Skocz do zawartości

Ipmi Fc9

qba111

Rekomendowane odpowiedzi

No właśnie - co to jest ipmi i dlaczego tak dobija jeden z serwerów??? Jak można to coś wypaskudzić i co stracę :)

Na jednym z serwerów proces kipmi0 zabiera 223h czasu procka przy uptimie rzędu 30 dni. Drugi proces w tej konkurencji to nmbd który ma 143h, ale tu się nie dziwię bo samba akurat ma co robić. Nie mam natomiast pojęcia co to kipmi i za co odpowiada.

Na 3 innych serwerkach (zdecydowanie starszych) tego procesu nie ma, choć na wszystkich jest jest FC9.

Intelligent Platform Management Interface

A dlaczego dobija serwer to już Ty musisz sprawdzić.

No to teraz już będzie dużo prościej :)

Sprawdzić tzn??? Chętnie sprawdzę tylko nie mam pojęcia gdzie i jak bo logi milczą jak zaklęte.

I może jeszcze pytanie w ramach dogrywki - czy to "normalne" dla tego procesu w FC9, że zabiera dużo więcej zasobów niż samba mająca podłączonych 100 użytkowników i MySQL z Postgresem razem wzięte???

:>

Sprawdzić tzn???
Poczytać. Być może możesz to w ogóle wyłączyć jeśli do niczego nie wykorzystujesz. A zasoby? Może trochę "żre" dlatego, że na bieżąco zbiera informacje o stanie systemu.

:>

Poczytać. Być może możesz to w ogóle wyłączyć jeśli do niczego nie wykorzystujesz. A zasoby? Może trochę "żre" dlatego, że na bieżąco zbiera informacje o stanie systemu.

Poczytać to ja poczytałem i nazwę jako tako znałem. Wywnioskowałem też, że może to jest coś na kształt V-Pro. Tylko nie bardzo wiedziałem jak to przykleić do Fedory. Po co w ogóle ten proces i co on konkretnie robi.

Z czytanek wyczytałem np że są jakieś problemy z niektórymi serwerami Dell'a i ipmi co skutkuje absurdalnym zużyciem zasobów. Na temat mojego sprzętu nie znalazłem niestety nic ciekawego

Sprawdzić tzn??? Chętnie sprawdzę tylko nie mam pojęcia gdzie i jak bo logi milczą jak zaklęte.

I może jeszcze pytanie w ramach dogrywki - czy to "normalne" dla tego procesu w FC9, że zabiera dużo więcej zasobów niż samba mająca podłączonych 100 użytkowników i MySQL z Postgresem razem wzięte???

Nie, to nie jest normale. W F9 są dwa pakiety od IPMI, freeipmi i OpenIPMI. U mnie działa OpenIPMI i nie mam z nim żadnych problemów. A który u Ciebie?

Nie, to nie jest normale. W F9 są dwa pakiety od IPMI, freeipmi i OpenIPMI. U mnie działa OpenIPMI i nie mam z nim żadnych problemów. A który u Ciebie?

No właśnie, że żaden z nich :) Domyślam się, że chodzi ci o "klientów" (lepszej nazwy nie znalazłem) ipmi. U mnie ich brak. Pliki związane z ipmi są tylko w

/usr/include/linux

/usr/src/kernels/

/sys/module/

/sys/bus/

/sys/devices/

/lib/modules/2.6.25.11-97.fc9.i686/kernel/drivers/char (dla wszystkich 3 jajek)

/proc/

Wykonywalnych plików brak. Na pewno chodzi o moduł jajka.

To może nowszy kernel pomoże, u mnie 2.6.25.14-108

Nie wiem z jakim jądrem wyszła Fedora 9, ale już od wtedy ten problem jest.

A jaki masz sprzęt - u mnie Intel Server Platform SR2520SAX

Googlałem czy może znane są jakieś problemy tego sprzętu z ipmi, ale wynika, że nie nie :)