults,umask=0007,gid=1000 0 0 To daje uprawnienia dla wszystkiego RWX dla roota i dla grupy 1000, dla pozostałych nic. A jak zrobić uprawnienia dla katalogów 755 i plików 644 to niestety nie wiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radex Napisano Sierpień 7, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 7, 2008 Gdybyś chciał być właścicielem i robić wszystko na NTFS to musiałbyś zamiast gid=1000 (właściciel grupowy) dać uid=1000 (właściciel). Z tym że ten przykład faktycznie daje uprawnienia 755 do wszystkiego. Ja tak mam na VFAT: /dev/sda2 /mnt/vfat vfat defaults,umask=0007,gid=1000 0 0 To daje uprawnienia dla wszystkiego RWX dla roota i dla grupy 1000, dla pozostałych nic. A jak zrobić uprawnienia dla katalogów 755 i plików 644 to niestety nie wiem. Ciekawe, ciekawe. A czy dałoby się takim wpisem do fstabu zrobić tak, aby domyślnie foldery miały uprawnienia 755 dla folderów i 644 dla plików (tak jak chciałem) ? Niestety sterownik ntfs-3g daje do wszystkiego 777/777 i już mnie szlag przez to trafia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi