Pawlikwn Napisano Wrzesień 9, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 9, 2008 Witam wszystkich. Jestem świeżym posiadaczem fc 9 w wersji x86_64. Podczas dogrywania programów trafiłem na pewiem problem. Otóż nie mogę zainstalwować pewnych pakietów (np. wireshark lub nspluginwrapper). Gdy instaluję je yum`em pokazuje mi się, że pakiet został zainstalowany, jednakże ani w menu ani w konsoli nie mogę go znaleźć (podobnie nspluginwrapper). Próbowałem odinstalowywać i instalować ponownie i nic to nie dawało. Zrobiłem upgrade całości i dalej nic... Postanowiłem zainstalować wiresharka z plików tar.gz (czy na to się mówi źródła :> ??). Wydałem polecenie ./configure i otrzymałem błąd mówiący o tym, że nie mam biblioteki gtk+ w odpowiedniej wersji: checking for GTK+ - version >= 2.0.0... no *** Could not run GTK+ test program, checking why... *** The test program failed to compile or link. See the file config.log for the *** exact error that occured. This usually means GTK+ is incorrectly installed. configure: error: GTK+ isn't available, so Wireshark can't be compiled Ściągnąłem więc z internetu pakiet gtk+-2.14.1.tar.gz i znów ./configure i otrzymałem komunikat o nieodpowiedniej wersji bibliotegi glib. Zainstalowałem ją z pakietu glib-2.18.0.tar.gz ( tutaj wszystko bez problemów) i chciałem ponowić konfigurację gtk+ a tutaj kupa... Requested 'glib-2.0 >= 2.17.6' but version of GLib is 2.16.3 No package 'atk' found Co więcej...instalując pakiet atk lub pango ( potrzebne do gtk+) wyskakuje mi błąd, że nie ma biblioteki glib > 2.0. No i w tym miejscu utknąłem, bo próbowałem update`ować przez yuma, reinstalować z jednych pakietów i z innych i dalej nic. Jeśli ktoś ma jakieś pomysły to byłbym wdzięczny za pomoc. Mile widziane też będą komentarze - bo to dla początkujących jest skarb Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 9, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 9, 2008 1. 2. 3. ... 10. przykazanie świeżego użytkownika systemu: nie będziesz instalował ze źródeł Chcesz sprawdzić czy masz zainstalowany nspluginwrapper? rpm -qa nspluginwrapper Nie licz, że wszystko zobaczysz w menu Jeśli chcesz odnaleźć jakiś plik w systemie a znasz jego nazwę lub część nazwy, to jako root: updatedb i potem możesz już jako zwykły user (chociaż root oczywiście też) locate nspluginwrapper # oczywiście nspluginwrapper to tylko przykład Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawlikwn Napisano Wrzesień 9, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 9, 2008 dzięki za odpowiedź, teraz już umiem sprawdzić czy mam zainstalowany pakiet Okazuje się że obydwa pakiety są zainstalowane. Zatem jak je teraz odpalić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 9, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 9, 2008 Widziałeś moją sygnaturkę? Ładna, nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Wrzesień 9, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 9, 2008 do wiresharka trzeba doinstalować GUI. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawlikwn Napisano Wrzesień 9, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 9, 2008 WalDo: Tak, ładna ta twoja sygnaturka - umiem szukać... -> Czytamy ze zrozumieniem post#1 Tu nie chodzi o zwykłe uruchomienie pakietu bo to umiem. Post http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic...amianie+pakiety nie pomógł Adi1981: Wydaje mi się, że te pakiety zawierają GUI, bo kiedyś jak je instalowałem t owszystko było ok. Poza tym, gdyby wireshark był zainstalowany poprawnie to pojawiłby mi się w dopełnieniach komend tabulatorem ( o ile dobrze rozumuję). Czytałem gdzieś jeszcze, że aby tam się znalazł, to trzeba dodać plik do katalogu w zmiennej $PATH, ale próbowałem i mi nie wyszło. Jakieś pomysły ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Wrzesień 9, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 9, 2008 Niestety mylisz się. Co prawda też mi się to nie podoba, ale sam pakiet wireshark zawiera jedynie tekstowego klienta tshark i kilka mniejszych programików. Chcąc mieć graficznego wiresharka trzeba doinstalować wireshark-gnome. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawlikwn Napisano Wrzesień 9, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 9, 2008 Haha...szukałem tak głęboko, a nie spojrzałem tak blisko dzięki Adi1981 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Wrzesień 9, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 9, 2008 Następnym razem polecam użyć yum search wireshark Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 10, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 10, 2008 Czytamy ze zrozumieniem post#1 Czy aby na pewno skorzystałeś z wyszukiwarki? → http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=16621 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi