AdamS-75 Napisano Sierpień 9, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 9, 2008 witam po aktualizacji na jednej maszynie stalo mi sie cos dziwnego z oknami w GNOMie zniknely ikony zamkniecia i minimalizacji z paska gornego (probowalem roznych kombinacji ustawien krawedzi okna ale nic to nie daje ....) i dodatkowo zniknely mi 3 obszary robocze z dolnego paska-tzn zostal tylko 1 - biezący .... ma ktos jakis pomycl jak do tego podejsc ? pozdrawiam AdamS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 9, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 9, 2008 ma ktos jakis pomycl jak do tego podejsc ?Najprościej to chyba zresetować ustawienia Gnome przez usunięcie katalogów z ustawieniami - $HOME/.gnome, $HOME/.gnome2 i ew. $HOME/.gnome2_private. Swoja drogą, to powinieneś przeszukać forum zanim zadasz pytanie, bo podobny problem był poruszany w ciągu ostatnich 2-3 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
multics Napisano Sierpień 9, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 9, 2008 i dodatkowo zniknely mi 3 obszary robocze z dolnego paska-tzn zostal tylko 1 - biezący .... co do obszarów roboczych to ppm na ikonie obszaru i preferencje, tam możesz zmienić ilość obszarów roboczych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdamS-75 Napisano Sierpień 9, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 9, 2008 niestety skasowanie tych katalogow nie pomoglo ad obszarow to dzieki pomoglo znalazlem a tematy przeszukalem i probowalem tego co bylo prponowane wczesniej i tez nie pomagalo dlatego zalozylem wlasny temat moze to kwestia karty ? (geforce 4) pozdrawiam AdamS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Sierpień 9, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 9, 2008 Używasz Compiza może? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Sierpień 9, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 9, 2008 Najprościej to chyba zresetować ustawienia Gnome przez usunięcie katalogów z ustawieniami - $HOME/.gnome, $HOME/.gnome2 i ew. $HOME/.gnome2_private. te katalogi to tak na oko podajecie (w tym topiku niedawnym również)? pytam serio bo np.: ~/.gnome tu zawsze miałem tylko zadania z gnome-schedule, żadnych ustawień i szkoda zadań ~/.gnome2 zawiera ustawienia do kilku programów i np. taki bajer jak nautilus-scripts (nie wiem jak wy, ale ja używam) a co z ~/.gconfd i ~/.gconf mam wrażenie że to tu jest całe ustawienie gnome, ale niestety śmieciarka google nie pozwala mi się upewnić (dziwne, że można znaleźć milion blogowych problemów tylko nie dokumentacje ot choćby zdanie co jest czym w tych configach z ".") Zazwyczaj przy problemie (po wylogowaniu) oprócz selektywnego usuwania plików z powyższych katalogów, pozbywam się również ~/.cache ~/.dbus ~/.metacity (a tak profilaktycznie i czasem pomaga to na problem długiego uruchamiania aplikacji ...nie, nie przyśpiesza uruchamiania, tylko pomaga gdy nagle zaczynają się absurdalnie długo uruchamiać) i ~/.thumbnails (a to akurat tak po prostu bo mnie wkurza) W ogóle to dziwny rozkład tych folderów jest, bo jeszcze można znaleźć coś w ~/.config i ~/.local (no niech mi ktoś powie po jaką chole*** tutaj gnomowy kosz się mieści? Chyba jakiś geniusz to zaprojektował, jeszcze ten nadrzędny folder "share" jakby chciał się dzielić swoimi odpadkami). [EDIT] moze to kwestia karty ? (geforce 4) Wątpie, ale jak masz wątpliwość to załóż nowe konto i po zalogawniu na nie zobaczysz, że wszystko (na 99%) jest ok. Raczej jak zasugerował morsik wywal konfigi innych zgniłych jabłek (do tego się sprowadza duża część naprawiania problemów z applikacjami). