eth0 Napisano Wrzesień 1, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 1, 2008 Witam. W windowsie jest możliwość bezpiecznego usunięcia urządzeń usb. Czy jest coś takiego w fedorze? Może jakieś polecenie typu umount... Modem który chcę odłączyć znajduję się w /dev/ttyUSB0, /dev/ttyUSB1, /dev/ttyUSB2 Dzieki z góry za odpowiedź. Pozdr0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 1, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 1, 2008 Może jakieś polecenie typu umount...Nie "typu umount" a dokładnie właśnie "umount" A zamiast szukać urządzenia (nota bene prawie na pewno nie ttyUSB* raczej /dev/sdb, /dev/sdc) prościej jest odmontować katalog, w którym zamontowane jest urządzenie → umount <katalog>. np. umount /media/disk Polecam lekturę "man umount" - znaczniej szybszciej znajdziesz odpowiedź niż pytając na forum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sloan Napisano Wrzesień 2, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 2, 2008 WalDo ale eth0 chciał "odmontować" (usunąć) modem usb, a nie dysk. Eth0, ja proponuję Ci zamknąć wszystkie programy korzystające z internetu, a następnie wyładować poleceniem "rmmod" moduł obsługujący Twój modem. Choć prawdopodobnie powinno wystarczyć odłączenie modemu od komputera. System sam sobie wyładuje moduły. Ja tak robiłem i nigdy nie miałem problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 2, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 2, 2008 WalDo ale eth0 chciał "odmontować" (usunąć) modem usb, a nie dysk.Moja wina. Ale i tak warto przeszukać forum, bo prawdopodobnie chodzi o usunięcie nie tyle urządzenia (to mnie zmyliło ) a modułu, więc polecenie rmmod i pokrewne. Natomiast zgadzam się, że prawdopodobnie wystarczy po prostu wyciągnąć wtyczkę Przecież na modemie raczej nie zapisuje się i nie przechowuje danych a tak zwane bezpieczne odłączanie ma za zadanie ochronę przed utratą/uszkodzeniem danych na nośniku a nośnikiem to modem raczej nie jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Wrzesień 2, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 2, 2008 Natomiast zgadzam się, że prawdopodobnie wystarczy po prostu wyciągnąć wtyczkę Przecież na modemie raczej nie zapisuje się i nie przechowuje danych a tak zwane bezpieczne odłączanie ma za zadanie ochronę przed utratą/uszkodzeniem danych na nośniku a nośnikiem to modem raczej nie jest. a się czepne; czasami jest nośnikiem, bo do niektórych modeli przy każdym uruchomieniu ładuje się do plik firmware; ale utrata tych danych nie jest w jakimkolwiek stopniu bolesna, gdyż dzieje się to za każdym razem gdy modem jest podłączany; modem jednak nie jest w Linuksie widziany jako nośnik danych, więc odmontować się nie da w skrócie - prędzej modem się spali i rdzą zajdzie niż cokolwiek się stanie podczas odłączania go od USB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eth0 Napisano Wrzesień 2, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 2, 2008 A no tak... Modem ma w sobie nośnik danych na którym są sterowniki na winde. A po odłączeniu modemu "od tak sobie" po prostu się blokuje i nie chce przyjmować pinu poprzez AT+CPIN. Wtedy muszę wpisać pin pod windowsem korzystając z ww. sterów. Ale komu się chce włączać ten badziewny system? A tak nawiasem to wyładowanie uhci_hcd pomaga. Dzięki wszystkim za uwagi i pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi