Skocz do zawartości

Pamięć Operacyjna A Fedora9

Avesarius

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, mam problem związany z obsługa multimediów przez Fedorę 9 (moja konfiguracja sprzętowa:lenovo 3000 v100, celeron M530 1,73GHZ, 512 ram ddr2 667 mhz, grafika GMA 950). Wszystko wygląda i działa pieknie, dopóki nie próbuje właczyc kilku aplikacji w internecie jednoczesnie- tzn. jesli właczam aplikację java, to nie dzialają mi aplikacjewe flashu[filmy ucinają sie po 2 s, nie ma w nich dźwięku]; jesli najpierw właczę flasha, to pojawia sie problem z aplikacjami java (nie reagują na klawiaturę,mysz lub w ogóle się nie właczają). Generalnie tylko restart komputera gwarantuje mi możliwość korzystania z tej drugiej z powyższych aplikacji:) . Jestem strasznie początkującym użytkownikiem Linuksa i komputerów w ogóle, wczesniej miałem tylko windowsa XP, ale wydaje mi się, że moja fedora nie radzi sobie z wykorzystaniem pamieci ram(czyt. zapycha się), windows chyba sobie lepiej radził. Byc może wina jest mala ilośc pamięci w moim komputerze, ale przeciez na stronie producenta napisane jest, że minimum to 256 mb, więc teoretycznie wszystko powinno działać.

Czy da się jakoś to naprawić? Może to wina samej przegladarki (firefox 3.01)?

Wiem, że na tym forum bylo juz coś o tym wspomniane (temat 'Flash Brak Dźwięku' http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=18099 ), ale proponowane tam metody(również te w odnośnikach) naprawienia problemu nie pomagają.

Instalacja domyślna(czyt. nie zmieniałem niczego, co wyglądałoby podejrzanie.

Z partycjami na poczatku była zabawa, ale zdecydowałem się na domyślny układ.

Hmm, Waldo, sprawdzilem tą komendę, która mi podałeś i dostałem:

[root@nexus ~]# swapon -s
bash: swapon: command not found

Pobuszowałem trochę w necie- czyli SWAP dziala tak jak pamięć zapasowa w windowsie. Hmm, no to wchodzę w monitor systemu i tam widze [obok pamięci RAM] Obszar Wymiany ( u mnie ma on 992 mb, czyli mniej wiecej tyle, ile powinno być),więc to jest moja partycja SWAP, czyż nie?

Sorror, instaloacja domyślna, więc w środowisku graficzyn nie buszowałem, ale wchodząc w System->Informacje o komputerze widać, że chodzi to na GNOME 2.22.3 (ale tez pokazuje, że mam 494 ramu zamiast 512- to normalne? jesli te 18 mb jest wykorzystywane przez moja kartę graficznę, chyba jest tak, jak byc powinno ).

bash: swapon: command not found

A w jaki sposób logowałeś się na roota? Bezpośrednio z konsoli znakowej, przez "su" czy przez "su -"? Stawiam na "su" → http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=18299 <_<

"Obszar wymiany" to zdecydowanie bardziej po polsku :rolleyes: ale to to samo co angielski "swap".

jesli te 18 mb jest wykorzystywane przez moja kartę graficznę
Jeśli karta jest zintegrowana z płytą, to pewnie jest to ustawione w BIOSie. Stawiam na 16MB. Te 2 musisz przeżyć :D Pewnie różnica wynika z zaokragleń.

:) Miałeś rację , 'su -' załatwia sprawę:)

oto co dostałem:

Filename                Type                            Size     Used    Priority
/dev/mapper/VolGroup00-LogVol01         partition    1015800    15828    -1

czyli rozumiem, że to mi wypluło mniej więcej rozmiar obszaru wymiany (1015800/1024= 992, czyli tyle, co odczytałem wcześniej z Monitora systemu),

hmm, priorytet niski, ale to chyba dobrze:)

:) Miałeś rację , 'su -' załatwia sprawę:)

oto co dostałem:

Filename                Type                            Size     Used    Priority
/dev/mapper/VolGroup00-LogVol01         partition    1015800    15828    -1

czyli rozumiem, że to mi wypluło mniej więcej rozmiar obszaru wymiany (1015800/1024= 992, czyli tyle, co odczytałem wcześniej z Monitora systemu),

hmm, priorytet niski, ale to chyba dobrze:)

ale to przecież nic mi nie daje, tylko wyswietla ile mam pamięci

Tak sobie ostatnio pomyślalem, może przyczyną 'zapychania się' mojej przeglądarki jest za mała ilośc udostępnianej jej pamięci. Czy da się to jakoś zmienić?

Nie da się, natomiast takich ograniczeń na pewno nie ma. Podstawowe pytanie: jak wygląda zużycie ram-u kiedy problem występuje?

około 81-83%

hmm, niedlugo dokupuję kolejne 512 mb ramu, może nie będzie juz żadnych problemów

Wiesz, w sumie to Fedora 9 jest systemem równoległym na osi czasu MS Viście, więc nie ma co się spodziewać, że

standardowo wystarczy jej tylko to, co XP potrzebuje. Dziś 1GB to już przecież co najmniej standard.

Ja instalowałem dziewiątkę na 512 i sytuacja wyglądała identycznie (może bez tych błędów z javą).

Pomogło wywalenie zbędnych (jak dla mnie) usług i pakietów, a było tego sporo. Największą różnicę dało się odczuć po

wyrzuceniu SELinuxa, ale wyrzuciłem też PulseAudio i sporą ilość demonów. Po tym wszystkim w zasadzie przestałem się zastanawiać nad szybkim kupnem dodatkowej kości RAMu. Wszystko więc zależy od tego czego potrzebujesz.