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 9, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 9, 2008 te katalogi to tak na oko podajecieRacja, racja. Używam na codzień XFCE i zapomniałem o tych .gconf. Nigdy nie zgłębiałem tematu, ale jak spojrzałem, to widzę, że masz rację. (dziwne, że można znaleźć milion blogowych problemów tylko nie dokumentacje ot choćby zdanie co jest czym w tych configach z ".")Też mnie to wkurza. Nigdy nie wiem gdzie tego szukać. Zapewne trzebaby przejrzeć dokumentację Gnome. Co ja mówię "przejrzeć" - przeczytać z uwagą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdamS-75 Napisano Sierpień 9, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 9, 2008 no to pokasowalem konfigi od gnome i d...a ... dalej to samo .. nie ma tych przeklentych funkcji na paskach ... ale kasowanie na pewno dalo efekt bo poprzestawialy sie jakies tam tapety i inne duperele .... chyba mam tego Compiza bo mam CompizConfiga ... wnerwia mnie juz to ... ja sobie radze ale inni nie w ktorej kolejnosci serwer xow laduje te ustawienia ? pozdrawiam AdamS ps sprawdzalem na nowo zakladanych kontach - ta sama kaszana .... ps jak mozna ustawic xfce na innym koncie jako defaultowy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Sierpień 10, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 10, 2008 Raczej jak zasugerował morsik wywal konfigi Nic takiego nie sugerowałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Sierpień 10, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 10, 2008 morsik: to nie ja , to na pewno jakiś moderator dołki kopie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdamS-75 Napisano Sierpień 10, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 10, 2008 ma ktos jakis inny pomysl .. poza reinstalka ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 10, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 10, 2008 ps jak mozna ustawic xfce na innym koncie jako defaultowy ? W F9 na ekranie logowania po wybraniu usera pojawia się na dole menu wyboru desktopów. Jak się zalogujesz po wybraniu XFCE, to powinno pozostać domyślne. W F8 podobnie z tym, że sesje mozesz wybrać jeszcze przed wpisaniem usera. Potem będzie pytanie czy tak ma zostać domyślnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdamS-75 Napisano Sierpień 10, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 10, 2008 W F9 na ekranie logowania po wybraniu usera pojawia się na dole menu wyboru desktopów. Jak się zalogujesz po wybraniu XFCE, to powinno pozostać domyślne. W F8 podobnie z tym, że sesje mozesz wybrać jeszcze przed wpisaniem usera. Potem będzie pytanie czy tak ma zostać domyślnie. dzieki wWalDo ... no a ztym GNOMEm to chyba zrobie reinstalke .... pozdrawiam AdamS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Sierpień 10, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 10, 2008 zniknely ikony zamkniecia i minimalizacji z paska gornego (probowalem roznych kombinacji ustawien krawedzi okna ale nic to nie daje ....) prościej by było jakbyś dał zrzut ekranu, chodzi o trzy guziczki: minimalizuj, maksymalizuj, zamknij? tzn że metacity się skopało. Możesz przeinstalować kilka aplikacji np. yum reinstall metacity To akurat strzelam, ale prościej by było przeinstalować to co uaktualniałeś (tylko z głową a nie wszystko, a już na pewno nie cały system). Ja bym to robił tak: Sprawdził co to właściwie się aktualizowało cat /var/log/yum.log | grep Updated | tail -20 (ta "20" to ilość lini od końca, to tak dla czytelności bo może masz ich tam z 1000) i przeinstalował podejrzewane pakiety, ewentualnie pokaż na forum. Jak wspomniałem wyżej jeśli te trzy guziczki to yum reinstall metacity czy co tam ma bolączki Ewentualnie yum clean all && yum update && yum install yum-utils to tak żeby zacząć na czysto i potem yum-complete-transaction bo może coś się urwało przy instalacji package-cleanup --problems bo może jakieś problemy z zależnościami są A jak nie, alternatywą do instalacji xfce, może być tutaj openbox, to zamieni tylko metacity (taki dywan na którym stoją meble gnome) opcjonalnie zainstalować możesz dodatki obmenu i obconf. Po instalacji przy logowaniu (jak opisał WalDo) będzie do wyboru sesja "Openbox/GNOME" (tak przynajmniej się nazywała w F8). ps.co ciekawe, problem może się sam rozwiązać przy następnej aktualizacji w sposób magiczny, czasem jak czegoś nie umiem naprawić to poprostu czekam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdamS-75 Napisano Sierpień 10, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 10, 2008 dzieki wielkie - reinstalka metacity pomogla WIELKI BROWAR dla kolegi pozdrowki AdamS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi