Nizin Napisano Wrzesień 8, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 8, 2008 Witam ! Mam następujący problem: Kiedy uruchamiam system i powinien wyświetlić się panel logowania, ekran jest ciemny i nic się nie dzieje. Myślę, że problem tkwi w tym, że przy ładowaniu systemu wyświetla się napis: Uruchamianie demona Avahi [ZAWIÓDŁ] Mój system to Fedora 9. Jestem początkującym użytkownkiem (_linuxa_ → Linuksa) ORT, i bardzo zalerzy mi na "wskrzeszeniu" tego systemu bez reinstalki. Z góry dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 8, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 8, 2008 Najpierw zastanów się czy w ogóle jest Ci to potrzebne? Nadmiar włączonych serwisów spowalnia nieco i start i późniejsza pracę w systemie. → http://www.mjmwired.net/resources/mjm-services-f9.html avahi-daemon Avahi is an implementation of zeroconf and is useful for detecting devices and services on local network without a DNS server. This is also the same as mDNS. Most users may have this disabled. Please note that in order to use the networked audio functionality of Pulse Audio you will need Avahi enabled. Jak widać większość zwykłych użytkowników może to sobie spokojnie wyłączyć. Ja nie mam i jakoś mi to nie przeszkadza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nizin Napisano Wrzesień 8, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 8, 2008 Cóż... Nie jestem jeszcze zawansowanym użytkownikiem (_linuxa_ → Linuksa) ORT ( używam go kilka miesięcy, czyli od kiedy dostałem starego, ale własnego kompa ) i nie wiem do czego służą poszczególne usługi. Chodzi mi o przywrócenie funkcjonalności systemowi, a komunikat o awarii usługi powiązałem z tym, że panel logowania nie otwiera się. Teraz już wiem, że są to raczej niepowiązane z sobą awarie i pewnie po naprawie systemu wyłącze tą usługę jako niepotrzebną. Ale nadal potrzebuję odpowiedzi, dzięki której Linux znów zachce się poprawnie uruchamiać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 8, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 8, 2008 Brak ekranu logowania GDM (bo chyba to masz na myśli pisząc "panel logowania") nie zależy od działania Avahi. Ale nadal potrzebuję odpowiedzi, dzięki której Linux znów zachce się poprawnie uruchamiać.Szukaj sam albo opisz dokładnie, bo forumowej wróżce szklana kula się stłukła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Wrzesień 8, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 8, 2008 WalDo ma taką fajną wyszukiwarkę w stopce, zacznij do niej wpisywać takie rzeczy jak: gdm, kdm, init 3, init 5, /etc/inittab, ctrl+alt+fx, i co to są te cholerne logi. Zakładam, że ten system działał, a nie że właśnie go zainstalowałeś a na czarnym ekranie lata napis, który też można wrzucić w tę wyszukiwarkę. Jak będziesz już miał jakieś napisy ze swojej konsoli, choćby bezsensowne krzaczki to je daj też do tej wyszukiwarki. a co do usług polecam wpisać "konfiguracja usług" ...oczywiście do wyszukiwarki ps. czy ja nie nadużywam słowa wyszukiwarka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nizin Napisano Wrzesień 9, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 9, 2008 System był zainstalowany jakieś dwa miesiące przed błędem i do tego czasu działał poprawnie. Kiedy go włączam wszystko idzie poprawnie ( no nie licząc tego, że Avahi nie startuje właściwie ), a kiedy powinien pojawić się ten GDM, ekran robi się czarny, a myszka pokazuje co jakiś czas, że coś ładuje ( mam na myśli te kółka pojawiające się wokół myszki - odpowiednik Windowsowej klepsydry ). Wygląda to tak jakby coś ( pewnie ten GDM ) zaczynało się uruchamiać, a nie mogło i próbowało ponownie. Przed awarią nie robiłem nic szczególnego, więc nie mam pojęcia co mogło być przyczyną. Poza tym, czy da się zmienić ten GDM na logowanie z np. za pomocą konsoli ? Może taka zmiana przywróciłaby systemowi funkcjonalność. Poza tym logowanie konsolowe jest wygodniejsze. Tylko czy da się to zrobić z np. z live CD, bez logowania do zainstalowanego systemu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Wrzesień 9, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 9, 2008 W grubie, podczas uruchamiania się komputera na końcu linijki z parametrami jądra (czyli kernel ... ) dopisz 3 , system uruchomi się w trybie tekstowym. Potem zaloguj jako root i wydaj polecenie kdm lub xdm (odpowiedniki gdm). Lub zaloguj się na konto użytkownika i wpisz startx . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nizin Napisano Wrzesień 10, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 10, 2008 Dzięki, teraz wszystko działa (uruchomiłem xdm), tylko co zrobić, by zawsze uruchamiało się XDM zamiast GDM ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 10, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 10, 2008 Chyba wpis w /etc/sysconfig/desktop powinien pomóc. Jeśli pliku nie ma to go załóż i wpisz DISPLAYMANAGER="XDM" Ew. małymi literami "xdm". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi