Jurko Napisano Wrzesień 3, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 3, 2008 Witam wszystkich, Czy ktoś pomoże nowicjuszowi ? :-) Chciałbym uruchomić MC , wyczytałem ,że potrzebne jest do tego glib 1.2.10 . Po ściągnięciu, rozpakowaniu tego ostatniego i próbie wykonania ./configure otrzymałem rezultat: ......... checking host system type configure: error: can not guess host type; you must specify one Co może być przyczyną ? JAk sobie z tym poradzić ? Da radę (_wogóle_ → w ogóle) ORT zainstalować Midnight Commandera na F9 w wersji 64 ?? Będę wdzięczny za wszystkie sugestie Pozdrawiam Jurko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Wrzesień 3, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 3, 2008 gdybym był złośliwy, to powiedziałbym, żebyś wpisał w google yum install mc ale że nie jestem, napisz to w terminalu jako root; tak i TYLKO tak się w Fedorze instaluje programy; kiedy już będzie zainstalowany, możesz go uruchomić wpisując mc jako każdy zalogowany użytkownik; no OK - można zainstalować to inaczej, ale jesteś początkujący to lepiej żebyś na razie tego nie wiedział w ogóle masz szczęście, że nie udało ci się tego skompilować ani zainstalować, bo nie skończyłoby się na kilku linijkach z błędami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jurko Napisano Wrzesień 3, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 3, 2008 Dzięki za odpowiedź. Z yum install jest niestety pewien problem - maszyna na której usiłuję to postawić stoi poza siecią ( od tego sposobu zacząłem ), dlatego też próbuję postawić to z pakietów ściągniętych ręcznie. Chciał nie chciał, chyba muszę zabrać się za tą bardziej skomplikowaną instalację. Gdyby chciało Ci się oświecić nowicjusza byłbym wdzięczny. Pozdrawiam Jurko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 3, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 3, 2008 Z yum install jest niestety pewien problemA masz płytę instalacyjną Fedory? Chodzi mi o DVD. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jurko Napisano Wrzesień 3, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 3, 2008 Tak - tzn mam 7 CD-ków ( ale to chyba nie robi różnicy) Pozdrawiam Jurko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 3, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 3, 2008 Tak - tzn mam 7 CD-ków ( ale to chyba nie robi różnicy)To zgraj sobie wszystkie paczki *.rpm (bez *src.rpm) do jednego katalogu na dysku i zrób sobie lokalne repozytorium yuma. Potem wyłącz wszystkie inne repozytoria sięgające do sieci tzn. znjadź w /etc/yum.repos.d wszystkie pliki *.repo zawierające sekwencję "enabled=1" i zamień to na "enabled=0" (prawdopodobnie tylko w plikach fedora.repo i fedora-updates.repo). Cała procedura powinna wyglądać mniej więcej tak (z pominięciem tej zamiany "enabled=1" na 0): 1.zgranie wszystkich paczek do jednego katalogu np. /repozytorium 2.z tego katalogu jako root instalacja rpm -Uvh createrepo-*.rpm 3.utworzenie bazy w repozytorium createrepo /repozytorium 4.w katalogu /etc/yum.repos.d utworzenie pliku moje.repo o zawartości [moje] name=Moje lokalne repozytorium baseurl=file:///repozytorium enabled=1 gpgcheck=0 5. yum install mc lub jeśli nie chcesz nic zmieniać w plikach *.repo dostarczonych z dystrybucją, to możesz spróbować yum install mc --disablerepo=fedora --disablerepo=fedora-updates Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jurko Napisano Wrzesień 3, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 3, 2008 Wielkie dzięki za pomoc. Pozdrawiam Jurko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi