BartoszB Napisano Wrzesień 7, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 7, 2008 Witajcie! Mam do Was pytanie, pewnie prymitywne, ale Fedorą bawię się dopiero od niedawna i nie wiem, co z tym zrobić. Mam na dysku dwie partycje Windowsa (poza linuksową) i niestety, co uruchomienie Fedory, zmieniają swoją kolejność ładowania się, a co za tym idzie - zamieniają się ścieżki /media/disk/ i /media/disk-1/ między sobą. Psuje mi to aktywatory, które mam na pulpicie i odnoszą się do plików na danych partycjach. Jak uściślić kolejność partycji, by nie zmieniała się co uruchomienie Fedory? EDIT: Aha, zapomniałem napisać, że pracuję na Fedorze 9 (2.6.25.14-108). Pozdrawiam, Bartosz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 7, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 7, 2008 Jak uściślić kolejność partycji, by nie zmieniała się co uruchomienie Fedory?Kolejność partycji jest zawsze ta sama. To kolejność montowania się zmienia. Wg mnie najprościej jest wyłaczyć automatyczne montowanie partycji Windows i montować przez wpisy w /etc/fstab. Jak poszukasz, to znajdziesz na forum jak to zrobić. Generalnie szukaj haseł "/etc/fstab" oraz "ntfs-3g". Być może ktoś znajdzie bardziej elegancki sposób? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Wrzesień 7, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 7, 2008 Automatycznego montowania nawet nie trzeba wyłączać, bo wpisy w fstabie nie kłócą się z nim. Można to też zrobić bez fstaba, ktoś kiedyś o tym pisał na forum, ale nie pamiętam dokładnie jak to zrobić... Najlepiej nadać partycji taką samą etykietę jak nazwa folderu, do którego montujesz, wtedy będzie to czytelnie wyglądało w nautilusie (disk-1, disk-2 itp. jest mało czytelne). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi